Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV PAD

Poljska u godinu dana: Od polufinala OI do kraha

Poljska
Foto: Reuters
1/7
21.01.2017.
u 13:53

Poljska nije bilo tko na svjetskim prvenstvima. Osvojili su do sada četiri medalje, jedno srebro i tri bronce. Prije dvije godine u Kataru bili su treći. Još uvijek nas peče poraz protiv njih u četvrtfinalu, a peče i Slavka Golužu koji je nakon tog poraza odstupio s klupe hrvatske reprezentacije

Talant Dušebajev u karijeri je kao igrač osvojio sve što se moglo osvojiti, od klupskih do reprezentativnih trofeja. Kao klupski trener bio je također na krovu Europe. Vodeći reprezentacije Mađarske i Poljske je bio nešto manje uspješan.

Ali, sada mu se pruža prilika da osvoji trofej koji nema u svojim vitrinama – President cup. To je nagrada za najbolje plasiranu reprezentaciju koja je ispala u prvom krugu na Svjetskom prvenstvu. A to se upravo dogodilo Poljskoj čiji je Talant Dušebajev izbornik.

Poljska nije bilo tko na svjetskim prvenstvima. Osvojili su do sada četiri medalje, jedno srebro i tri bronce. Prije dvije godine u Kataru bili su treći. Još uvijek nas peče poraz protiv njih u četvrtfinalu, a peče i Slavka Golužu koji je nakon tog poraza odstupio s klupe hrvatske reprezentacije.

Prošle godine su u polufinalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru došli do polufinala, ondje su izgubili u produžetku od kasnijeg olimpijskog pobjednika Danske. U utakmici za treće mjesto bolja od Poljske bila je Njemačka, aktualni prvak Europe koji je osvojila iste godine i to na prvenstvu upravo igranom u Poljskoj.

Eto, dvije godine poslije Poljska se umjesto za medalje nadmeće za 17. mjesto koje donosi utješni trofej. Zanimljiva je činjenica da je u godini kada se nastao President cup, 2007. godine na SP-u, u Njemačkoj, Poljska je igrala finale. I izgubila od domaćina, Njemačke. Tko bi tada rekao da će za samo deset godina ta jaka reprezentacija pasti na tako niske grane.

No, ispadanje Poljske u prvom krugu i nije tako veliko iznenađenje s obzirom na to da ovdje nije bilo Szmala, Wisniewskog, braće Jurecki, Jurkiewicza, Syzbe, Lijewskog, Bieleckog. Dušebajev je igrao uglavnom s domaćim igračima Wisle i Kielcea, a ta dva kluba igraju u elitnoj skupini Lige prvaka. Kielce je k svemu tome aktualni prvak Europe.

No, to Dušebajevu nije pomoglo jer glavne zvijezde Kielcea su Španjolac (Aguinagalde), Hrvati (Štrlek, F. Ivić), Slovenci (Bombač, Zorman) i Nijemac (Reichmann); a Wisle Rus (Žitnikov) Hrvati (Š. Ivić, Mihić), Rumunji (Ghionea, Racotea), Brazilac (Toledo), Portugalci (Duarte, Rocha), te Tarabochia iz BiH.

Od pet pobjednika President kupa tri su bile europske reprezentacije – Norveška, Španjolska i Češka, dok su po jednom ovaj trofej kući odnijeli rukometaši Južne Koreje, odnosno Alžira. Inače, u President kupu u ovih deset godina igralo je 11 europskih reprezentacija. Rusi i Rumunji igrali su dvaput, a po jednom Norveška, Ukrajina, Španjolska, Slovačka, Austrija, Crna Gora, Češka, Bjelorusija i Bosna i Hercegovina.

Poljska će biti dvanaesta europska reprezentacija u President cupu, a pridružit će im se po drugi put Bjelorusi, te možda Island ako izgubi od Makedonije u posljednjem kolu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije