Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO I Badr Hari

Poznati hrvatski borac pao na dopinškom testu!

Mladen Brestovac
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/2
29.01.2019.
u 11:50

– Iz Nizozemske antidopinške federacije javili su mi da su mi našli tragove meldonija u organizmu. Poslao sam im službeni dopis u kojem sam objasnio da sam koristio meldonij nekoliko mjeseci prije nego što sam doznao da ću se boriti

Nizozemski mediji objavili je Mladen Brestovac među četvoricom Gloryjevih boraca koji su bili pozitivni na dopinškom testu.
Ostali su Badr Hari, Hesdy Gerges i Ariel Machado.

Navodi se da je Zagrepčanin bio pozitivan za meč za naslov Gloryjeva prvaka u teškoj kategoriji u lipnju u Birminghamu. Brestovac je u toj borbi drugi put jednoglasnom odlukom sudaca poražen od branitelja naslova Rica Verhoevena. ''Scorpion Sting'', 35-godišnjak, u izjavi za Cro Ring potvrdio je korištenje meldonija.

– Iz Nizozemske antidopinške federacije javili su mi da su mi našli tragove meldonija u organizmu i da time kršim pravila o dopingu. Poslao sam im službeni dopis u kojem sam objasnio da sam koristio meldonij nekoliko mjeseci prije nego što sam doznao da ću se boriti s Verhoevenom kako bih poboljšao plućni kapacitet i podigao imunitet. Iskreno, nisam znao da će mi to ostati nekoliko mjeseci u tijelu te mi barem drago da se barem na nastupu u Las Vegasu to nije pokazalo na njihovoj kontroli.

– To mi uopće nije pomoglo u fizičkoj spremi i u meču protiv Rica jer sam koristio meldonij neka tri tjedna i nisam osjetio baš neke rezultate. Iskreno, jednim dijelom mi je i drago da se ovo dogodilo jer sam u glavi već na izlaznim vratima iz sporta te, kada bih se još borio, ovo bi mi bila zadnja godina. Nizozemski novinar koji mi je pisao preko Instagrama nije dobro shvatio moje poruke jer sam napisao da nisam shvatio Gloryjeva pisma vezana za sankcije koja su napisana na nizozemskom – stoji u izjavi Mladena Brestovca za Cro Ring.

Brestovac se posljednji put borio u listopadu kada je high-kickom u trećoj rundi nokautirao Brazilca Jhonatu Diniza na FFC-u u Las Vegasu.

Meldonij  je međunarodno generičko ime za lijek protiv srčanih bolesti i bolesti krvotoka. Proizvodi ga i distribuira latvijska farmaceutska kompanija Grindeks. Kao lijek raširen je uglavnom u istočnoeuropskim zemljama, poput Rusije i Litve. Na primjer u Njemačkoj i SAD-u nije dopušten.  Od 1. siječnja 2016. uvršten je na popis nedopuštenih supstancija prema Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA). 

Meldonij je postao naširoko poznat nakon što je objavljeno da je tenisačica Marija Šarapova bila pozitivna na njega. U uvjetima opterećenja vraća ravnotežu između isporuke i potrebe stanice za kisikom, eliminira nakupljanje toksičnih produkata metabolizma u stanicama i štiti ih od oštećenja. Pomaže tijelu da izdrži stres i brzo povrati rezerve energije. Zbog tih svojstava koristi se za liječenje raznih poremećaja kardiovaskularnog sustava, dotoka krvi u mozak te za poboljšanje fizičke i mentalne učinkovitosti. Smanjuje rizik zatajenja srca i učestalosti napada angine, a pojačava kontraktilnost miokarda. Budući da pospješuje cirkulaciju krvi, povećava sposobnosti sportaša.

>> Pogledajte i gostovanje Filipa Hrgovića na Večernji TV-u

Komentara 3

LO
Long
12:15 29.01.2019.

Ma Rico je stroj za sve takve. Pa malo kemije. Ali za Rica ni kemija ne pomaze.

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
12:56 29.01.2019.

Svi nasusani do ibera, a glume nevinasca. Puj

Avatar poljicanin
poljicanin
14:51 29.01.2019.

Što se tiče Šarapove bila je očigledna nepravda jer su kod nje u istoj godini pronašli meldonij kada je zabranjen.Isto je bilo sa nekim drugim ruskim sportašima.Nije uzeto u obzir da to sredstvo jako dugo ostaje u tijelu te da ćes ako si ga nekoliko mjeseci prije zabrane uzeo,automatski pasti na doping testu.Ovaj slučaj je stoposto jasan,meldonij je od 01.01.2016 na doping listi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije