Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konjički sport

Petra trenirala jašući konja rivom u Zadru

11.10.2017.
u 00:24

I dok na zagrebačkom hipodromu već postoje uređeni prostor za dresurno i preponsko jahanje, staza za cross country koja ima 19 prepreka morala se posebno napraviti.

Nakon 20 godina u Hrvatskoj je ponovo održano natjecanje u konjičkom višeboju – eventing. Riječ je o olimpijskoj disciplini koja obuhvaća tri konjičke discipline – dresurno jahanje, cross-country i preponsko jahanje. I dok na zagrebačkom hipodromu već postoje uređeni prostor za dresurno i preponsko jahanje, staza za cross country koja ima 19 prepreka morala se posebno napraviti.

– Uz potporu Grada Zagreba HKS je izgradio vrlo kvalitetnu eventing stazu za koju je idejni projekt dao te osobno sudjelovao u davanju početnih smjernica pri izradi jedan od najboljih dizajnera iz Irske. Staza je jedinstvena u ovom dijelu Europe jer se nalazi na središnjem hipodromu što nije slučaj na drugim velikim hipodromima gdje se staze nalaze izdvojene u šumskim predjelima – rekao je Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza.

Hrvatski predstavnici na ovom natjecanju bili su Marko Ulaga i Petra Bikić, Zadranka koja se prvi put natjecala u ovoj disciplini.

– Dolazim iz Zadra i mnogi se čude kada kažem da se bavim jahanjem. Kao mala zavoljela sam konje, a u Zadru postoji klub Epona u koji sam se upisala i tamo provodim jako puno vremena. U Zadru nemamo hipodrom pa treniram gdje stignem. Nekad jašem po rivi pa me ljudi čudno gledaju, a kada s konjem uđem u more, postajemo prava turistička atrakcija. Jasno, ne ulazim s konjem u more tamo gdje je plaža, već na mjestima koja su nepristupačna za kupanje – rekla je Petra.

Kada je čula da se u Zagrebu održava natjecanje u konjičkom višeboju, odmah se prijavila.

– Iskreno, nemam pojma ni o dresuri ni o cross-countryju. Cijeli život treniram i natječem se samo u preponskom jahanju. Tako sam dresuru naučila dan prije natjecanja, a cross-country mi ionako nije strana disciplina jer po sličnim preprekama treniram u Zadru – istaknula je 18-godišnja studentica Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U 2018. godini planiraju se tri natjecanja u konjičkom višeboju u Hrvatskoj.

– Moguće je da jednog dana i Petra nastupi na Olimpijskim igrama gdje će se lakše kvalificirati nego u preponskom ili dresurnom jahanju. Inače, konjički višeboj najposjećenija je konjička disciplina na Igrama i traje tri dana – zaključio je Ognjen Preost, predsjednik HKS-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije