Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija jenjava

Popuštanje sigurnosnih mjera: HNL kreće četvrti u Europi, a igrat će čak i Talijani!

Dinamo
Foto: Marko Prpić
1/10
08.05.2020.
u 08:20

Popuštanje sigurnosnih mjera zbog smanjenja broja zaraženih od koronavirusa u jeku je i u drugim zemljama, pa će tako ubrzo doći red i na popuštanje mjera vezanih uz sportska natjecanja

Nacionalna nogometna prvenstva ubrzo nam se vraćaju na male ekrane. Mali ekrani su naglašeni u prvoj rečenici zato što, naravno, još uvijek ne postoji i još dugo neće postojati mogućnost prisustvovanja utakmicama.

Popuštanje sigurnosnih mjera zbog smanjenja broja zaraženih od koronavirusa u jeku je i u drugim zemljama, pa će tako ubrzo doći red i na popuštanje mjera vezanih uz sportska natjecanja.

Dinamo
1/4

Već ovaj mjesec moći ćemo svjedočiti nekima od najjačih europskih liga (doduše rijetkima), dok ćemo u lipnju imati priliku gledati puno više nogometa diljem Europe.

Trajni prekid zasad u tri lige

Ne odnosi se to na sva prvenstva. Dobar dio europskih zemalja još nema decidirane upute za popuštanje mjera za sportska događanja (poput, recimo, BiH), dok su neka od prvenstava već i proglašena završenim.

Prvi su okidač potegnuli Nizozemci koji su zbog preporuka nadležnih tijela svoje prvenstvo prekinuli i proglasili završenim još 22. travnja (prvi put nakon 1945.). Kod njih prvak nije proglašen, ali trenutačni plasmani uzimat će se u obzir za mjesta u europskim natjecanjima.

U Francuskoj je prvenstvo završeno 30. travnja, prvakom je proglašen PSG, a po trenutačnom plasmanu na ljestvici su određeni i putnici u europska natjecanja.

Nacionalno prvenstvo neće nastaviti ni Belgija budući da je tamošnja vlada donijela odluku o zabrani sportskih natjecanja do 31. srpnja, no odluku o proglašenju prvaka, putnicima u europska natjecanja, pa i prelascima u viši ili niži rang natjecanja donijet će na sastanku predstavnika klubova 15. svibnja.

Vratimo se, međutim, na zemlje koje su donijele odluku o nastavku nacionalnih prvenstava ili te datume ozbiljno razmatraju. Prvi će se na travnjake vratiti nogometaši njemačke Bundeslige, njihovo prvenstvo nastavit će se 15. svibnja.

Dva tjedna nakon toga, točnije 30. svibnja, nastavljaju se prvenstva Portugala i Srbije. Nakon njih svoja će vrata 6. lipnja otvoriti i Prva HNL, s time da će kao testne utakmice poslužiti polufinalne utakmice Hrvatskog kupa koje su na rasporedu 30. svibnja.

Dva dana poslije HNL-a, zbog velikog pritiska televizijskih kuća, trebao bi biti nastavljen i engleski Premiership, uvjerljivo najpopularnija nogometna liga na svijetu.

Taj 8. lipnja, datum predviđen za nastavak natjecanja, još nije konačan budući da je situacija s koronavirusom u Velikoj Britaniji i dalje alarmantna.

Jedina nogometna liga koja je uz hrvatsku, njemačku, portugalsku, tursku i srbijansku službeno odredila datum nastavka je turska Superliga (12. lipnja), a još nekoliko nogometnih saveza odredilo je okvirne datume.

Vjerojatno vas zanimaju dvije virusom najpogođenije europske zemlje – Španjolska i Italija. Španjolci za nastavak Primere razmatraju datume između 15. i 28. lipnja, dok Talijani tek razmatraju potvrdu datuma za vraćanje kolektivnih treninga (18. svibnja), no i dalje ne gube nadu u eventualni nastavak Serie A tijekom lipnja.

Bjeloruse briga za virus

U lipnju prvenstva planiraju nastaviti i Grci (početkom lipnja), Ukrajinci (13. ili 14. lipnja) te Rusi (između 21. i 28. lipnja), iako Rusija trenutačno u Europi bilježi najveći porast slučajeva novozaraženih koronavirusom.

Naravno, treba napomenuti da je Bjelorusija jedina zemlja u kojoj nacionalna prvenstva nisu bila prekinuta tijekom pandemije koronavirusa, ondje su u početnim stadijima čak dopuštali i posjet gledatelja. Nakon sedam kola, vodeći je Sluck, a slijede Torpedo iz Žodine i dobro nam poznati BATE Borisov.

U toj zemlji istočne Europe (broji 10 milijuna stanovnika) ukupno je 19 tisuća ljudi zaraženo koronavirusom, a 112 ih je preminulo.

>> Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka..."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije