Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žensko svjetsko prvenstvo

Ovaj SP će gledati dvije milijarde ljudi, dvostruko više nego prošli

Američke nogometašice uz VAR i dva kaznena udarca protiv Španjolske do 1/4 finala SP-a
Foto: Shan Yuqi
1/3
17.07.2023.
u 07:00

– Brojke navijača, ulaganja, sponzorstva u ženskom nogometu rastu rapidno, ako jedan Mbappé dođe na stadion gledati ženski tim PSG-a, onda ne možemo govoriti da on nije atraktivan. Većim ulaganjima u ženski nogomet, većim zauzimanjem medijskog prostora privući ćemo gledatelje, a onda i sponzore – rekla je rekla je Lada Rojc, tehnička instruktorica sutkinjama, koja je na prošlom SP-u u Francuskoj educirala sutkinje o VAR tehnologiji

Novi Zeland i Australija bit će od 20. srpnja do 20. kolovoza domaćini Svjetskog prvenstva za nogometašice. Prvi put odigrava se turnir s 32 ekipe, nakon što se prethodno izdanje 2019. godine igralo s 24 reprezentacije. Debitanti na SP-u su Filipini, Irska, Zambija, Haiti, Vijetnam, Portugal, Panama i Maroko. Bit će to već deveti SP za žene, šesto izvan Europe. Prvi SP održan je 1991. godine, a zanimljivo je da su Kina i SAD bile dvaput domaćini. Trebala je Kina biti i treći put domaćin, 2003. godine, ali se ipak igralo u SAD-u. U Europi se igralo samo u Švedskoj (1995.), Njemačkoj (2011.) i Francuskoj (2019.).

Nestvarnih 90.185 gledatelja

Za sada rekord po posjećenosti utakmica na SP-u drži Kanada iz 2015. godine – 1.353,506 milijuna gledatelja na stadionima. Više od milijun gledatelja bilo je još triput, a kako se u Australiji i Novom Zelandu igra 12 utakmica više nego na prethodna dva SP-a, sigurno će rekord biti oboren. Naslove svjetskih prvakinja osvajale su samo četiri zemlje – SAD (četiri puta), Njemačka (dvaput), Norveška i Japan. Švedska, Brazil, Kina i Nizozemska gubile su u finalima, a pored svih ovih zemalja još je na postolju bila samo Engleska – treća 2015. godine.

GALERIJA Dinamo obranio naslov u Superkupu protiv Hajduka

Američke nogometašice uz VAR i dva kaznena udarca protiv Španjolske do 1/4 finala SP-a
1/18

Rekordan broj gledatelja na jednoj utakmici drži finale iz 1999. godine kada je na stadionu Rose Bowl u Pasadeni susret između SAD-a i Kine gledalo 90.185 gledatelja. Druga utakmica po posjećenosti bila je iz 2011. godine kada je susret između Njemačke i Kanade na olimpijskom stadionu u Berlinu gledalo 73.680 gledatelja. Rekord iz Pasadene sigurno neće biti nadmašen na ovom SP-u, ali će biti nadmašen rekord iz Njemačke. Naime, stadion Australija u Sydneyu prima 83.500 gledatelja. A rekord će pasti već prvog dana SP-a kada na tom stadionu igra Australija protiv Irske. Ulaznice su već rasprodane. Uvodna utakmica SP-a trebala se prvo igrati u Sydneyu na novom stadionu Allianz s kapacitetom od 42.500 gledatelja, međutim zbog velikog zanimanja prebačena je na stadion Australia.

– U srpnju, dvije milijarde ljudi će pratiti Fifino Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji i Novom Zelandu – ovo je izuzetna prilika, ne samo za našu zemlju već i za našu državu – rekla je Zoe Bettison, ministrica turizma Južne Australije.

Hrvatskih nogometašica nema na SP-u, nikad nisu ni igrale, ali ćemo imati predstavnice među sutkinjama. Ivana Martinčić iz Koprivnice i Sanja Rođak-Karšić iz Podravskih Sesveta dijelit će pravdu na SP-u. Martinčić je izabrana među 33 glavne sutkinje. Martinčić je u rujnu 2021. godine postala prva sutkinja koja je dijelila pravdu u elitnom rangu hrvatskog muškog nogometa. Rođak-Karšić je pak imenovana među ukupno 55 pomoćnih sutkinja za turnir u Australiji i Novom Zelandu. Martinčić i Rođak-Karšić već su sudile i na prošlogodišnjem Euru koji se igrao u Engleskoj. Među ostalim, tada su svirale i na četvrtfinalnom susretu Francuske i Nizozemske. Martinčić je u listopadu prošle godine sudila i na U17 SP-u, prije je sudila i u kvalifikacijama za muško seniorsko SP, a Rođak-Karšić je bila pomoćna sutkinja u ženskom finalu Olimpijskih igara u Tokiju između Švedske i Kanade odigranom u kolovozu 2021. godine.

VEZANI ČLANCI:

Ženski nogomet postaje sve popularniji i gledaniji sport na svjetskoj razini. Procjene govore da će ovaj SP gledati dvije milijarde ljudi, što je dvostruko više u odnosu na prethodno održano u Francuskoj. Finale UEFA Lige prvakinja između Barcelone i Wolfsburga odigrano je pred 34 tisuće gledatelja na potpuno ispunjenom stadionu u Eindhovenu (prosječna posjećenost finala Lige prvakinja u proteklih desetak godina bila je oko 19 tisuća). Na polufinalnim utakmicama Barcelone i Chelseaja bilo je 70 tisuća, a Wolfsburg i Arsenal gledalo je 60 tisuća gledatelja. Finale ženskog nogometnog FA kupa između Chelseaja i Manchester Uniteda prvi se put igralo na rasprodanom stadionu Wembleyu, pred 90.000 navijača. Ženski nogomet je u Engleskoj doživio velik uzlet nakon nezaboravne pobjede njihovih nogometašica na Euru.

– Brojke navijača, ulaganja, sponzorstva u ženskom nogometu rastu rapidno, ako jedan Mbappé dođe na stadion gledati ženski tim PSG-a, onda ne možemo govoriti da on nije atraktivan. Većim ulaganjima u ženski nogomet, većim zauzimanjem medijskog prostora privući ćemo gledatelje, a onda i sponzore. Kada u ženski nogomet uđe više novca, ostvarit ćemo mogućnost da igračice danas-sutra postanu profesionalke, da žive od toga. One danas rade ili se školuju pa zato treniraju navečer, nakon što obave sve svoje obaveze. Kad bi mogle živjeti od nogometa, one bi isto tako trenirale preko dana, imale bolje uvjete, infrastrukturu i sigurna sam da bi to rezultiralo i boljim nogometom – rekla je rekla je Lada Rojc, tehnička instruktorica sutkinjama, koja je na prošlom SP-u u Francuskoj educirala sutkinje o VAR tehnologiji, tada prvi put primijenjenoj u ženskom nogometu.

VEZANI ČLANCI:

Wenger pratio sve utakmice

– Već sam nekoliko dana u Sydneyu. Smještana sam u hotelu odmah do stadiona Australia gdje će se odigrati uvodna utakmica SP- a. Gledala sam na tom stadionu prije nekoliko dana ragbi utakmicu na koju je došlo 80.000 navijača. Toliko će biti gledatelja na prvoj utakmici Australije protiv Irske. Nisam iznenađena ovako velikim zanimanjem za ženski nogomet. Tako nešto naslutilo se još prije četiri godine, na SP-u u Francuskoj. Prije četiri godine ženski SP gledala je milijarda ljudi, ovdje će biti gledanost dvije milijarde. Ženski nogomet se digao, zanimljiv je, ima puno sjajnih igračica. Neke zemlje su puno napredovale, posebice Portugal i Španjolska. Zanimljivo je da 30 posto gledatelja prvi put gleda ženski nogomet. To su uglavnom obitelji, ali i mlađa populacija. Jasno je da ženski nogomet nikad neće dostići razinu muških, ali činjenica je da se sve više novca ulaže u ženski nogomet i sve se više plaćaju dobre igračice, sve se više muških stručnjaka uključuje u ženski nogomet. Primjerice, na SP- u do 20 godina, u Kostariki, sve utakmice pratio je Arsène Wenger, dugogodišnji trener Arsenala – kaže Rojc.

VIDEO Gotovo je! Dinamo je prodao Dominika Livakovića u turskog velikana

Komentara 1

DM
drazen.muhvic
13:20 17.07.2023.

Čekam komentare popa Košića i klečavaca glede ženskog nogometa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije