Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalna liga

Opstaje li (DŽ)ABA liga? Jedini adut je to što je besplatna za naše klubove

29.05.2019.
u 15:39

Hrvatski košarkaški fanovi prate uglavnom NBA ligu, i sve ih je manje koje će u dvoranu privući finale domaćeg prvenstva između Cibone i Cedevite

Final Four Eurolige trebao bi biti nekakva kulminacija košarkaške sezone u Europi, tako je barem bilo od 1987. kad je odigran prvi završni turnir, još u vrijeme Kupa prvaka.

Iz perspektive zemlje čiji su klubovi odavno daleko od toga, a u posljednje vrijeme više i ne mogu do tog prestižnog i skupog natjecanja, to izgleda tako da smo, gledajući završne trenutke utakmice finala CSKA – Efes Pilsen, slušali sljedeća pitanja kolega u redakciji:

>> Emil Tedeschi i supruga Nika uživo gledali Cedevitin poraz protiv Cibone

1/7

“A što je to? Tko igra? Kaj to natjecanje još postoji? Pa je l’ to gleda još netko osim tebe?”

Posjećenost je veća nego prije

Hrvatski košarkaški fanovi prate uglavnom NBA ligu, i sve ih je manje koje će u dvoranu privući finale domaćeg prvenstva između Cibone i Cedevite.

Nije ni čudo, jer nije izlučno ni za ABA ligu. Na neki način kulminacija “domaće” košarkaške sezone bilo je ono finale Crvene zvezde i Budućnosti nakon kojeg su se i oni koji inače ne prate košarku zgražali zbog nereda i skandala i pitali se “a što mi tu još radimo”.

Košarkaška ABA liga u kojoj hrvatski klubovi sudjeluju još od 2001., a osvojili su je samo u dva navrata (Zadar 2003. i Cibona 2014.) došla je do prijelomne točke. U petak je u Banjoj Luci održana skupština lige na kojoj su glavni akteri incidenata prošli bez posljedica, a smijenjeni su direktori lige Krešo Novosel i Žarko Čabarkapa, iako su imali podršku iz tvrtke koja je vlasnik svih marketinških i TV prava lige. Naime, uoči spomenute skupštine u intervjuu za beogradski Nedeljnik Vuk Mitrović, COO kompanije “MYD Sports”, izjavio je sljedeće:

– Prošle godine poslije turbulentnog finala liga je donijela ozbiljne akte, statut i pravilnike. Sustav je uspostavljen. A svaki sustav mora preživjeti iskušenja da bi pokazao da je zaslužio opstati. ABA liga ima snagu koju nije imala prije neku godinu. Može preživjeti i bez jednog velikog kluba koji je nažalost ispao iz ABA 1 – Olimpije. Ima i menadžment koji odlično napreduje. Nedavno sam rekao Krešimiru Novoselu i Žarku Čabarkapi – “kada dva kluba koja su suprotstavljena po svemu jedino isto misle da vi ne valjate, to je znak da radite dobro”.

>> A kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice pogledajte u videu na vrhu teksta

Eto, nije pomoglo. Novosel i Čabarkapa dobro su radili, ali više nisu direktori jer su Čović, Bokan, Zvezda, Budućnost i sve ono što stoji iza njih ipak jači.

– To što smo vidjeli u finalnoj seriji, ispod svake razine je. Slike koje su vidjeli milijuni gledatelja, tvitali ugledni ljudi iz sporta i novinari, čak i s prostora gdje se košarka i ne prati, velika su sramota za regiju. Rječnik visokih predstavnika klubova je ispod svake granice. Ružna i tužna slika... To su nama rekli pojedini sponzori i TV partneri, a posebno su to istaknuli potencijalni sponzori s kojima mjesecima radimo na uključivanju. ABA liga mora pokazati da je ozbiljna organizacija ili ona više neće postojati, barem ne u ovom formatu, a mi sigurno nećemo biti dio neke nove tvorevine – rekao je Mitrović.

Kakva je budućnost lige?

– Nije sve tako crno. Ima dobrih stvari. Recimo polufinale u Zagrebu gdje je Cedevita izgubila od Budućnosti u posljednjim sekundama zadnjeg meča u odličnoj atmosferi. Ili Final Four juniorske ABA lige u Slavonskom Brodu gdje su u finalu igrali momci od 18 godina pred punom dvoranom bez ijednog incidenta. Osnovana je ABA 2 liga koja je vjerojatno najzdravije natjecanje na ovim prostorima i gdje svi prepoznaju svoj sportski i komercijalni interes. Posjećenost i gledanost ABA lige daleko je veća nego što je to bilo prije dvije-tri godine.

Jesu li “vruća gostovanja” ipak dio košarkaško-navijačkog folklora iz vremena bivše države?

– To što se događalo u finalu nisam gledao u bivšoj ligi SFRJ, a imam dovoljno godina da se te lige sjećam – kaže Mitrović.

Liga zasada opstaje

Mogu li incidenti ugroziti položaj ABA lige u odnosu s Euroligom?

– Nemojmo se zavaravati da će netko dobiti A licencu iz ove regije. Ili da će prvak neke državne lige ići u Euroligu. To je prošlost. Jedino trajno rješenje je osnaživanje ABA lige, budući da Euroliga samo nju prepoznaje kao partnera s ovih prostora. Ili rikverc. Razbijanje ABA lige, pa iz domaćih natjecanja izravno u ligu prvaka! Ali FIBA Ligu prvaka, što je, ipak, treća europska liga – rekao je za Nedeljnik Mitrović.

Hoće li ABA liga opstati? Zasad hoće jer je klubovima besplatna. ABA liga je, kako ju je lucidno krstio redakcijski kolega Pavić, džaba liga. I to je sada njezin najjači adut.

>> Nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici pogledajte u videu na vrhu teksta

Komentara 2

DU
Deleted user
09:09 30.05.2019.

ABA je posatao sinoim Ako Bre Ako...jer nitko drugi ne moze biti prvak.

Avatar doog_kool
doog_kool
00:33 30.05.2019.

Anadolu Efes je ime kluba koji je igrao finale protiv CSKA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije