Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaboravna 2018.

Plenković: Trenerski velikani moraju biti honorirani

21.12.2018.
u 07:03

Da bi i sportaši i sportski radnici bili jednako sretni treba se nastaviti trend povećanja ulaganja u hrvatski sport s obzirom da smo po Eurostatu još uvijek među zemljama Europske unije koje najmanje ulažu u sport

S teško ponovljivom sportskom 2018. iznimno je zadovoljan i hrvatski premijer Andrej Plenković. No, da bi i sportaši i sportski radnici bili jednako sretni treba se nastaviti trend povećanja ulaganja u hrvatski sport s obzirom da smo po Eurostatu još uvijek među zemljama Europske unije koje najmanje ulažu u sport, pa predsjednik Vlade RH ističe:

- Otkako smo mi preuzeli odgovornost povećali smo proračun sa 50 posto. Krenuli smo sa 200 milijuna, a u 2019. on će biti 300 milijuna kuna. Osim toga, postoji i snažan napor Središnjeg državnog ureda za sport i Ministarstva rada koje vodi europski socijalni fond da dio tih europskih sredstava usmjerimo u sportsku infrastrukturu. Vjerujem da je sasvim razvidno da ova Vlada ne samo da ima puno navijačkog duha i da je puna sluha nego je i konkretna. Osim toga, s Janicom Kostelić na čelu SDUŠ-a imamo vidljivost ali i veliki entuzijazam da nam sport bude još bolji.

1/33

Od tih nastojanja ponajviše očekuju trofejni hrvatski treneri koji, premda neki imaju kolekciju najvećih trofeja u svom sportu, nemaju isti status kao i sportaši osvajači olimpijskih medalja odnosno medalja u olimpijskim sportovima.

- Upoznat sam s tim problemom jer sam o tome pričao s nekoliko naših vrhunskih trenera. To je praznina koju ćemo sa zadovoljstvom riješiti, pronaći rješenje koje bi im omogućilo da imaju sličan status kao i sportaši.

Zar trenerski genijalci poput Kostelića, Fantele, Bralića, Ćire Blaževića ne zaslužuju da imaju pomalo uzvišeni tretman odnosno status kakav u znanosti i umjetnosti imaju akademici?

- Naravo. Propisat će se kriteriji pa će onima, koji imaju vrhunske rezultate, u kasnijoj fazi života to biti honorirano.

Hrvatski premijer niti pred nama nije skrivao da je još uvijek pod dojmom nevjerojatna ovoljetnog dometa hrvatskih nogometaša i nastupa u finalu Svjetskog prvenstva.

- U vrijeme kada se to događao mogao sam primjetiti da se u krugu 25 lidera država koje najčešće susrećem gotovo svi znali naš sastav, gdje igraju naši igraču ali su i, ono što je najvažnije, isticali mentalitet pobjednika i visoku profesionalnost naših reprezentativaca.

Čini se da nam u svemu ide bolje nego u košarci, a to je sport koji je i premijereva tiha patnja.

- Moramo tu nešto napraviti. Imamo veliko iskustvo i puno talenta, a nikako da uspijemo. Mi kao da svi skupa živimo u prošlosti i kao da se nikad nismo oporavili od Draženova preranog odlaska. Jer, da je sada on tu s nama, vjerojatno bi bio predsjednik Saveza ili nešto slično i sve bi bilo drugačije, a mi bismo i nakon 1995. brojili osvojene medalje.

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
09:48 21.12.2018.

Grobar Hrvatske

BA
bazinga
23:06 21.12.2018.

Spomenicu,borčku mirovinu,spomenik za života u Zagrebu,zaštitu na razini ličkog medvjeda da nebo neko rekao istinu o njemu, ,dati mu BH državljanstvo ako nekog ubije ili neplati porez,a posebno mora imati vjenčanog kuma Srbina ako zatreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije