Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU IZ 2015.

Ovako je Srna za VL komentirao najveću mrlju u karijeri, bijeg u 'narodnjačku' Fontanu

Darijo Srna i Ivica Olić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
21.06.2019.
u 15:47

Bilićev mandat u reprezentaciji počeo je šokantnim odlaskom trojca Olić - Balaban - Srna na narodnu glazbu u noćni klub Fontanu usred priprema, tri dana uoči utakmice protiv Rusije u Moskvi

Darijo Srna danas je završio nogometnu karijeru te najavio kako ostaje u svom Shaktaru iz Donetska gdje će biti asistent treneru Luisu Castru

Srna je imao sjajnu karijeru, a u reprezentaciji je bio nezamjenjivi kapetan dugi niz godina. Prvi mu je traku oko ruke povjerio Slaven Bilić 2009. godine, ali s izbornikom iz Splita nije sve krenulo sjajno u reprezentaciji. Naime, Bilićev mandat u reprezentaciji počeo je šokantnim odlaskom trojca Olić - Balaban - Srna na narodnu glazbu u noćni klub Fontanu usred priprema, tri dana uoči utakmice protiv Rusije u Moskvi. 

U nastavku pročitajte intervju iz 2015. godine koji je Srna dao za Večernji list uoči 125. nastupa za reprezentaciju, prije utakmice s Bugarima. 

.........................

Pregovori s kapetanom bili su mukotrpni, datiraju još otprije okupljanja reprezentacije u Zagrebu. A tema je zapravo svečarska, Srnin jedinstveni pothvat, 125. nastup za reprezentaciju. - Može, ali samo o tome. Pripremamo se za utakmicu s Bugarima, pa ne bih u ovom trenutku dalje od toga - javio se Srna iz Kijeva.

Već šesti izbornik

Svjesno i namjerno izbjeći će svaki dodir s prošlomjesečnim potresima u HNS-u. Igrače se tu ionako najmanje pitalo, a Darijo Srna spremno se stavio na raspolaganje već svom šestome izborniku: od Barića, preko Kranjčara, Bilića, Štimca i Kovača do Ante Čačića.

- 125. nastup? Lijepa brojka, no nikada tom rekordu nisam davao preveliku važnost. Meni je uspjeh reprezentacije važniji od bilo koje brojke. Zato nastojim biti što bolji u svome klubu kako bih i svojoj reprezentaciji došao u najboljemu stanju. I evo me, tu sam, pripremam se za 125. nastup, a osjećam uzbuđenje i žar kao da mi je prvi - kazao nam je 33-godišnji Metkovac, koji će nakon EP-a u Francuskoj zaključiti reprezentativnu karijeru.

Debitirao je 22. studenoga 2002. godine u Temišvaru protiv Rumunja. Otto Barić uvrstio ga je u momčad u kojoj su, među ostalim, bili Đolonga, braća Marić, Bule, Mumlek, Agić..., a dakako i neizbježni Ivica Olić.

- Pamtim tu utakmicu kao da je bila jučer. Pobijedili smo pogotkom Tomislava Marića, na moju asistenciju. Bilo mi je 19 godina, bio sam, kako kažu u Dalmaciji, kao tić ludaš, onaj koji bezglavo trči na sve strane. Danas sam zreliji, pametniji, staloženiji, a fizički sam otprilike u istome stanju kao i tada. Ne dam se, moram biti primjer, u top formi kako bih reprezentaciji dao najbolje od sebe. Da to nisam u stanju, ne bih ni bio tu - nastavlja Darijo.

Prebire po sjećanjima i s lakoćom odabire najtužniji epizodu u reprezentaciji.

- Turska u Beču, poraz nakon kojega sam plakao. Nikada ga nisam prebolio. A kada sam bio najsretniji? Bilo je puno takvih zgoda; Švedska u Zagrebu, kada sam zabio za plasman na SP, pa Srbija i Island u Zagrebu. Tko će ih se sve sjetiti...

Sve počelo u Rumunjskoj

Ne samo da se Dariju približava 125. nastup, nego će u subotu 60. put predvoditi reprezentaciju kao kapetan (drugi je Boban s 48 kapetanskih nastupa). I opet je u ishodištu Darijeva puta s vrpcom bila - Rumunjska. Ovoga puta Bukurešt, 11. veljače 2009. godine, kod izbornika Slavena Bilića.

- Sjećam se da mi je Slaven prije puta, u Sheratonu, priopćio da ću biti kapetan. Bio sam uzbuđen i neizmjerno ponosan, učinio mi je veliku čast.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Osobito ako se sjetimo kako je počeo njegov mandat u reprezentaciji: vašim noćnim bijegom iz Čateža, zajedno s Olićem i Balabanom...

- Ah, Fontana, za tim izletom žalit ću cijeli život. Ali, ja sam svoju pogrešku priznao, kaznu sam odradio i brzo sam se iskupio. Kada sam ušao u igru protiv Makedonaca, zabio sam i namjestio pogodak. A Slaven Bilić pokazao je svoju veličinu odabirom mene za kapetana. Kod Lucescua sam naučio što znači biti trenerova produžena ruka na terenu, a kod Bilića doživio najljepše trenutke u reprezentaciji - dodao je Srna.

Stiže 125. nastup, a nema vam tko zapljeskati, vraćamo kapetana Srnu u nadolazeću mučnu realnost, prazan stadion protiv Bugara. Nije išlo. Darijo Srna nije se dao navući na vožnju divljim vodama hrvatskog nogometa:

- Oprostite, ne bih o tome - povlači ručnu kapetan. Razumljivo, jer reprezentativci zbog antirežimskih ispada publike i, posljedično, Uefinih sankcija prema HNS-u, najviše trpe. U toj nesnošljivosti dijela navijača prema Savezu, Srna i suigrači na najskliskijem su terenu: kamo god se svrstali, nekome će se neizbježno zamjeriti.

>>> Pogledajte gostovanje Darija Srne kod Igora Štimca

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije