Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamo čeka najzahtjevnija polusezona dosad

Plavi će ove jeseni odigrati rekordne 32 utakmice, skoro deset više nego Chelsea

storyeditor/2022-09-01/PXL_240822_95285431.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
02.09.2022.
u 16:30

Dinamo danas od 20 sati u 8. kolu SuperSport HNL-a u Maksimiru dočekuje Rijeku, a mogao bi zaigrati i Josip Šutalo...

Dinamo danas od 20 sati u Maksimiru dočekuje Rijeku u najintrigantnijoj utakmici 8. kola Hrvatske lige. Ako je donedavno taj susret bio tituliran derbijem, Dinamova bodovna prednost nad Rijekom od čak 14 bodova ubila je svaku draž.

Dinamo je u nizu od 12 utakmica bez poraza u Hrvatskoj ligi, još od 20. travnja kada je pokleknuo protiv Hajduka u Splitu, i u tih 12 utakmica izgubio je samo četiri boda. Rijeka je pak u seriji od pet uzastopnih utakmica bez pobjede u prvenstvu.

– Rijeka je skromno zakoračila u prvenstvo, u odnosu na prošlu sezonu promijenili su velik broj igrača i prebrzo su smijenili trenera. No unatoč svemu bit će to zahtjevna utakmica za nas jer je Rijeka znala biti neugodan gost na Maksimiru. Osobito jer smo mi u ritmu utakmica svaka tri ili četiri dana. Rijeka će se sigurno dizati kroz sezonu i bolje igrati, samo se nadam da to neće biti od danas – kazao je Dinamov trener Ante Čačić.

Nisam razočaran

Na pitanje očekuje li da će Dinamo, s obzirom na dva rana Hajdukova poraza i zaostatak od deset bodova, imati lakši put do titule ove sezone, Čačić je oprezan.

– Hajdukov zaostatak nije velik. Hajduk ima dobru momčad u usponu, fantastično ozračje i bit će u prednosti jer će do kraja sezone igrati svakih sedam dana. Bit će nam glavni suparnik do kraja sezone i imat ćemo teži put do naslova nego lani.

Trener plavih komentirao je i završnicu prijelaznog roka u kojoj Dinamo ipak nije doveo lijevoga braniča.

– Nije dobro navrat-nanos kupovati igrače a da niste sigurni u njih. To nije pametno. Nisam razočaran, i da smo sad doveli nekog beka, ne znači da bi u Ligi prvaka išlo lagano. Učinit ćemo sve da Bočkaja i Štefulja napravimo boljima na toj poziciji, ali i skautiramo i da vidimo postoji li opcija za zimu – istaknuo je Čačić, koji je do sada u ovoj sezoni koristio 25-oricu igrača.

Neopterećen u LP

U ovom trenutku Dinamo ima fenomenalnu poziciju u domaćem prvenstvu i posve neopterećen ulazi u grupnu fazu Lige prvaka. Međutim, u odnosu na spomenutu brojku, u Maksimiru više nema Tolića i Gojaka, Boško Šutalo teško je ozlijeđen, Théophile je procesu oporavka..., i iskrsne li tijekom jeseni neki neočekivan problem (ozljeda, koronavirus...), Dinamo bi mogao zapasti u probleme. Naime, u ovom trenutku teško je predvidjeti koliko u kontekstu visoke razine kakvu je dosegnuo Dinamo mogu Dilaver, Štefulj, Bulat, Marin, Emreli ili dvojica pričuvnih vratara Nevistić i Zagorac.

Na dugoročnija nagađanja o Dinamovim mogućnostima navodi nas kvota utakmica koju će plavi, ne bude li odgađanja, morati ispuniti do 13. studenoga kada završava jesenski dio u cijeloj Europi.

Tako bi Dinamo, prođe li prvu prepreku u Hrvatskom kupu, do kraja jeseni trebao odigrati čak 32 utakmice! U prvenstvu 17, u Europi ukupno 12, u Kupu 2, a iza njih je i Superkup s Hajdukom. To je Dinamov rekord svih rekorda; to je pet utakmica više nego do sredine studenoga 2021. godine, te pet više do sredine studenoga 2012. godine kada je plave prvi put vodio Ante Čačić. Podsjetimo, tada se Ante nije uspio zadržati u Dinamu do Božića, jer je bio šokantno ispao iz Kupa od Zadra, u Ligi prvaka u pet utakmica nije osvojio ni bod, a imao je i tri poraza u Hrvatskoj ligi. No Ante je danas još iskusniji, mudriji, rasterećeniji i oprezniji.

Čačiću komplimentira i nekadašnji član stožera Zorana Mamića, Dean Klafurić, koji je 2015. godine s Dinamom također osjetio draž Lige prvaka.

– Kvota od trideset utakmica jesenskom dijelu sezone nekada je mogla biti teret za Dinamo, a danas više nije. Dinamo je izrastao kao klub, Dinamo sada već ima poprilično iskustvo držanja natjecateljske tenzije kroz cijelu jesen, kroz koju je i prezimljavao u Europi. Dinamo se na takav ritam utakmica već adaptirao, njegov je igrački kada dovoljno širok, a stručni stožer dovoljno iskusan i kompetentan rasporediti minutažu igračima, ali i brzo ih regenerirati kako bi mogli nesmetano natjecati se na tri fronte – ističe Klafurić i dodaje:

– Ante Čačić i u prvom mandatu u Dinamu pokazao je da zna dobro rotirati igrače čineći svakoga od njih zadovoljnim, motiviranim i vrijednim za ostvarivanje rezultata koji se od Dinama traže.

Zanimljivo, Dinamo će ove jeseni odigrati viša utakmica i od svoga prvoga suparnika u Ligi prvaka, Chelseaja, koji će se u studenome zaustaviti na "samo" 23 nastupa, a znatno manju kvotu utakmica od Dinama imat će i Hajduk, 24. No Hajduk već ima dvije odgođene utakmice koje treba nadoknaditi, a i pritisak zbog pozamašnoga zaostatka za Dinamom.

Komentara 1

BR
brokenbrain
20:17 08.09.2022.

evo prilike konkurenciji da ih umorne iznenade...iđemoo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije