Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORMULA 1 Financijska kriza nije zaobišla niti oktanski cirkus

Odustajanje Honde je samo vrh ledenjaka

05.12.2008.
u 19:42

Priopćenje Honde kako se sljedeće sezone povlače iz svijeta Formule 1 zbog, kako navode, globalne financijske krize i pada profita za 30 posto, šokirala je automobiistički svijet, a prema riječima bivšeg F1 vozača Eddiea Irvinea to je samo najava onoga što bi se moglo dogoditi u budućnosti.

- Novac je preuzeo primarnu ulogu zbog čega bi se još nekoliko momčadi moglo odlučiti na sličan potez. Da sam ja kojim slučajem u Upravi Renaulta ne bi bio zadovoljan trošenjem takvih iznosa na Formulu 1 kada za to nikoga nije briga. Nitko neće kupiti Renaultov automobil samo zato jer su oni pobijedili u nekoliko F1 utrka. Čemu onda trošiti toliko novca kada je prodaja Renaulta ista kao i u posljednjih nekoliko godina - kaže Irvine u razgovoru za Virgin Media.

Irvine ističe kako u svijetu sporta novac ima sve veću ulogu.

- Troši se sav novac koji osiguraju sponzori. Ako se ne uloži u novi motor ili 800 zaposlenika, onda sa nude nemoralne ponude s ciljem dovođenja najboljeg vozača koji je u tom trenutku dostupan, jer bez pravog bolida i vozača nema niti uspjeha. To je sport kakav nam je danas poznat, ako ne trošite nećete ništa ni osvojiti - objašnjava Irvine.

Irvineov primjer itekako drži vodu pošto će Honda odustajanjem od Formule 1 uštedjeti oko 500 milijuna godišnje, koliki im je bio proračun, ali će isto tako morati otpustiti oko 700 zaposlenika. Kandidati za kupnju Honde već čekaju u redu i mnogi F1 analitičari smatraju kako će se japanska momčad ipak naći na startu prve utrke nove sezone u Australiji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije