Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Plenković: Trenerski velikani moraju biti honorirani

Da bi i sportaši i sportski radnici bili jednako sretni treba se nastaviti trend povećanja ulaganja u hrvatski sport s obzirom da smo po Eurostatu još uvijek među zemljama Europske unije koje najmanje ulažu u sport
21. prosinca 2018. u 07:03 2 komentara 268 prikaza

S teško ponovljivom sportskom 2018. iznimno je zadovoljan i hrvatski premijer Andrej Plenković. No, da bi i sportaši i sportski radnici bili jednako sretni treba se nastaviti trend povećanja ulaganja u hrvatski sport s obzirom da smo po Eurostatu još uvijek među zemljama Europske unije koje najmanje ulažu u sport, pa predsjednik Vlade RH ističe:

Hrvatski olimpijski odbor Luka Modrić i Sandra Perković proglašeni najboljim sportašima

- Otkako smo mi preuzeli odgovornost povećali smo proračun sa 50 posto. Krenuli smo sa 200 milijuna, a u 2019. on će biti 300 milijuna kuna. Osim toga, postoji i snažan napor Središnjeg državnog ureda za sport i Ministarstva rada koje vodi europski socijalni fond da dio tih europskih sredstava usmjerimo u sportsku infrastrukturu. Vjerujem da je sasvim razvidno da ova Vlada ne samo da ima puno navijačkog duha i da je puna sluha nego je i konkretna. Osim toga, s Janicom Kostelić na čelu SDUŠ-a imamo vidljivost ali i veliki entuzijazam da nam sport bude još bolji.

1 / 33

Od tih nastojanja ponajviše očekuju trofejni hrvatski treneri koji, premda neki imaju kolekciju najvećih trofeja u svom sportu, nemaju isti status kao i sportaši osvajači olimpijskih medalja odnosno medalja u olimpijskim sportovima.

- Upoznat sam s tim problemom jer sam o tome pričao s nekoliko naših vrhunskih trenera. To je praznina koju ćemo sa zadovoljstvom riješiti, pronaći rješenje koje bi im omogućilo da imaju sličan status kao i sportaši.

Zar trenerski genijalci poput Kostelića, Fantele, Bralića, Ćire Blaževića ne zaslužuju da imaju pomalo uzvišeni tretman odnosno status kakav u znanosti i umjetnosti imaju akademici?

- Naravo. Propisat će se kriteriji pa će onima, koji imaju vrhunske rezultate, u kasnijoj fazi života to biti honorirano.

Davor Šuker NOGOMETNI SAVEZ HNS iduće godine u minusu više od 11 milijuna kuna

Hrvatski premijer niti pred nama nije skrivao da je još uvijek pod dojmom nevjerojatna ovoljetnog dometa hrvatskih nogometaša i nastupa u finalu Svjetskog prvenstva.

- U vrijeme kada se to događao mogao sam primjetiti da se u krugu 25 lidera država koje najčešće susrećem gotovo svi znali naš sastav, gdje igraju naši igraču ali su i, ono što je najvažnije, isticali mentalitet pobjednika i visoku profesionalnost naših reprezentativaca.

Čini se da nam u svemu ide bolje nego u košarci, a to je sport koji je i premijereva tiha patnja.

- Moramo tu nešto napraviti. Imamo veliko iskustvo i puno talenta, a nikako da uspijemo. Mi kao da svi skupa živimo u prošlosti i kao da se nikad nismo oporavili od Draženova preranog odlaska. Jer, da je sada on tu s nama, vjerojatno bi bio predsjednik Saveza ili nešto slično i sve bi bilo drugačije, a mi bismo i nakon 1995. brojili osvojene medalje.

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • bazinga:

    Spomenicu,borčku mirovinu,spomenik za života u Zagrebu,zaštitu na razini ličkog medvjeda da nebo neko rekao istinu o njemu, ,dati mu BH državljanstvo ako nekog ubije ili neplati porez,a posebno mora imati vjenčanog kuma Srbina ako zatreba