Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zion Williamson

Pippen: Promijenit će igru, još od Jordana nije bilo takvog potencijala

29.03.2019.
u 00:25

Čim postane profesionalac, potpisat će sponzorski ugovor “težak” 300 milijuna eura

Dobro došli na planet Zion! U NBA idućeg ljeta dolazi “elementarna nepogoda”, čudo prirode jer kako drugačije objasniti da netko od 201 centimetra i čak 130 kilograma (a s tom kilažom bio bi ove sezone drugi najteži igrač lige nakon Bobana Marjanovića) leti više od Michaela Jordana!

A kada takva sila krene, onda nek’ se spašava tko može.

>> Hrvatska klapa himnom otvorila NBA utakmicu u kultnoj njujorškoj dvorani, plesao se i linđo

Naime, prema izračunu fizičara sa sveučilišta Lynchburg Erica Goffa, sila koju Zion generira prilikom zakucavanja jednaka je sili koju doživite u sudaru s terencem koji vozi 15 km/h.

Najjedinstveniji je

Prosjek u prvoj (i posljednjoj) sveučilišnoj sezoni mu je 29,1 koš po utakmici uz prosjek uspješnog šuta od čak 69 posto. Naravno, većina tih pokušaja brutalna su zakucavanja. Za usporedbu, najbolji prosjek šuta u NBA ima centar Utaha Rudy Gobert od 65 posto, ali pritom ima i za trećinu manje pokušaja od Ziona.

– Možemo očekivati nešto posebno od toga klinca, on će promijeniti igru. Još od Jordana u ligu nije došao igrač s takvim potencijalom kakav ima Zion Williamson – tvrdi Scottie Pippen.

A ako netko zna, onda je to Pippen koji je bio pobočnik MJ-u u godinama dominacije Chicago Bullsa u kojima su “bikovi” osvojili šest šampionskih prstena.

I nije Pippen jedini. Mit o Williamsonu širi se svijetom još otkako je oduševljavao na srednjoškolskim parketima. Društvene mreže odigrale su, naravno, svoju ulogu, a već tada je ESPN o njemu napravio dokumentarac.

Uspoređuju ga s Charlesom Barkleyem, Michaelom Jordanom, LeBronom Jamesom, Shawnom Kempom... Ali nemoguće ga je postaviti unutar okvira.

– On je najjedinstveniji košarkaš kojeg sam gledao. Nikada nismo vidjeli košarkaša poput njega iako to ne znači da je i najbolje što smo vidjeli. Jednostavno, zbog svojih fizičkih predispozicija i atletskih sposobnosti neusporediv je s bilo kime – tvrdi košarkaški analitičar Evan Daniels.

Dvojbe oko toga da će Zion biti prvi izbor drafta 2019. nema posljednje dvije godine. NBA je u slatkom iščekivanju.

– Zion će uništiti košarkaški svijet. Njegov je potencijal veći od LeBronova, nisu ni blizu. Zion ima šansu postati i bolji od Jordana – tvrdi Stephon Marbury, a tako razmišlja i Paul Pierce.

– To je igrač koji mijenja franšizu, diže publiku na noge, samo on – kaže Pierce.

I zato je Zionova ozljeda koljena, koju je doživio na bizaran način, nakon što mu se za vrijeme utakmice raspala tenisica, potaknula rasprave u SAD-u. Mnogi bivši i sadašnji NBA superstari savjetovali su mu da se i ne vraća na parket do drafta.

Nije sve u novcu

– Zion je već učinio dovoljno za sveučilišnu košarku i treba misliti na sebe. Na njegovu mjestu više ne bih igrao sveučilišnu košarku jer i dalje postoji rizik da ozljedi – tvrdi Pippen čije je razmišljanje naišlo odobravanje mnogih.

U igri je veliki novac. Kada potpiše profesionalni ugovor Zion će na potpis dobiti i 300 milijuna dolara “teško” sponzorstvo jednog poznatog sportskog brenda. A to je samo početak. Charles Barkley, naravno, ima suprotan stav.

– Ovaj će klinac biti fantastičan. Smiješni su mi ti savjeti: “Čeka te NBA, nemoj više igrati”.

Zion je, unatoč pritisku, prelomio da prije NBA ipak želi ostaviti trag u sveučilišnoj košarci. I valjda time “kupio” Barkleya.

– Da sam htio sjediti, ne bih išao na sveučilište. Došao sam u Duke igrati – poručio je Zion.

Duke je, naravno, prvi favorit za NCAA titulu. Inače, u momčadi koju vodi legendarni Mike Krzyzewski uz Williamsona kriju se još dvojica igrača koja će idućeg ljeta sigurno biti u prvih pet izbora NBA drafta – RJ Barrett i Cameron Reddish.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
07:48 29.03.2019.

I onda će koljena za 4 godine otkazati i ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije