Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJAN SLALOM U ČEŠKOJ

Popović čudesnom vožnjom do drugog najboljeg rezultata karijere, Ljutić pogriješila i pala za 23 mjesta

FIS Alpine Ski World Cup Slalom
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/3
28.01.2023.
u 13:19

Na kraju je Leona ubilježila ogroman skok od 13 mjesta u odnosu na prvu vožnju, a imala je najbolje vrijeme druge vožnje, identično kao i pobjednica Mikaela Shiffrin (45.66)

Utrku punu drame i preokreta gledali smo u Češkom Špindleruvom Mlinu na osmom ženskom slalomu sezone u Svjetskom skijaškom kupu.

Na kraju je petu slalomsku pobjedu sezone i ukupno 85. pobjedu karijere upisala neuzaustavljiva Mikaela Shiffrin, a još jedan sjajan Top 10 plasman u ovoj sezoni (peti put u Top 10) ostvarila je hrvatska skijašica Leona Popović koja je utrku završila kao sedma, što joj je drugi najbolji rezultat karijere, najbolji joj je šesto mjesto.

Alpine Skiing - FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom - Flachau, Austria - January 10, 2023 Croatia's Leona Popovic in action REUTERS/Leonhard Foeger Photo: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Bodove je upisala i naša druga predstavnica, Zrinka Ljutić, koja je nakon prve vožnje bila šesta, no u drugoj znatno pala u poretku nakon velike greške i završila na 29. mjestu.

Na kraju su uz Shiffrin na postolju završile njemačka skijašica Lena Duerr (+0.60), dok je treće mjesto zauzela Švicarka Wendy Holdener (+1.31).

Utrke naših skijašica ovog dana u Češkoj bile su praktički obrnute. Dok je Popović nakon nešto slabije prve vožnje odradila fenomenalnu drugu, Ljutić je nakon briljantne prve vožnje u drugoj nazadovala za više od 20 mjesta.

Popović je odradila nešto rezerviraniju prvu vožnju te sa zaostatkom od 2 sekunde i 23 stotinke ušla u drugu vožnju na diobi 20. mjesta, neslužbeno kao 21. S boljim uvjetima i boljim startnim brojem (10) u drugom 'laufu' je imala plan popraviti svoj plasman, a imala je veliku priliku napraviti takvo što budući da su djevojke od 5. do 20. mjesta nakon prvog 'laufa' bile stisnute u samo 70-ak stotinki.

Leona je u drugoj vožnji sjajno iskoristila tu situaciju i provela u djelo svoj plan za drugu. Puno je bolje, zapravo fantastično uspjela uhvatiti ritam duž cijele staze i odradila jednu od svojih najboljih vožnji ove sezone, možda čak i karijere. U cilj je nakon te druge vožnje ušla s 64 stotinke prednosti nad tada vodećom Anitom Giulli, a što je druga vožnja dalje odmicala, Mrkopaljka se nastavila penjati u poretku. Gotovo svakoj skijašici nakon nje na startu se prednost iz prve vožnje 'topila'  te je ubrzo bilo očito da će dugo ostati na mjestu predviđenom za vodeću, čak sedam skijašica koje su startale nakon nje nisu ju uspjele maknuti s vodeće pozicije. Na kraju je Leona ubilježila ogroman skok od 13 mjesta (od 20. do 7.), a imala je najbolje vrijeme druge vožnje, identično kao i pobjednica Mikaela Shiffrin (45.66)

S druge strane, Zrinka je odradila fenomenalnu prvu vožnju sa startnim brojem 18 i težim uvjetima od mnogih djevojaka ispred kojih je na kraju  te prve vožnje završila. U prvom dijelu staze skijala je nešto nesigurnije i s pokojim poskakivanjem, ali je nakon prvog prolaza sjajno i hrabro odsjekla nekoliko vratiju te ušla u cilj kao šesta sa zaostatkom od 1.51 za prvoplasiranom Amerikankom Mikaelom Shiffrin koja je 'svijet za sebe' u slalomu ove sezone (pet pobjeda, dva druga i jedno peto mjesto u osam slaloma) . Dodajmo da su iza Shiffrin su nakon prve vožnje bile njemačka skijašica Lena Duerr (+0.29) te Slovakinja Petra Vlhova (+0.46).

U drugoj vožnji je Ljutić skijala vrlo dobro i bila u konkurenciji za najbolji rezultat, ali je na prijelomnici u trećem dijelu staze napravila jednu veliku pogrešku, potpuno izgubila ritam te ušla u cilj pri samom začelju poretka u drugoj vožnji.

Alpine Skiing - FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom - Meribel, France - March 19, 2022 Croatia's Zrinka Ljutic reacts after her second run REUTERS/Christian Hartmann Photo: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

Iako je ove sezone pokazala da još ne može kontinuirano povezivati dvije sjajne vožnje, s tek prekjučer navršenih 19 godina bila je najmlađa od svih 50 skijašica na ovoj utrci. Za takvu dob pokazuje sjajan talent i s malo iskustva i sazrijevanja vrlo brzo će biti i u samom vrhu svjetskog skijanja, u njezinom slučaju se definitivno isplati biti strpljiv.

Nakon osam ovosezonskih slaloma uvjerljivo u poretku slalomašica vodi Shiffrin (705 bodova) ispred Holdener (530) i Vlhove (510), a nakon sedmog mjesta Leona Popović je na devetom mjestu sa 192 boda, dok je Zrinka Ljutić na 14. mjestu sa 130 bodova.

Sve u svemu, današnja utrka je bila uvertira za ono što slijedi. Utrka u Češkoj bila je pretposljednja uoči Svjetskog prvenstva za skijašice i skijaše u Francuskoj, točnije Courchevelu i Meribel od 6. do 18. veljače. No, prije toga je sutra, u nedjelju, na rasporedu još jedan slalom u Špindleruvom Mlinu, s početkom prve vožnje od 9:15 te druge od 12:15 (HRT 2), a naše skijašice će očito opet imati što za reći.

REZULTATI UTRKE (Špindleruv Mlin, slalom):

Komentara 1

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
17:57 28.01.2023.

Koga briga za “rezultat karijere” javite kad osvoji medalju hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije