Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNI RUS

Pobijedio Đokovića u meču godine, a kad je htio u vojsku rekli su: 'Nesposoban!'

Tennis: US Open
Foto: Danielle Parhizkaran/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/10
13.09.2021.
u 17:00

- Svi govore da u tenisu žele vidjeti neke nove momke, nešto novo. Odlučio sam im dati to što su željeli. Ne slavim svoje pobjede. Naprosto ostajem miran, odradim svoj posao i to je to.

Bio je to drugi Grand Slam finale između Novaka Đokovića i Danila Medvjedeva. Na Australian Openu, početkom godine, Rus se nije ni "pojavio" (7:5, 6:2, 6:3), no u završnom susretu US Opena bio je itekako prisutan. Od prvog poena zaigrao je vrlo agresivno i fokusirano, letio je po terenu, snažno servirao (tukao je jednako i prvi i drugi), imao je viziju i već u prvom gemu uspio je oduzeti servis Đokoviću. Poslije je to ponovio i u ostalim dionicama, okončavši dvoboj svojom velikom pobjedom sa 6:4, 6:4, 6:4.

I tako Novak nije u new Yorku uspio pobjeći svojim velikim rivalima Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, i dalje sva trojica imaju po 20 Grand Slam naslova. I nije, što je za njega mnogo važnije, uspio zaokružiti sezonski Grand Slam, nije kao tek treći čovjek u povijesti uspio u istoj kalendarskoj godini osvojiti sva četiri Grand Slam turnira (nedostajao mu je samo US Open), nakon što je to prvi napravio Amerikanac Donald Budge (1938.), a dva puta ponovio Australac Rod Laver (1962. i 1969.).  No, ovoj dvojci je to pošlo za rukom u potpuno drugačijim uvjetima, kad je na US Openu i Australian Openu bilo puno manje europskih igrača.

Đoković je u dvoboj ušao prilično nervozan (možda opterećen važnošću meča), griješio je puno više nego inače, a nakon što je izgubio servis u drugom setu bio je toliko bijesan da je razbio reket i zbog toga dobio opomenu. Uoči posljednjeg gema malo je i zaplakao, raznježila ga je podrška publike koju možda i nije očekivao.

Tennis: US Open Sep 12, 2021; Flushing, NY, USA; Novak Djokovic of Serbia smashes his racket after losing a point to Daniil Medvedev of Russia in the second set of the men's singles final on day fourteen of the 2021 U.S. Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Robert Deutsch-USA TODAY Sports Robert Deutsch
Foto: ROBERT DEUTSCH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Srce mi je ispunjeno srećom i najsretniji sam čovjek na svijetu, iako nisam pobijedio. Sve to zbog vas koji ste učinili da se osjećam posebnim - kazao je Novak nakon meča obraćajući se publici, dodavši:

-  Dodirnuli ste moju dušu. Nikad se u New Yorku nisam ovako osjećao. Hvala vam na podršci i svemu što ste napravili za mene!

Emotivno je bilo i na konferenciji za novinare gdje je Đoković rekao da je malo razočaran, ali i da osjeća olakšanje:

- Kad je završio zadnji poen osjetio sam olakšanje, zapravo rasterećenje. Pritisak i očekivanja su bili ogromni i koliko god da sam se trudio i uspijevao ostati usredotočen na sljedeći korak, cijeli taj proces je bio uistinu iscrpljujući. Naravno da osjećam i tugu i razočaranje jer je propuštena velika prilika i nije lako progutati ovaj poraz kad se zna što je sve bilo u igri. Dio mene je tužan, ali Medvjedev je odlično igrao, pogađao je željena mjesta nevjerojatno dobro. Na teren je izašao odlučan i osjećalo se da je na najvišoj razini u svakom poenu, svakom udarcu. Zaslužio je trofej.

(SP)U.S.-NEW YORK-TENNIS-US OPEN-MEN'S SINGLES-FINAL (210913) -- NEW YORK, Sept. 13, 2021 (Xinhua) -- Novak Djokovic (L) of Serbia and Daniil Medvedev of Russia pose with their trophies after the men's singles final at the 2021 US Open in New York, the United States, Sept. 12, 2021. (Photo by Michael Nagle/Xinhua) Michael Nagle Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: MICHAEL NAGLE/XINHUA/PIXSELL

I tako je, prema onoj narodnoj "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", došao trenutak da i 25-godišnji Medvjedev počne sa svojim rekordima. Nakon dva izgubljena finala na Grand Slam turnirima - uz spomenuti Australian Open, lani je u finalu US Opena poražen i od Nadala - Rus je napokon, u skladu s jednom drugom izrekom ("treća - sreća")  došao do svog prvijenca. A naslov je, prema svom običaju, proslavio na neobičan način. Bacio se na pod i isplazio jezik.

- Samo legende će razumjeti. Ono što sam napravio poslije meča je L2 + Left - objasnio je.

Radi se o proslavi pogotka igrača na popularnoj Fifinoj videoigri poznatoj kao "mrtva riba". Medvjedev je to prenio i na teren u New Yorku, ali on i inače ne slavi svoje pobjede na klasičan način.

- Svi govore da u tenisu žele vidjeti neke nove momke, nešto novo. Odlučio sam im dati to što su željeli. Ne slavim svoje pobjede. Naprosto ostajem miran, odradim svoj posao i to je to - objasnio je jednom.

Sad je barem legao na teren. Ne osvaja se svaki dan US Open i 2,5 milijuna dolara. Njemu je ovo 13. naslov, a zanimljivo je to da je u finalima doživio samo sedam poraza. Možda i zato što ga na putovanjima prati njegova lijepa supruga Darja, koja je zapravo dio stožera, nešto kao Mirka Vavrinec u timu Rogera Federera.

- Ona se brine o mnogim detaljima koji su mi važni, učvršćuje mi samopouzdanje. Kad je počela putovati sa mnom, bio sam 65. na svijetu, a sada sam drugi - otkrio je Danil koji je službeno bio nesposoban za (rusku) vojsku zbog prijevremenog poroda. A sad žari i pali teniskim arenama...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije