Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča iz Gračana

Pele iz Bačuna već je 55 godina nerješiva enigma za suparničke igrače

Juraj Jurlin Pele
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
04.10.2017.
u 08:30

Turnir u Gračanima je ove godine proslavio 55 godina postojanja, a prvo mjesto osvojila je momčad Kustošije koja je u finalu, nakon izvođenja sedmeraca, pobijedila Elba Uniq

Malonogometni turnir Miholje u Gračanima slovi kao najstariji turnir u Zagrebu. Stariji je i od najpoznatijeg turnira Kutija šibica.

Naime, prvi je odigran 1962. godine. Sudjelovale su samo četiri momčadi - Bačun, Remete, Šestine i Gračani. Prvi pobjednici bila je momčad Šestina.

Dakle, turnir je ove godine proslavio 55 godina postojanja, a prvo mjesto osvojila je momčad Kustošije koja je u finalu, nakon izvođenja sedmeraca, pobijedila Elba Uniq, momčad koja je prije samo nekoliko dana bila prva na turniru Kocka u Prečkom.

Bačun kao Dinamo

Prije utakmice počasni udarac izveo je Juraj Jurin Pele koji je svih 55 godina igrao na ovom turniru. Od prvog do ovog posljednjeg.

- Svake godine igram za svoj Bačun. U 55 godina uspjeli smo osvojiti turnir samo jednom, 1982. godine. Eto, zanimljivo je što je te godine nogometni prvak Jugoslavije nakon dugo godina postao Dinamo, rekao je Pele, danas 70-godišnjak.

- Imao sam 15 godina kada sam prvi put igrao na ovom turniru. Mislim da mi je ovo bio posljednji nastup. Ne mogu više. Ipak su tu godine. Odigrao sam nekoliko minuta i meni dosta. Mali nogomet je za mene postao prebrz. Svi ti dečki oko mene imaju 18, 19, 20 godina i idu kao avioni - istaknuo je Pele.

Voćnjak postao igralište

A kako su izgledali počeci turnira?

- Igralo se na livadi pored crkve. Tu je nekad bio voćnjak. za potrebe turnira posječene su voćke i napravljeno je zemljano igralište. na zemlji se igralo do 1966. godine kada se je napravilo lešnato igralište. Dvije godine, kasnije, 1968. godine, igralište je betonirano. Iskreno, puno je ljepše bilo igranje po zemlji - prisjeća se Josip Jurlin.

Je li bilo nagrada na prvom turniru?

- Ma ne. Igralo se za slavu i svi bi se poslije otišli počastiti u Puntijarku. No, kako su godine odmicale, tako je bilo i nagrada. Mi smo za prvo mjesto 1982. dobili pehar. On se trenutačno nalazi u jednom kafiću kod gračanskog tunela - rekao je Pele koji je loptu s kojom je izveo počasni udarac bacio u gledalište. Eto, nekom će Peleova lopta biti lijepa uspomena na ovaj turnir.

Od 1970. do 1990. bilo je zlatno doba markuševečkih malonogometnih turnira. Nerijetko na turnirima bi zaigrali i prvotimci Dinama i Zagreba.

Posjećenost turnira bila je izuzetna kako u pogledu broja sudionika tako i u brojnosti gledatelja. Juraj Jurlin Pele bio je tih godina u naponu igračke snage, nerješiva enigma za suparničke braniče. Često je bio najbolji strijelac. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije