Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnik čudotvorac

Pier Paolo Mariani osporio tvrdnje dr. Nemeca: Pjacina karijera nije u opasnosti, biti će opet pravi

Pjaca
Foto: Instagram
1/7
13.04.2017.
u 12:00

Nije navijač jer ne može navijati za momčad u kojoj igra njegov pacijent.

Marko Pjaca počeo je odbrojavati 180 dana do velikog povratka. Operacija rekonstrukcije njegova prednjeg križnog ligamenta desnog koljena potpuno je uspjela, a igrač će odmah početi s rehabilitacijom, poručio je prof. Pier Paolo Mariani, koji je izveo zahvat uz asistenciju Juventusova liječnika dr. Claudija Riga. Famozni talijanski kirurg osporio je tvrdnje dr. Borisa Nemeca, liječnika hrvatske reprezentacije, da se 45 posto nogometaša koji su pretrpjeli ozljedu poput Pjacine nikad ne vrati na prijašnju razinu igranja.

Aldairu donio svjetsko zlato

– Nemec citira teoriju jednog švedskog autora, koju smatram netočnom – rekao je 71-godišnji prof. Mariani pred mikrofonima Mediaset Premiuma.

– Pjacina karijera nije u opasnosti. Uvjeravam Juveove navijače da će se Pjaca vratiti na svoj uobičajeni nivo. Ima igrača koji su poslije ovakve ozljede osvojili svjetska i državna prvenstva. Primjerice, Aldair je 1994. postao svjetski prvak s Brazilom šest mjeseci nakon što sam ga operirao.

Profesor Pier Paolo Mariani zna što govori. Talijanski medicinski celebrity obavlja posao kirurga u rimskoj klinici Villa Stuart, baveći se prije svega patologijama koljena i zglobova. Zbog uspjeha u rekonstrukciji križnih ligamenata kolege su ga odmilja nazvali “il signore dei crociati”, što istovremeno znači “gospodar križnih” (ligamenata) i “gospodar križara”.

Služi se ponajviše artroskopijom, tehnikom koju zbog niske invazivnosti cijene i liječnici i pacijenti.

– U slučaju koljena, zahvaljujući artroskopskoj tehnici koju primjenjujemo od sedamdesetih, imamo mogućnost interveniranja s visokom preciznošću. Možemo precizno postavljati dijagnozu i izvesti zahvat. Artroskopija nam dopušta da vidimo dobro unutrašnjost koljena bez velikih rezova na koži.

La Gazzetta dello Sport sastavila je idealnu momčad nogometaša koje je uspješno operirao prof. Mariani: Carlo Cudicini; Lorenzo De Silvestri, Alessandro Nesta, Aldair, Cristian Chivu; Juraj Kucka, Emerson, Kevin Strootman; Francesco Totti; Mirko Vučinić, Lorenzo Insigne.

Među pričuvama nalazili bi se Philippe Mexès, Andrea Ranocchia, Eusebio Di Francesco, Ferrari, Christian Maggio, Damiano Tommasi, Houssine Kharja, Fabrizio Miccoli, Alberto Aquilani, Cristiano Lucarelli, Adrian Mutu, Amauri, Maxi Lopez, Maurizio Pinilla, Fabio Quagliarella i od neki dan Marko Pjaca.

Navedeni su samo krema od 1200 nogometaša koje je svojim vještim rukama i priborom spasio prof. Mariani.

Čudesan povratak u akciju

Najteži slučajevi koji su se našli na njegovom kirurškom stolu bili su Damiano Tommasi i Kevin Strootman, obojica romanisti.

– Najozbiljniju je ozljedu imao Tommasi, koji je zaradio dislokaciju koljena – rekao je Mariani u jednom intervjuu. Kad se koljeno dislocira, sve u njemu puca pa smo morali sve rekonstruirati. Unatoč težini zahvata, igrač se vratio na teren za šest ili sedam mjeseci.

U rujnu 2015. operirao je Strootmana, čija se karijera doimala na rubu ponora nakon tri ozljede koljena. Zahvaljujući tretmanu kod Marianija, Nizozemac se nakon šest mjeseci čudesno vratio u akciju, a ove je sezone standardan u Romi i u reprezentaciji!

– Taj je zahvat zahtijevao velik napor živaca. Srećom, završilo je dobro, ali ja si ionako ne mogu priuštiti pesimizam.

Rođeni Rimljanin, prof. Mariani kaže da je navijač Rome, što mu je istovremeno i hendikep jer je većina njegovih najuglednijih pacijenata pripadala crveno-žutima.

– Umjereno sam strastven navijač. Zapravo volim sve lijepe utakmice. Vjerujte, nema ničeg goreg nego navijati za momčad u kojoj igra moj pacijent.

Komentara 3

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije