Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Hrvati su u ovom natjecanju već dominantni, a sada će postati još više

storyeditor/2022-05-17/PXL_XIH_200422_93076701.jpg
Xinhua
18.05.2022.
u 15:00

Finale Europske lige (21 sat, RTL2) u Sevilli igraju Eintracht iz Frankfurta i Glasgow Rangers što znači da će jedan od hrvatskih igrača, Jakić ili Barišić, osvojiti taj trofej i izboriti Ligu prvaka te novčanu nagradu od 8,6 milijuna eura koliko dobiva pobjednik

Liga prvaka možda jest krema europskog nogometa, ali Europska liga (EL) prva je stuba do nje. Bilo kako bilo, jedan od hrvatskih igrača, Kristijan Jakić ili Borna Barišić, ove će sezone osvojiti trofej EL-a.

Sudi Slovenac Vinčić

Finale se igra danas (21 sat, RTL2) u Sevilli, sudi Slovenac Slavko Vinčić, a igraju Eintracht iz Frankfurta i Glasgow Rangers.

Inače, kada govorimo o Hrvatima u tom natjecanju, recimo da su devetorica dosad osvojila Kup Uefe ili Europsku ligu.

Prvi hrvatski osvajač Kupa Uefe bio je Mladen Ramljak koji je 1974. godine s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. Luka Peruzović 1983. s Anderlechtom slavio je pobjedu nad Benficom, Mario Stanić 1999. s Parmom pobijedio je Marseille. Ivica Olić i moskovski CSKA 2005. godine bili su na vrhu nakon pobjede nad lisabonskim Sportingom. Samo tri godine kasnije Olićev uspjeh ponovio je Ivica Križanac sa Zenitom iz Sankt Peterburga koji je nadvisio momčad Glasgow Rangersa. Darijo Srna 2009. osvojio je trofej Europske lige s ukrajinskim Šahtarom u finalu u Istanbulu u produžetku nadvisivši bremenski Werder. Ivan Rakitić u dresu Seville 2014. u finalu svladao je Benficu, a Šime Vrsaljko osvojio je EL 2018. nadigravši s madridskim Atleticom francuski klub Marseille. Posljednji Hrvat koji je osvojio to natjecanje je Mateo Kovačić čiji je klub Chelsea 2019. pobijedio momčad Arsenala. Ove će sezone Jakić ili Barišić postati deseti hrvatski igrač s tim trofejom.

No, vratimo se na utakmicu. Eintracht je do finala došao bez poraza. U polufinalu je ukupno s 3:1 svladao West Ham, dok je Glasgow Rangers s 3:2 pobijedio Leipzig.

- Polako sve dolazi na svoje mjesto. Ono što je momčad napravila u polufinalu bilo je nevjerojatno. Rekli smo igračima da ne znamo jesu li oni najbolji igrači ili smo mi najbolji treneri. Izuzetni smo kao momčad i zajedno možemo biti najbolji. Najbolje je kada možete usrećiti toliko ljudi. Nama je taj finale sve - rekao je trener Eintrachta Oliver Glasner.

Strateg suparnika Giovanni van Bronckhorst kaže:

- Jako se ponosim tim uspjehom. Malo igrača može se pohvaliti europskim finalom. Kada smo već tu, moramo učiniti sve da i u finalu pobijedimo.

Oba kluba već dugo čekaju na novi europski trofej. Glasgow Rangers čak pola stoljeća, točnije od 1972., kad je u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova pobijedila moskovski Dinamo. Eintracht je finale Kupa Uefe osvojio 1980. jer je u dvije utakmice bio ukupno bolji od Borussije iz Mönchengladbacha. Eintracht je prvi put u finalu, a Rangers je, kao što smo spomenuli, 2008. u finalu Kupa Uefe izgubio od ruskog Zenita.

Barišić neizostavan

Prema trenutačnom stanju, Barišića se u većini najava utakmice spominje među prvih 11 u sastavu Rangersa, dok će u Eintrachtu Sebastian Rode vjerojatno dobiti prednost u odnosu na Jakića.

Ovo su moguće postave finalista Europske lige:

Eintracht: Trapp - Touré, Tuta, N'Dicka - Knauff, Sow, Rode, Kostić - Hauge, Kamada, Borré.

Glasgow Rangers: McGregor - Goldson, Lundstram, Bassey - Tavernier, Jack, Kamara, Barišić - Wright, Aribo, Kent.

Usporedimo li dvije momčadi, škotska momčad na Transfermarktu vrijedi 132,30 milijuna eura, a mjemačka 199,05 milijuna eura.

Recimo i da će pobjednik Europske lige dobiti novčanu nagradu od 8,6 milijuna eura, a gubitnik finala 4,6 milijuna eura. Pobjednik EL-a automatski sljedeće sezone ulazi u Ligu prvaka. 

>> Navijači skinuli nogometaše Dinama:

Komentara 1

DO
DobarDomoljub
21:33 26.06.2022.

Samo najbogatiji mogu sebi priuštit CRO kvalitet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije