Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTINSKA KATASTROFA

Pohlepa Barcelone i Reala koštat će cijelu španjolsku ligu!

18.08.2021.
u 16:45

Barcelona je nakon prodaje Neymara postala toliko pohlepna da je zaboravila i na najosnovnija pravila u svojem poslovanju.

Nakon što su u posljednje četiri godine španjolsku La Ligu napustile dvije megazvijezde u liku Cristiana Ronalda i Neymara, ovog ljeta to su učinile dvije preostale megazvijezde – Lionel Messi i Sergio Ramos. Tako je i službeno završila era zlatnog perioda španjolskog klupskog nogometa budući da je njihova liga prvi put nakon 17 godina bez dva ponajbolja igrača svih vremena, Messija i Ronalda.

Nakon što je Barcelona zbog svojeg katastrofalnog poslovanja bila prisiljena riješiti se svojeg najboljeg nogometaša u povijesti i dati ga PSG-u, jedno je pitanje na umu svih nogometnih ljubitelja: što je sljedeće za La Ligu? Odgovor nitko ne zna.

CR bolje prodan nego Messi

Sigurno je da liga ulazi u jedan period pun upitnika i nesigurnosti. Ni Barcelona ni Real Madrid ne ulaze u ovu sezonu s bog zna kakvim optimizmom, ali situacija je u Blaugrani puno lošija nego što je to slučaj u glavnom gradu Španjolske. U tom kontekstu možemo podvući i slučaj završetka suradnje s najvećom megazvijezdom kluba. Dok je Real uspio inkasirati čak 117 milijuna eura odštete na svojoj 30+ superzvijezdi Ronaldu, Barcelona za Messija, uglavnom svojom krivnjom, nije uspjela dobiti ama baš ništa. I tu leži jedna od ključnih razlika u poslovanju ovih klubova, premda, istini za volju, ni jedni ni drugi nisu u pozitivnom ozračju što se tiče aspekta vođenja kluba, što dokazuje i činjenica da su Barca i Real (uz Juventus) ostali jedini klubovi koji i dalje guraju narativ omražene Superlige.

To nije komplicirano objasniti jer dva španjolska giganta guraju taj narativ zbog financijskih poteškoća. Barcelona je pogotovo u velikim problemima, a sami su se doveli u tu situaciju nakon rekordne prodaje Neymara u PSG (222 milijuna eura). Taj novac bio je odlična injekcija u klub, ali tijekom tri iduće sezone Katalonci su potrošili nešto manje od 400 milijuna eura samo na transfere Coutinha, Dembelea i Griezmanna, od kojih se nijedan nije uspio prometnuti u zvijezdu kluba, čak ni na razini Suareza, Ville, Eto’oa ili Neymara, a kamo li Messija. Dakako, Barcelona je privlačila najbolje igrače, ali taj model kosio se s pravilom “salary capa”, odnosno ograničenja plaća koje je na snazi u La Ligi. Zbog toga je bilo nemoguće zadržati Messija, a da prije koji dan Gerard Pique nije pristao na drastično smanjenje plaće, u klubu ne bi mogla biti registrirana ni nova pojačanja – Depay, Aguero i Garcia. Imaju i dug od 1,35 milijardi eura...

U prijevodu, Barcelona je nakon prodaje Neymara postala toliko pohlepna da je zaboravila i na najosnovnija pravila u svojem poslovanju. Nešto bolje kotira Real Madrid, ali on je više opterećen kadrovskim problemima. U istoj sezoni ostati bez stoperskog para (Ramos – Varane), koji im je donio četiri naslova Lige prvaka, golem je udarac i teško je povjerovati da će sam David Alaba moći nadomjestiti takav gubitak. I dalje postoji problem Edena Hazarda, koji nije uspio zamijeniti Cristiana Ronalda. Dapače, nije uspio biti ni sjena onog igrača koji je u Chelseaju dominirao. Naravno, i dalje ostaje vrhunska vezna linija u sastavu Modrić – Kroos – Casemiro, ali vidjet ćemo hoće li sve moći nositi na svojim leđima uz kontinuirano sjajnog Karima Benzeme. Čudno je reći, ali prvi put se u 21. stoljeću kao glavni favorit za osvajanje naslova nameće Atletico Madrid, branitelj naslova koji je ovog proljeća iznenadio sve trofejem, a ako ponovi taj uspjeh, više ne bi bilo riječi o iznenađenju.

Rashodi veći od prihoda

S nogometne strane liga će biti neizvjesnija nego ikad, ali s financijske strane i dalje postoje problemi. Španjolski giganti koji su od 2011. do 2018. osvojili čak šest naslova pobjednika Lige prvaka počeli su nizati sezone s gubicima, nakon što su u periodima s Messijem, odnosno Ronaldom bilježili trostruko veće dobiti u odnosu na vrijeme kad je dvojac 2004., odnosno 2009. krenuo žariti i paliti na Pirenejskom poluotoku.

Sebičnost predsjedništva tih klubova očitovala se i u odbijanju ponude investicijske grupe CVC, koja želi uložiti multimilijarderske iznose u ligu. Ta bi investicija značila dobrobit za sve klubove u La Ligi i Segundi, ali u tom slučaju Barca i Real ne bi više po prihodima (ponajprije od TV prava) bili miljama ispred svih ostalih klubova, a i potpisivanje ugovora o investiciji ugasilo bi im svaku preostalu nadu za uključivanje u Superligu. Ukratko, pohlepa je koštala i jedne i druge, a preostaje nam vidjeti što će to točno značiti za La Ligu.

>>> Leo Messi napustio Barcelonu u šokantnom raspletu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije