Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENIS

Pa što ako Novak Đoković i Rafa Nadal neće doći, US Open veći je od njih

Novak Đoković
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
06.07.2020.
u 07:44

Jedni kažu da je US Open bez Đokovića, Nadala i Federera kao Svjetsko nogometno prvenstvo bez Brazila, Njemačke i Italije, a drugi podsjećaju da US Open nije tenisko prvenstvo svijeta, nego, kako mu i ime govori – Otvoreno prvenstvo SAD-a. Pa, tko voli, neka izvoli...

Kako stvari stoje, profesionalni bi se tenisači trebali vratiti ATP turnirima 14. kolovoza u Washingtonu (iz serije ATP 500), a od 31. kolovoza do 13. rujna trebao bi se održati i US Open, tradicionalno posljednji, ali ove godine, zbog pandemije koronavirusa, drugi Grand Slam turnir sezone.

No problema ima, naime, mnogi europski tenisači u ovakvim uvjetima ne žele putovati u SAD, a posebno ne u New York, jedno od žarišta koronavirusa u toj zemlji.

Amerikanci složni – igra se

Među onima koji smatraju da je US Open propisao “ekstremne mjere” (koje uključuju i karantenu te manje ljudi u pratnji igrača) su i Novak Đoković i Rafael Nadal. A kako je Roger Federer nedavno objavio da je za njega ova sezona gotova (zbog ponovljene operacije koljena), moglo bi se dogoditi da na Grand Slam turniru u Velikoj Jabuci ne nastupi nijedan član velike trojke svjetskog tenisa. Ima li takav US Open uopće smisla?

Američki tenisači, sudionici ekshibicijskog turnira pod nazivom All American Team Cup u Peachtree Cornersu (predgrađu Atlante) – ondje gdje se Tiafoe zarazio koronavirusom, a turnir je ipak nastavljen – smatraju da se US Open treba održati, kao uostalom i Roland Garros nakon njega, ako većina tenisača bude mogla otputovati na te turnire.

– Čak i ako osam američkih tenisača ne bude moglo otputovati na Roland Garros, taj se turnir ipak treba održati. Bilo bi mi žao propustiti nastup u Parizu, ali to ne znači da bi i ostalih 90 posto igrača trebalo čekati i da oni ne bi trebali igrati. Tako je i s US Openom. Uistinu bih želio da se sezona ipak nastavi, sada znamo mnogo više o koronavirusu, pazit ćemo se – kaže Sam Querrey, 45. tenisač svijeta.

Jedan drugi njegov sunarodnjak bio je još određeniji:

– US Open veći je od nekoliko tenisača, tko god bili oni. Mislim da će se turnir održati bez obzira na sve probleme i da je to dobro za naš sport. Smatram da je američki savez učinio dovoljno kad je u pitanju sigurnost i da će turnir proteći glatko – pridodao je Tennys Sandgren, 55. na ATP listi.

Podijelili su se oko toga tenisači, treneri, pa i teniska publika na društvenim mrežama. Austrijanac Dominic Thiem najviše je pozicionirani tenisač (treći na ATP listi) od onih koji su najavili da će sigurno nastupiti na US Openu. Mnogi drugi za sada čekaju i još se ne izjašnjavaju, a među njima su i dvojica naših najboljih igrača Marin Čilić i Borna Ćorić (koji je još i pozitivan na COVID-19). Situacija se uostalom iz dana u dan mijenja (u SAD-u je tri milijuna zaraženih, a država New York prednjači s njih više od 430.000) pa će se polemike dodatno rasplamsati.

Ovo nije nogometni SP

Jedni kažu da je US Open bez Đokovića, Nadala i Federera kao Svjetsko nogometno prvenstvo bez Brazila, Njemačke i Italije, a drugi podsjećaju da US Open nije tenisko prvenstvo svijeta, nego, kako mu i ime govori – Otvoreno prvenstvo SAD-a. Pa, tko voli, neka izvoli...

Dodajmo još da je su na posljednjih 16 natjecanja na US Openu samo četvorica tenisača izvan velike trojke osvajala naslov: 2009. Argentinac Juan Martin del Potro, 2012. Britanac Andy Murray, 2014. naš Marin Čilić i 2016. Švicarac Stanislas Wawrinka

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kimi
19:42 06.07.2020.

Evo konačno prilike da Nick Kyrgios ostvari rezultat karijere...a možda i neće jer lakše je pljuvati po medijima nego se pokazati na terenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije