Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. godišnjica

Pogledajte hit dokumentarac Dinamo - Crvena zvezda: Domovinski rat počeo je na Maksimiru

Foto: "Dinamo: Crvena zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru"
Foto: Screenshot
1/4
13.05.2020.
u 20:55

Taj je datum duboko urezan u pamćenje svakog navijača plavih i jedan je od najpoznatijih događaja u bogatoj Dinamovoj povijesti

Na današnji dan obilježava se 30. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde. Utakmica između nogometaša Dinama i Crvene zvezde trebala se u igrati 13. svibnja 1990. godine, ali tribine i teren maksimirskog stadiona postali su bojište.

Sada vam objavljujemo cijeli dokumentarac Miljenka Manjkasa "Dinamo: Crvena zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru".

>>> Pogledajte cijeli film:

Taj je datum duboko urezan u pamćenje svakog navijača plavih i jedan je od najpoznatijih događaja u bogatoj Dinamovoj povijesti.

Mnogima taj dan označava i početak srpske agresije na Hrvatsku.

Nogometni spektakl pretvorio se u krvavi sukob navijača i milicije. U epskoj maksimirskoj bitki bilo je 76 ozlijeđenih navijača, 39 BBB-a i 37 Delija, te 117 milicajaca.

Sukob je počeo kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića - Arkana krenuli uništavati ogradu i stolice na južnoj tribini, a potom i napali gledatelje. 

– Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja je doživjela rat, a ne znamo kad je počeo taj rat. Za mene je počeo 13. svibnja 1990. godine – kaže u dokumentarnom filmu o zbivanjima te sunčane i krvave nedjelje dr. sc. Nenad Pokos, Dinamov navijač koji je tada bio na južnoj tribini i izravno se sukobio s navijačima Zvezde.

Foto: "Dinamo: Crvena zvezda – Domovinski rat počeo je na Maksimiru"
1/9

Milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na sjevernoj tribini i utrčali na teren. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac i vodeni top.

Tada je na travnjaku maksimirskog stadiona nastao kaos.

U dokumentarcu navijači, policajci i svjedoci otkrivaju da je kaos na Maksimiru tog 13. svibnja 1990. godine bio pomno pripreman. Film iznosi dokaze o diverziji u organizaciji, naoružanim Udbinim agentima na stadionu i misterioznom sastanku navijača i policije.

U filmu objavljenom u Večernjakovoj kolekciji političkih dokumentaraca doznat ćete zašto se o razlozima i detaljima koji su doveli do "krvave nedjelje" donedavno šutjelo.

Ključne riječi

Komentara 10

RI
rimac444
21:58 13.05.2020.

Tada su većina navijača Dinama bili domoljubi mnogi su bili branitelji a neki i ostavili svoje živote na oltaru domovine, danas su BBB i njihove vođe velikim dijelom komunjarski ološ koji nije moga podnjeti ponosno ime Croatia

Avatar Osiris
Osiris
21:51 13.05.2020.

Zasto izvrcete istinu kad se lepo vidi na snimcima da su vas izrazbijali u sred Zagreba?

Avatar starinar_pakla
starinar_pakla
23:45 13.05.2020.

I danas imamo Petara Đukića koliko kog ih možeš zamisliti. Nažalost njih ne fali. !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije