Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Šimić

Perišić je vrhunska klasa, već ga vidim kod Mourinha u Unitedu

24.01.2013., Zagreb - Bivsi nogometas Dario Simic u svojem pogonu za proizvodnju Aqua viva vode i VivasCofee kave.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
13.02.2017.
u 17:21

Talijanski nogomet se u zadnje vrijeme digao kvalitetom. Talijani su zadržali čvrstinu, a istovremeno digli razinu igre prema naprijed. Napoli gaji napadački nogomet, traže igru i to bi im u Ligi prvaka moglo donijeti rezultat – ističe Šimić

Između Zagreba i Palerma boravi Dario Šimić zadnjih mjeseci. U tom je talijanskom prvoligašu odnedavno u svojstvu savjetnika predsjednika Maurizija Zamparinija. Bivši se vatreni as, kako sam kaže, odlično snašao u novoj ulozi.

– Sve je u redu. Sviđa mi se taj posao. Očekuje nas borba za ostanak. No, znate onu: “Nema predaje...” – ističe Šimić.

Nogometne teme otvorili smo utakmicom osmine finala Lige prvaka između madridskog Reala i Napolija, s obzirom na to da u zadnje vrijeme detaljnije analizira talijanski nogomet.

Mertens otkriće u Italiji

– Naravno da je Real u prednosti, zbog iskustva, kvalitete momčadi i tradicije. No, talijanski nogomet se u zadnje vrijeme digao kvalitetom. Talijani su zadržali čvrstinu, a istovremeno digli razinu igre prema naprijed. Napoli gaji napadački nogomet, traže igru i to bi im u Ligi prvaka moglo donijeti rezultat. Činjenica da su na zadnjih sedam europskih gostovanja samo jednom izgubili, također igra ulogu. No, nokaut-faza donosi posebna pravila. Tu nerijetko presudnu ulogu može igrati ozračje u momčadi. Ponekad više nego kvaliteta – ističe Šimić.

Napoli je drugi put izborio plasman među 16 najboljih momčadi u Europi, a prvi put traže plasman u četvrtfinale. Šimić posebno apostrofira jednog igrača.

– Riječ je o Belgijcu Driesu Mertensu koji je u zadnjih 10 utakmica zabio 14 pogodaka i najveće je iznenađenje u Italiji. Svi govore o njemu. Trenutačno ima najbolji učinak od svih europskih napadača – kaže Šimić.

Kada smo već kod naših napadača u Ligi prvaka, naravno da ne treba posebno riječi trošiti na Marija Mandžukića.

– Mandžo je prevažan za svaku momčad. Ovaj Juventus s njim je pritajeni favorit za naslov prvaka Europe.

Šimić se osvrnuo na druga naša dva pulena – Marka Roga i Marka Pjacu. Je li iznenađen što ne dobivaju više šanse?

– Oni su mladi, a puno je vrhunskih igrača i oni zbog toga polako ulaze u igru i treneri ih s razlogom doziraju. Iako, očekivao sam da će Pjaca igrati više, no bio je i ozlijeđen jedno vrijeme. Važno je da napreduju i skupljaju iskustvo. Njihovo vrijeme tek dolazi. Sada su bolji igrači, nego su bili...

Bacili smo pogled prema Milanu.

– Milan nema potrebnu kvalitetu. Imaju mlade igrače koje je Vincenzo Montella odlično posložio. Posebno mi je drago zbog Marija Pašalića koji me ugodno iznenadio. Njegova karijera će uzlaznom putanjom. S druge strane, u Interu naši dečki, Marcelo Brozović i Ivan Perišić igraju ključne uloge. Naravno, pored Maura Icardija. Očekivao sam da će Perišić u zadnjem prijelaznom roku otići u neki od velikih europskih klubova. On je definitivno klasa za najveće klubove. Vidim ga u Manchester Unitedu.

Zazvučalo je kao informacija iz prve ruke...

– Naravno, Brozović je odličan, maratonac koji zna ugroziti gol – nastavio je Dario.

Kada govori o momčadima koje bi mogle do kraja u Ligi prvaka, Šimić će istaknuti Bayern, Juventus i Real.

– Nemojmo podcijeniti iskusnog vuka kakav je Carlo Ancelotti. Oni bi mogli daleko ove godine.

Danijel Subašić važna je karika u Monacu, još jednom bivšem Darijovu klubu. Kakvo je ozračje u tom klubu koji se bori za naslov prvaka u Francuskoj?

– Nema u Monacu one prave navijačke emocije na kakvu smo mi navikli. Subašić je izrastao u ozbiljnog vratara i uvijek mora izvući nekoliko situacija kada obrana zakaže, sjetimo se samo Dražena Ladića i 1998. godine.

Nestorovski kao Inzaghi

Vratili smo se opet na njegove pulene u Palermu. Hvalio je Dario našeg mladog vratara Josipa Posavca, ali ovih se dana zakotrljala priča oko Ilije Nestorovskog. Navodno su ozbiljni europski klubovi zainteresirani za njega. Makedonski napadač poznat nam je iz HNL-a gdje je bio i najbolji strijelac.

– U HNL-u je bio podcijenjen. Dvije je godine bio najbolji strijelac, u prvoj i drugoj ligi. On u 16 metara radi razliku i ima pobjednički mentalitet. Podsjeća me na Pippa Inzaghija. To je definitivno igrač za neku veliku momčad, on zabija, a nogomet se igra zbog golova. Imao je trnovit put, ali HNL mu je pomogao.

Koliko ima istine u priči da Uefa i Fifa spremaju nova pravila nogometne igre, pitamo Šimića s obzirom na to da je blizak krugovima krovnih europskih i svjetskih nogometnih institucija?

– Sve je to malo nespretno iskomunicirano. Vidio sam da je Zvone Boban demantirao neke stvari. Ne vjerujem da će priča ići u tom smjeru. Nogomet treba dograđivati. Gol tehnologija da, ali ne smije se sjeckati igra. Pratim talijansku ligu gdje su suci sve bolji, puštaju čvršću, mušku igru. Ne sviraju svaki kontakt i zbog toga je igra dobra. Često niti na usporenim snimkama ne možemo procijeniti intenzitet prekršaja i vidjeti je li bio ili nije bio jedanaesterac. To najbolje sudac osjeti na terenu. Naravno, za to sam da se najoštrije sankcionira prljava igra – zaključio je Šimić.

>>Dobio posao na Siciliji: Dario Šimić postao savjetnik gazde Palerma

>>Dario Šimić: Ovo je odlična priča koja će povezati sve zaljubljenike u nogomet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije