Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nenad Pralija

'Pochettino i ja zajedno smo rušili Real sa Šukerom i Mijatovićem'

Tottenham
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
10.05.2019.
u 07:24

On je pozitivac, nikada se ne predaje i veliki je emotivac, prepričava Nenad Pralija

Pedeset i četiri godine prošle su otkad je jedan argentinski trener posljednji put bio europski prvak. Bio je to legendarni majstor nogometne destrukcije, otac famoznoga catenaccia Helenio Herrera, koji je 60-ih godina žario i palio s Interom.

U međuvremenu su se u finalima Lige prvaka nasukali Herrerini sljedbenici, sunarodnjaci Hector Cuper (Valencia) i Diego Simeone (Atlético), dok jedan Argentinac sasvim oprečne nogometne filozofije upravo ispisuje povijest.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Mauricio Pochettino, 47-godišnji Argentinac iz gradića Murphyja u provinciji Santa Fe, prvi je trener u povijesti koji je doveo Tottenham u finale Lige prvaka, što je doista dostignuće ravno čudu.

Naime, Tottenham (kao ni Liverpool) nikada otkada postoji Premijerna liga nije bio prvak Engleske, a Pochettino u svojoj desetgodišnjoj trenerskoj karijeri na klupi Espanyola, Southamptona i Tottenhama još nije osvojio ni jedan jedini trofej.

Pomogao mi je u prilagodbi

Mauricio Pochettino kao igrač bio je drag Englezima. Upravo je on 2002. na SP-u u dresu Argentine, srušivši Michaela Owena u 16-ercu, skrivio jedanaesterac protiv Engleza, iz kojega im je Beckham donio pobjedu (1:0). Argentina je zbog toga ispala u grupnoj fazi.

Pochettino je kao nogometaš bio legenda Espanyola, za koji je u dva razdoblja (1994.-2001., 2004.-2006.) skupio čak 275 nastupa. U prvoj od tih era Pochettinov suigrač bio je bivši Hajdukov vezist, požrtvovni maratonac Nenad Pralija, danas 48-godišnjak, zaposlenik HNS-a na funkciji pomoćnoga trenera u selekciji do 17 godina.

Praliju smo dobili u Rumunjskoj, gdje nastupa Rukavinina selekcija. S velikom je pozornošću pratio dramatičan okršaj Ajaxa i Tottenhama.

Tottenham
1/13

– Uoči utakmice rekao sam da će Ajaxu biti teško, pa čak i kad je vodio 2:0, nisam još bio otpisivao Tottenham. Smijali su mi se ovdje neki – kaže Pralija.

Bili ste Pochettinov suigrač između 1996. i 1998. godine. Po čemu ga pamtite?

– Mauricio nije bio samo moj suigrač i kapetan, on je moj prijatelj. Kada sam došao u Espanyol, kao stranca me sjajno prihvatio i pomogao mi je u prilagodbi. U njemu, sam, kao i ostali suigrači, vidio pravoga vođu. Bio je stoper, ja sam bio zadnji vezni, uvijek mi je bio iza leđa. Bio je žestok na terenu, karakteran tip, čvrst kao stijena. Izvan terena pak pravi prijatelj, zafrkant, vrlo omiljen. Znali smo skupa izlaziti, slavili smo skupa rođendane suigrača – prisjeća se Pralija.

Za Espanyol je u dvije godine skupio 42 nastupa, postigao četiri pogotka. U isto vrijeme u tom klubu igrali su Crnogorac Branko Brnović i Srbin Goran Bogdanović.

– Espanyol je i u to vrijeme bio stabilan prvoligaš i tvrd orah svakome. Jednom smo u Barceloni svladali Real Madrid sa Šukerom i Mijatovićem s 1:0. Pochettino i ja skupa smo igrali u toj utakmici, trener nam je bio slavni realovac Camacho – govori Pralija.

Nema nastup u Ligi prvaka

Kako doživljavate Pochettina kao trenera?

>> Lovrenova urnebesna ljetna potraga za Vrsaljkom

– Mauricio je veliki pozitivac, ni u jednoj situaciji se ne predaje, čovjek je temperamentan, velikih emocija, vidjeli ste kakav on ima blizak odnos s igračima, kako ih grli u slavlju kao da jedan od njih. To je velika trenerska vrlina. Usto, on je veliki radnik, trener stvaratelj i sada su mu sve godine toga rada i ulaganja napokon nagrađene. Veselio sam se što je Maurizio u finalu, on ga je zaslužio – ističe Pralija.

Znate li da Mauricio još nema nijedan trofej kao trener?

– Mlad je, doći će trofeji, možda baš prvi bude naslov u Ligi prvaka – uzvraća Pralija.

Za koga ćete navijati u finalu – za Lovrena ili svoga prijatelja Pochettina?

– Drago mi je zbog obojica što su u finalu. U njemu nema favorita, a ja ću navijati za nogomet. Neka pobijedi onaj tko će u tom trenutku biti bolji – diplomatski je zaključio Nenad Pralija, koji je u dresovima Hajduka i Maccabija Haife skupio 13 nastupa u Ligi prvaka.

Njegov prijatelj Pochettino nema – nijedan!

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

Tottenham
1/17

Osim što je bio suigrač s Pralijom i ne osvaja trofeje, Pochettino ima još jednu poveznicu s Hajdukom: bivši trener bijelih, Španjolac Joan Carrillo, bio je njegov pomoćnik dok je vodio Espanyol.

Ne zaboravimo i kako je Maurizio Pochettino u sezoni 2013./2014. vodeći Southampton od Dejana Lovrena napravio stopera od 25 milijuna eura. Prodao ga je Liverpoolu, a sada će svoga nekadašnjeg mezimca u finalu gledati sa suparničke klupe.

>> Pogledajte nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije