Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSTVA KONOBARA

Otkriveno koliku je napojnicu ostavio Niko Kranjčar: 'Majstore, ovo je previše!'

Zagreb: Izbornik Slaven Bili? održao press konferenciju
Foto: Luka Klun/PIXSELL
1/6
07.01.2024.
u 17:01

- Nisam ih požurivao pa su ostali duže i naručili još. Dakle platio je prvo vino i ostavio 400 kuna (53 eura). Bum – hvala lijepo! Kad je plaćao drugo, opet ostavlja 400. Rekoh, majstore previše je. Samo se nasmijao i zahvalio još jednom. Gospodin čovjek.

Konobar Darko iz Karlovca govorio je o svojoj dugogodišnjoj karijeri i o napojnicama koje je dobivao. Ispričao je od koga je dobio najveću napojnicu, a to je bilo dok je radio u jednom vinskom baru.

- Od Nike Kranjčara, slobodno to napiši - rekao je Darko za N1 te dodao:

- Ušao je sam, njegovo je društvo došlo poslije. Znao je točno koje vino hoće, nije trebalo ništa crtati. Bila je nedjelja navečer, skoro prazan lokal i pustio sam Jessie Ware, onaj prvi album je tada bio friški, bomba. Nisam ih požurivao pa su ostali duže i naručili još. Dakle platio je prvo vino i ostavio 400 kuna (53 eura). Bum – hvala lijepo! Kad je plaćao drugo, opet ostavlja 400. Rekoh, majstore previše je. Samo se nasmijao i zahvalio još jednom. Gospodin čovjek.

Bilo je i drugačijih slučajeva.

- A u Zadru mi je bio jedan naš slavni rukometaš sa ženom i klincem. Idem mu izvratit 15 kuna. On govori “u redu je”, a žena ga ljutito pogleda i kaže “nije u redu”. I uzme novac - ispričao je.

Kaže da ostavljanje napojnica ima i loše strane.

- Koliko ti dobro dođe, toliko je i udica da se vratiš u taj posao koji malo tko uopće želi raditi. Ako se ne varam, postoji istraživanje koje konobarenje stavlja među tri najstresnija zanimanja, zajedno s kirurzima i kontrolorima leta. Mislim da je i u top 3 zanimanja koja uništavaju brakove. Mene manje-više nije bilo briga za bakšu, ali imaš ekipu koja se sva izvitoperi i mater bi prodala za 2-3 eura tringelta - zaključio je ovaj konobar.

 
 
Ključne riječi

Komentara 12

UL
Ultrabook
19:13 07.01.2024.

Samo nemojmo od tih napojnica poceti praviti filozofiju, slucaj, kao sto je to npr. u USA. Da li se mora, ne mora, koliko, kada... Neka ostane kako je to bilo od pamtivijeka, tu kod nas: ako das das, ako ne, isto kao da si i dao.

Avatar neugodan
neugodan
18:59 07.01.2024.

musterije se forsira da ostavljau napojnice u ugostiteljstvu jer si inace skrt. idiotizam. a sto je sa ostalim uljudnim radnicima/radnicama, u trgovinama, benziskima itd?? ispada da su konobari mucenici pa im treba ostavljati lovu. ne kuzim???

DU
Deleted user
17:54 07.01.2024.

Ja ne mogu ostavljati manču/bakšu/trinkgeld/napojnicu. Ne da neću nego ne smijem, imam dijagnozu. Vjerojatno neka bračko-škotska krvna zrnca ali ako mi ovaj ne vrati kusur u filir dobijem flekove po koži, mučninu, temperatura ode na 39, povraćanje i glavobolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije