Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOTALNA DOMINACIJA

Ovaj podatak najbolje opisuje koliko je Dinamo dominantan nad Hajdukom

Zagreb: Dinamo i Hajduk susreli se u 18. kolu Prve HNL
Matija Habljak/PIXSELL
22.05.2022.
u 07:00

Prošlo je već desetljeće i pol otkad su plavi i bijeli bili izjednačeni po broju titula

Na kraju prvenstva, osim novome/starome prvaku Dinamu i njihovome strategu Anti Čačiću, svakako treba čestitati i - Slavenu Belupu, Lokomotivi, Osijeku i Hajduku, odnosno trenerima Deanu Klafuriću, Silviju Čabraji, Nenadu Bjelici i Valdasu Dambrauskasu. Ta se četvorica stručnjaka mogu pohvaliti kako su u šampionskoj uspjeli skinuti skalp Dinamu, Dambrauskas dapače čak dvaput, što je zgodan podatak za njegov trenerski životopis. Hajduk od toga ipak nije značajno profitirao.

Tako je ove sezona podsjetila na onu 2002./2003., kada je Hajduk pod Vulićevim vodstvom u čak tri od četiri prvenstvene utakmice svladao plave (koje je vodio Miroslav Blažević), a naslov prvaka uvjerljivo je pripao Zagrepčanima, s osam bodova viška na kraju sezone (78:70).

Dinamo je već prošloga tjedna osigurao 23. naslov prvaka Hrvatske, čime je još povećao prednost nad bijelima po broju prvenstvenih titula (23:6), što maksimirski klub svrstava među najuvjerljivije prvake Staroga kontinenta. Dinamo je tako, nakon 1992. godine, najdominantniji klub u jednoj od novonastalih europskih država. Drugi po broju titula je moldavski Sheriff (20), kijevski Dinamo 16 puta bio je prvak Ukrajine, Šahtar iz Donjecka 12 puta, a Skonto iz Rige 15 puta prvak Letonije.

Zanimljivost je kako je Dinamo s 23 naslova prvaka u posljednjih trideset godina nadmašio čak i nedodirljivoga grčkoga vladara Olympiacos iz Pireja, koji je u tom razdoblju bio prvak 22 puta! Grčki 'Hajduk' zove se Panathinakos čije sušno razdoblje osvajanja naslova traje 12 godina.

Važna godina za Hajduk, osim onih u kojima je bio prvak (1992., 1994, 1995., 2001., 2004., 2005.) je i 2007., u kojoj su Hajduk i Dinamo posljednji puta bili izjednačeni po broju nacionalnih titula, 13:13. Tu smo ubrojili i naslove prvaka koje su bijeli (7) i plavi (4) bili osvojili u poslijeratnoj Jugoslaviji. Nakon spomenute 2007. godine, goropadni je Dinamo u zastrašujućem galopu osvojio čak 14 titula, Hajduk niti jednu, a samo jednom u tom razdoblju, i to u ovoj sezoni, uspio je biti doprvak. Što naravno publici koja priznaje samo trofeje ništa ne znači.

Kao što će joj slaba utjeha biti da je Hajduk uvjerljivo najgledanija momčad Hrvatske lige i da ima najboljega strijelca prvenstva, čarobnjaka iz Kaštela Marka Livaju. Hajduk sad kao u Boga gleda u Rabuzinovo Sunce, čijim bi osvajanjem ipak sezonu učinio uspješnom. Bio bi to i dobar temelj za sljedeću sezonu, na čijem će se kraju, u svibnju 2023., navršiti već 18 godina od posljednje Hajdukove titule. U tom razdoblju stasao je, eto, jedan punoljetan muškarac.  

>> Pogledajte i slavlje igrača Dinama

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Mario1000
Mario1000
08:20 22.05.2022.

Hajduk je dobro gazio dok je Ivo Sandler kraj po drzavi

KA
kažemja
10:07 22.05.2022.

Budimo realni, tovari bi dali deset kupova za jednu fritulu .Kup je izmišljen da bi ekipa koja nije sposobna osvojiti prvenstvo ipak nešto osvojila.A i to je upitno da li će osvojiti.Rijeka ih uredno dere na Poljudu.

Avatar mlijeko
mlijeko
17:05 22.05.2022.

Dinamo "nikad lošiji" a drugoga je ostavio za samo 7 bodova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije