Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJEM '80-IH GODINA

Otkrivamo nevjerojatnu priču: Dinamo je odbio kupiti Maradonu!

Maradona i brat
Foto: arhiva
1/7
27.11.2020.
u 07:00

Marko Naletilić potvrdio nam je jučer kako je doista postojala inicijativa da Hugo Maradona odjene Dinamov dres, ali Dinamo u tom trenutku nije bio zainteresiran za tog nogometaša slavnoga prezimena.

Diego Maradona bio je jedinstven i neponovljiv nogometaš, genij s loptom par excellence. I naravno da je na valu Diegove najveće slave njegovo prezime imalo zaglušujući globalni odjek, pa makar se i ne radilo o Diegu Armandu nego o – Hugu Hernanu Maradoni.

Nekadašnji slavni plavi 9, nedavno preminuli Slaven Zambata, u svojoj je knjizi “Nogomet ‘86.”, u rubrici svjetskih nogometnih zanimljivosti, tada zapisao kako je nogometni svijet u protekloj godini (dakle 1985.) s velikom pozornošću pratio Svjetsko prvenstvo reprezentacija do 16 godina u Kini na kojemu je u dresu Argentine nastupio Hugo Hernan Maradona, mlađi brat (rođen 1969. godine) velikoga Diega Armanda (1960. godište).

Podbačaj u Kini

Crnomanjasti Hugo u dječačkoj je dobi, poput brata Diega, bio nogometaš Argentinos Juniorsa, a suigrač u spomenutoj selekciji bio mu je, među ostalim, Fernando Redondo, kasnije zvijezda Real Madrida.

I sve je u Zambatinoj knjizi o Hugu Maradoni ostalo na toj jednoj jedinoj crtici jer ni Hugo ni Argentina nisu se proslavili na turniru u Kini ispavši u grupnoj fazi. Koliko je to bila talentirana generacija gauča, govori i podatak kako su u prvoj utakmici bili poraženi od Australaca.

Zašto uopće podsjetnik na Huga Maradonu? E, zato što je taj nogometaš slavnoga prezimena krajem ‘80-ih godina bio ponuđen – Dinamu. Iza tog potencijalno atraktivnoga transfera stajao je, a tko drugi nego nedavno preminuli, tada vrlo utjecajni nogometni menadžer Predrag Naletilić Nale.

Predragov sin Marko Naletilić potvrdio nam je jučer kako je tada doista postojala inicijativa da Hugo Maradona odjene Dinamov dres, ali da Dinamo u tom trenutku nije bio zainteresiran za tog nogometaša slavnoga prezimena.

– Sjećam se Huga Maradone, iskreno, nije bio posebno dobar nogometaš, to su u Dinamu dobro bili procijenili. Tata je vjerojatno u to vrijeme želio pomoći Diegu, s kojim je bio dobar. Znam da je nakon toga Huga bio odveo u bečki Rapid, gdje smo se čak bili družili nekoliko dana – kazao nam je Marko Naletilić i dodao:

– Za mene je Diego Maradona bio najveći nogometaš u povijesti. Nikada ništa bolje u nogometu nisam vidio.

Hugo Hernan Maradona u Rapid je došao 1990. godine, gdje ga je kao trener dočekao Hans Kankl, a u svlačionici dvojica bivših dinamovaca: Kostarikanac Hernan Medford i zvijezda u veteranskim godinama Zlatko Kranjčar. Hugo je za Rapid skupio samo tri nastupa, a nakon toga mijenjao je klubove u Venezueli, Urugvaju i Japanu. Kao nogometaš nije imao ni mrvicu Diegove genijalnosti i karizme i uglavnom se ‘šlepao’ na bratovo ime.

Osim Huga Hernana, Diego Maradona ima još jednoga brata, Raúla Alfreda Franca, rođenoga 1966. godine, također bivšega nogometaša, centarfora. Raul je 1987. godine prešao iz Boca Juniorsa u redove tadašnjeg španjolskog drugoligaša Granade, a posrednik u transferu bio je, naravno, dobri brat Diego.

Majka hrvatskih korijena

Tako je Diego Maradona čelnicima Granade obećao da će, ako uzmu njegova brata Raula, i sam odigrati jednu utakmicu u njihovu dresu. Dapače, taj 18. studenoga 1987. godine povijesni je dan za Granadu jer su toga dana u prijateljskoj utakmici s Malmöom u istom, crveno-bijelom dresu nastupila trojica braće Maradona: Hugo, Raúl i Diego.

Ni Raúl Maradona nije bio posebno talentiran i uspješan nogometaš. I on se nakon Španjolske potucao po Japanu, Venezueli, Kanadi, Peruu, SAD-u, a nema pisanoga traga gdje je okončao karijeru.

Maradonin otac Diego Maradona Chitoro, koji je preminuo 2015. godine, bio je pripadnik autohtonog južnoameričkog naroda Guarani, a Diegova majka Dalma Salvadora Franco (preminula 2011.) bila je talijanskog porijekla. Argentinski novinar Narciso Binayan tvrdio je kako Maradona po majci ima hrvatske korijene.

>> Pogledajte sjećanje na Maradonu i njegovo gostovanje u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar IvanR
IvanR
08:29 27.11.2020.

Svaka čast care, da si to napisao za one države urednika bi zvali iz Kockice a ti bi već sada sipao vodu u mješalicu

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:12 27.11.2020.

Taman kad pomislim da ste došli do dna vi napravite novi korak prema dolje.

ZB
Zoki-Bijela
08:15 27.11.2020.

Treba imati muda, pa tak nesto napisati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije