Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nosili su je velikani

Pad unitedove sedmice: Mitski broj traži dostojnog nositi ga

Cristiano Ronaldo
Foto: Pixsell
1/8
25.12.2016.
u 20:27

Sedmicu su nosili Best, Robson, Cantona, Beckham, a Cristiana Ronalda su po njoj prozvali CR7. Danas joj ugled srozava Depay

Sedmica je na Old Traffordu mitski broj. Dres Manchester Uniteda s brojem sedam mogu nositi samo najbolji i dostojni njezine “težine” i tradicije. Tako je barem donedavno bilo. Međutim, kako se u posljednje četiri godine raskućila velika ostavština sir Alexa Fergusona, unatoč potrošenih čak 604 milijuna eura u post-Fergiejevoj eri, tako je na Old Traffordu srozan i ugled sedmice.

Mistična aura oko sedmice na Old Traffordu počela se stvarati šezdesetih godina prošlog stoljeća s Georgeom Bestom. “Maradona je dobar, Pelé bolji, a George Best (najbolji)” i danas govore navijači Manchester Uniteda za ikonu kluba, najboljeg britanskog u povijesti i jednog od najboljih svjetskih nogometaša 20. stoljeća. Nogometni čarobnjak i boem 13 je sezona igrao na Old Traffordu, šest uzastopnih sezona bio najbolji strijelac momčadi, osvojio je po dva prvenstva i Charity Shielda, a u sezoni 1967./68. bio najzaslužniji za osvajanje tadašnjeg Kupa europskih prvaka. Bio je to povijesna prva europska titula za neku englesku momčad.

Broj namijenjen legendama

Više od desetljeća po Bestovu odlasku navijači Uniteda čekali su na novu veliku sedmicu. I dočekali je u Bryanu Robsonu. “Kapetan Marvel”, kako su ga zvali, s Unitedom je osvojio 11 trofeja. Jedan od najboljih veznih nogometaša koje je engleski nogomet ikada imao, bio je prvi koji je u Manchester Unitedu dobio sedmicu, a da nije bio krilni napadač. U povijest je ušao kao nogometaš koji je Unitedovu sedmicu nosio najviše puta, u čak 345 utakmica. Naslijedio ga je još jedan velikan, Eric Cantona. Kontroverzni Francuz i danas je, dva desetljeća nakon što je na svome vrhuncu u 30. godini odlučio reći zbogom nogometu, obožavan na Old Traffordu. Kako i ne bi bio, kada je postao sinonim za uspjeh – za njegovih pet godina u dresu Manchester Uniteda, klub je četiri puta bio prvak te osvojio još pet trofeja, a njegov je prosjek bio pogodak na svakoj drugoj utakmici.

“Nadam se da ću pronaći mladog Cantonu. To je moj san”, napisao je, između ostalog, sir Alex Ferguson neponovljivom Kralju Ericu u oproštajnom pismu. Po Cantoninu umirovljenju, sedmicu je napokon dočekao David Beckham. Do tada je nosio “desetku”, broj koji samo u Manchester Unitedu ne znači baš ništa.

– Želio sam sedmicu zbog svih klupskih legendi koje su je nosile, zbog Besta, Robsona, Cantone. Dres s brojem sedam poseban je u Manchester Unitedu, tako je oduvijek bilo i tako će zauvijek biti – kazao je kasnije Beckham.

Becks, baš poput svojih prethodnika sa sedmicom, obilježio je jedno razdoblje Manchester Uniteda koje je zaključio se 14 osvojenih trofeja, od kojih deset sa sedmicom na leđima, iako mu nije bila namijenjena. Alex Ferguson želio je da kultni broj nakon Cantone pripadne kapetanu Royu Keaneu.

– Fergie mi je rekao: “Znam koliko Beckham silno želi sedmicu, ali ne želim da je on ima već ti.” Odbio sam ga jer 16 sam nosio od prvog dana u Unitedu – otkrio je Keane godinama poslije.

Idući kojemu je pripala čast nositi magični broj bio je Cristiano Ronaldo. I nosio ju je u velikom stilu, iako ju zbog pritiska koji nosi sa sobom isprva nije htio.

– Tražio sam broj 28, koji sam imao i u Sportingu, ali Alex Ferguson je insistirao: “Ne, tvoj je broj 7. Prisiljen sam na takvu čast” – otkrio je poslije Ronaldo koji je bio posljednji igrač koji je i zaslužio Unitedovu sedmicu te je po njoj stekao i jedan od nadimaka: CR7.

Michael Owen sedmicu je naslijedio od Ronalda i tri ju je godine, kada bi mu kronične ozljede to dozvolile, nosio na leđima, no bilo je to već u smiraj karijere, nakon što je već dao najbolje od sebe. Pa i tih skromnih 17 pogodaka dostignuće je koje niti jedan od njegovih suvremenika nije uspio nadmašiti.

Kriteriji naglo pali

Antonio Valencia u sezoni 2012./2013. hrabro je uzeo sedmicu i nakon samo jedne sezone priznao je svoju veliku zabludu i vratio se svome starom broju 25. Kada je u ljeto 2014. Manchester United platio 75 milijuna eura za Ángela Di Maríju, što je u to vrijeme bio najveći transfer u povijesti Premiershipa, činilo se kako United dobiva zvijezdu, možda čak i lidera, na duge staze. Ali nakon samo godinu dana mučenja Argentinac je napustio Old Trafford, a da nije uspio ostaviti ikakvog traga, što je dijelom i krivnja Louisa van Gaala koji je Di Maríju zbunjivao i tijekom sezone šetao na čak šest pozicija u momčadi i naravno da je što prije htio pobjeći i zalupiti vratima. Kriteriji Uniteda pod Van Gaalom naglo su pali, a danas bivši trener još je jednom oskrvrnuo sedmicu dodijelivši je u ljeto 2015. mladom Nizozemcu Memphisu Depayu koji ju je u pregovorima izričito tražio. Dres s brojem sedam, o kojem su legendu u Manchester Unitedu pisali nogometni velikani, ove je sezone na travnjaku viđen samo 20 minuta! Šest godina po odlasku Cristiana Ronalda s Old Trafforda mitski broj i dalje traži igrača dostojnog nositi je na svojim leđima, onoga kojeg će povijest kluba pamtiti kao jednog od velikana Manchester Uniteda.

Komentara 1

KA
kajinx
00:58 26.12.2016.

...traži dostojnog nositi ga! Ovo je za Nobelovu nagradu za literaturu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije