Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumorna realnost

Pomirimo se s neugodnom istinom, Hrvatsku su ove jeseni nadmašili čak i 'patuljci'

25.09.2020.
u 13:36

Jedina europska konstanta zapravo je Dinamo, koji u svakom smislu odskače od ostatka lige, čak i ovakav nikakav, nemoćan protiv sasvim prosječnog mađarskog predstavnika.

Sada je praktički službeno: Hrvatska nogometna liga u sljedećoj sezoni u europskim natjecanjima imat će samo četiri predstavnika, a među njima niti jednoga u Europskoj ligi!

Na žalost, Prva HNL od sljedeće sezone, zahvaljujući podbačajima naših klubova u pretkolima, postaje europski trećeligaš, budući da će tri naša kluba ići u novo natjecanje, Uefinu Konferencijsku ligu (UECL) u kojoj će sudjelovati 32 kluba raspoređena u osam skupina po četiri.

Dakle, među ukupno 80 klubova koji će se sljedeće sezone naći u grupnim fazama Lige prvaka (32) i Europske lige (48) mogao bi se naći samo jedan jedini hrvatski klub, naš budući prvak, pod uvjetom naravno da prođe kvalifikacije. U koje će krenuti od 1. pretkola Lige prvaka.

Hrvatska liga ovu je jesen počela s pet predstavnika u europskim natjecanjima: dva u pretkolu Lige prvaka (Dinamo i Lokomotivu) i tri u pretkolima Europske lige lige (Osijek, Hajduk i Rijeku).

U ovom trenutku na sceni su još dva, Dinamo i Rijeka, s različitim izgledima za plasman u grupnu fazu. Dinamo je ogroman favorit protiv Estonaca, kao što je Kopenhagen ogroman favorit protiv Rijeke. U osam utakmica u europskim pretkolima, hrvatski klubovi ostvarili su samo dvije pobjede: Hajduk nad Makedoncima i Rijeka nad Ukrajincima, dok se Dinamova pobjeda nad Rumunjima na 11-erce službeno računa kao remi.

O snazi naših klubova najbolje govori podatak kako je Dinamo prvi put u povijesti ispao od svojih starih mušterija Mađara, tek u osmom međusobnom susretu. Također, hrvatskom doprvaku Lokomotivi dogodila se nezapamćena katastrofa (0:5) u susretu sa švedskim predstavnikom, što je tek drugi put u sedam međusobnih sučeljavanja da je švedski klub izbacio hrvatski. Posljednji put to se dogodilo 2012. godine kada je Kalmar eliminirao Osijek.

Tako su hrvatski klubovi ove jeseni, prema službenom izračunu, na Uefinoj ljestvici (ukupan zbroj osvojenih bodova dijeli se s brojem klubova koji su nastupili u Europi) neuspješniji čak i od patuljaka s Ovčjih Otoka, Kosova, te iz Malte i Gibraltara.

Eventualni porast rankinga mogao bi se dogoditi plasmanom oba naša kluba u grupnu gazu EL-a i njihovom bodovnom žetvom u tom natjecanju, što ipak nije realno.

Tako ćemo se morati pomiriti s neugodnom činjenicom kako nam se klupski nogomet, unatoč Ligi 10 kojoj tepamo da je sve kvalitetnija i atraktivnija, nezaustavljivo srozava. Jedina europska konstanta zapravo je Dinamo, koji u svakom smislu odskače od ostatka lige, čak i ovakav nikakav, nemoćan protiv sasvim prosječnog mađarskog predstavnika.

Pa ipak, ta i takva liga, u natjecateljskom smislu nikada na nižim granama, nudi neke začuđujuće paradokse.

Primjerice, drugoplasirana reprezentacija s posljednjega SP-a, u čijemu su sastavu bila samo trojica igrača koja nisu nastupala u Hrvatskoj ligi (Rakitić, Perišić i Ćaleta-Car), u pohodu prema Euru 2021. u prvih 11 imala je dvojicu nezamjenjivih protagonista iz Prve HNL: Livakovića i Petkovića. A obojica su bili u sastavu Dinama koji je ispao od Ferencvarosa.

Također, izbornik Dalić pri nedavnoj je objavi popisa reprezentativaca za listopadske akcije naglasio i ovo:

- Ako netko od pozvanih otpadne zbog ozljede ili bolesti, fokusirali smo se u pretpozivima na igrače iz Hrvatske lige gdje se igra dobar nogomet i to svakako poštujemo. Škorić, Oršić, Caktaš i Lovrić nositelji su igre svojih momčadi u domaćem prvenstvu i zaslužuju biti u krugu reprezentativnih kandidata.

Podsjetimo, trojica od njih doživjela su ove jeseni bolne europske klupske poraze i igrali očajno, dok jedan nikada nije niti zaigrao u europskoj utakmici.

I na kraju još jedan, ili čak dva paradoksa oko Hrvatske lige: naime, ona je ove jeseni opet (prvi put nakon 2016. i Pjace) iznjedrila jednoga nogometaša čiji transfer ide do 20 milijuna eura, Joška Gvardiola. A taj je nogometaš u Prvoj HNL skupio samo 13 nastupa.

Tako nam Gvardiola, pa onda i Petkovića i Livakovića kao nositelje u reprezentaciji, ne preostaje ništa drugo nego svrstati u ekscese Prve HNL.

Istinu o njeznoj snazi ogolili su Ferencvaros i Malmö, vjerojatno će i Kopenhagen. To je konstanta na koju se moramo početi navikavati i prihvatiti je kao realnost.  

Komentara 8

ST
stefj
18:53 25.09.2020.

Ove godine Dinamo neće skupiti nešto puno bodova, pitanje da li će ovakvom igrom uopće proći Estonce... Rijeka isto, vjerojatno se neće niti plasirati u skupinu EL... Previše se prodavalo, ništa kvalitetno se nije dovelo, a o trenerima da ne pričamo...

Avatar Joejordan
Joejordan
14:33 25.09.2020.

Dinamo je duplo skuplji klub od ferencvarosa ali džabe to kad imaju tarabu za trenera kojemu je plafon UAE, i da bude produžena ruka bratu u klubu za prodaju igrača,drugo naši klubovi nemaju napadače da zna zabiti gol,3 kluba su jučer igrala niti jedan da postigne gol iz 90 minuta,napadačima naših klubova treba 10 ili više šansi da bi postigli gol,Hajdukov trener kaže poslije meča kako je zadovoljan a izgubili su 2:0 a da nisu postigli niti jedan gol to samo govori o kakvim je trenerima riječ,nažalost našim trenerima je plafon dostignuća UAE ili eventualno neki klub u Africi ili Kini.

SA
sani1
17:10 25.09.2020.

Stvarno, neću spavati cijelu noć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije