Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED U BUDUĆNOST Hamiltona čeka jako težak posao

Poker asova spreman srušiti novog kralja

05.11.2008.
u 17:51

Drugu sezonu zaredom posljednja utrka formule 1 donijela je odluku o svjetskom prvaku. Ovog puta Lewis Hamilton uspio je sačuvati sedam bodova prednosti i postati najmlađi svjetski prvak u povijesti. Timu Glocka i sve drugo vrlo će se brzo zaboraviti jer pripreme za novu sezonu i rad na što bržim bolidima već je počeo.

Bila je ovo posljednja sezona velikog Davida Coultharda. Od 1994. godine sjedio je za volanom nekog od bolida, odvozio 246 utrka i ostvario 13 pobjeda, ali nažalost nikad nije uspio doći do naslova svjetskog prvaka.

Škot će ostati savjetnik u Red Bullu, ali još uvijek iz Red Bulla nisu potvrdili tko će biti suvozač Marku Webberu.

Promjene bi zato još sljedeće sezone trebale zaobići četiri vodeće momčadi, Ferrari, McLaren, BMW i Renault. Hamilton i Kovalainen, kao i Raikkonen i Massa sigurno neće mijenjati pozicije. Dr. Mario Thiessen je potvrdio Kubicu i Heidfelda u BMW-u, a jedino što nije sigurno je da će Fernando Alonso biti suvozač Nelsona Piquea Jr. u Renaultu. Dvostruki svjetski prvak ima ugovor po kojem na kraju ove sezone može napustiti momčad Flavija Briatore, Honda bi ga htjela vidjeti u svojim redovima, ali nakon odličnog kraja sezone iskreno je teško vjerovati da će Alonso mijenjati sredinu. Realnije je da će pričekati kraj sljedeće sezone i mogućnost otvaranja mjesta u Ferrariju.

Bruno Senna dolazi u formulu
Honda je definitivno najveće razočarenje sezone. Od Buttona i Barrichella se puno više očekivalo, pa ne treba čuditi što nisu sigurni za sljedeću sezonu. Na vrata kuca nećak legendarnog Ayrtona Senne, Bruno. On bi trebao testirati Hondin bolid na Circuit de Catalunyi od 17. do 19. studenog. Ukoliko se pokaže kao dobar, čini se da je Barichellovo vrijeme u formuli završilo.

Toro Rosso s druge strane pokazao se kao najveće iznenađenje. Vettel je kao najmlađi pobjednik u povijesti formule uspio slavio u Monzi i samo je pitanje dana kada će prema Ferrariju, sada je ipak još uvijek prerano. Sebastien Bourdais je također pokazao da je riječ o velikom talentu.

Toyota, Williams , Super Aguri i Force India napravili su ono što se po prilici od njih očekivalo, a i sami su svjesni da će morati još puno raditi na svojim bolidima žele li postati konkurentniji u svijetu oktana.

FIA-ine nebuloze
Svjetska automobilistička organizacija pokušala je progurati ideju o tome da svi imaju iste bolide, ali dobili su očekivani odgovor svih.

Novac je taj koji okreće svijet pa tako i formulu 1. Zato ne treba čuditi što su svi na to reagirali kako su reagirali. Ferrari je najavio istupanjem iz natjecanja, a veliku podršku dobili su u Toyoti i McLarenu.

Možda bi to bilo zanimljivije za gledatelje i uistinu bi se vidjelo tko su najbolji vozači današnjice, ali na to će se morati pričekati još jako dugo.

Što nudi sljedeća sezona?
Jedno je sigurno, Brazil neće odlučivati u posljednjoj utrci. Novci Abu Dhabija bili su presudni da se završnica preseli u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje će se prvi puta voziti utrka formule 1. Iz kalendara je izbačena Kanada te će formula 1 sljedeće godine u potpunosti zaobići američki kontinent.

Na stazi treba očekivati velike promjene. BMW je već ove sezone pokazao da zna biti konkurentan, a najveće stvari od njih se tek očekuju sljedeće sezone. Robert Kubica je čovjek koji bi sljedeće godine itekako trebao poremetiti planove Ferrariju i McLarenu.

A da momcima u crvenom konjiću i srebrnoj strijeli neće biti lako potvrdio je Fernando Alonso odličnom završnicom. Nastavi li Renault takvim tempom i sljedeće sezone, Španjolac je ponovno u igri.

Felipe Massa i Lewis Hamilton pokazali su ove sezone da su ljudi za velike stvari, a definitivno za otpisati nije niti prošlogodišnji svjetski prvak Kimi Raikkonen.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije