Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOVI

Pred Mandžukićem su velika očekivanja: 'Ne sumnjam da će od njega svi puno naučiti'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
23.11.2021.
u 10:15

– Hvala izborniku Daliću i predsjedniku Kustiću na povjerenju, zaista smo se lako dogovorili oko suradnje kojoj se izuzetno radujem.

Točno 80 dana nakon što je objesio kopačke o klin, Mario Mandžukić dobio je prvi angažman u nogometu od završetka aktivne igračke karijere. Nakon načelnog dogovora s izbornikom Zlatkom Dalićem o priključivanju stožeru A reprezentacije Mandžukić je i službeno dogovorio suradnju s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem te je imenovan trenerom u stručnom stožeru vatrenih.

Završio karijeru s 230 golova

Mandžukić se, dakle, priključuje stručnom stožeru Zlatka Dalića nakon što je ovog ljeta okončao impresivnu igračku karijeru, koja uključuje 89 nastupa i 33 gola za hrvatsku reprezentaciju te povijesnu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Izvanrednu klupsku karijeru posebno su obilježila razdoblja u Bayernu i Juventusu s kojima je osvojio po osam velikih titula, ukupno čak 23 u svojoj bogatoj karijeri. S Bayernom je osvojio Ligu prvaka 2013., postigavši pogodak u finalu, dok 2017. Juventusu u finalu nije bio dovoljan njegov spektakularan pogodak "škaricama".

Osim za ta dva giganta, redom je nastupao za svoju Marsoniju, pa potom Zagreb i Dinamo gdje se isprofilirao kao najbolji hrvatski napadač. Uslijedio je transfer u Wolfsburg gdje se dokazao Nijemcima pa ga je kupio spomenuti uspješni Bayern. Uslijedili su i uspjesi u Atlético Madridu te u spomenutom Juventusu, a nakon umirovljenja u reprezentativnom dresu i klupsku je karijeru priveo kraju, u Al-Duhailu pa u Milanu. Završio je igračku karijeru s 597 utakmica, 230 pogodaka i 100 asistencija.

11.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., polufinale, Hrvatska - Engleska. Hrvatska rezultatom 2:1 poslala Engleze kuci, u finalu ih ceka Francuska. Luka Modric, Mario Mandzukic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Hvala izborniku Daliću i predsjedniku Kustiću na povjerenju, zaista smo se lako dogovorili oko suradnje kojoj se izuzetno radujem. Znam koliko mi je reprezentacija značila kao igraču te želim tu strast, ali i svoje iskustvo, prenijeti novoj generaciji. Sjajno je što smo osigurali direktan plasman u Katar, sada imamo godinu dana mira da se kroz prijateljske utakmice i Ligu nacija dobro pripremimo za Svjetsko prvenstvo. S puno odgovornosti, želje i ambicije ulazim u ovaj posao te ću dati sve od sebe da pomognem izborniku, kolegama u stožeru i naravno cijeloj reprezentaciji u sljedećem razdoblju – izjavio je Mandžukić.

Iako su dio vatrenih postala mnoga nova lica od njegova umirovljenja prije tri godine, Mandžukić će naići i na jako puno poznatih igrača. Od njegovih suigrača i dalje su igrački aktivni Modrić, Perišić, Lovren, Vida, Kovačić i Kramarić, a bit će mu vrlo poznati i neki od kolega iz stručnog stožera poput Ćorluke, Olića ili pak Vukojevića. Izbornik Zlatko Dalić od početka svojeg mandata konstantno je naglašavao koliko mu znači što su donedavni reprezentativci sada u stožeru. Ništa drukčiji slučaj nije bio ni kad je riječ o Mandžinu povratku.

– Uvijek govorim da vatreni trebaju ostati blizu reprezentacije i zato mi je jako drago što je Mario opet s nama. U razgovoru s njim uvjerio sam se koliko je predan, zainteresiran i voljan pomoći, a mislim da će njegovo iznimno iskustvo biti od velike koristi našim igračima, posebno onima mlađima. Smatram da smo dobili vrijedno pojačanje u stožeru jer znam s koliko truda i angažmana Mario pristupa svemu u životu – naglasio je izbornik Zlatko Dalić.

Polaže za B licencu

Jedan od najboljih hrvatskih napadača u povijesti počeo je pohađati edukaciju za Uefinu B licencu u HNS-ovoj akademiji, za što će morati odslušati 160 sati nastave i ispite položiti barem s vrlo dobrim uspjehom. Nakon toga slijedi Uefina A licenca u kojoj bi Mario morao ispuniti uvjet od godinu dana trenerskog staža, a to bi mogao ostvariti baš ovdje u HNS-u. Nakon B i A licence slijedi ona najvažnija, trenerska PRO licenca, uz koju bi Mandžukić mogao ostvariti pravo vođenja klubova u Prvoj HNL, ali i većim ligama, a za to će morati minimalno od četiri do pet godina uspješno polagati ispite.

– Naravno da smo kao Savez podržali dogovor između izbornika i Marija, koji će zasigurno dati važan doprinos radu stručnog stožera. Njegova igračka karijera, kako reprezentativna tako i ona klupska, može biti uzor svakom mladom igraču i ne sumnjam da će svi od njega moći puno naučiti. Kao igrač je bio simbol borbenosti, napornog rada, pobjedničkog garda i nepokolebljivog karaktera te me raduje što će te vrijednosti moći promovirati kao trener u A reprezentaciji – rekao je predsjednik Saveza Marijan Kustić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije