Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ psihologa

Odlazak iz momčadi trenerova je odgovornost!

09.09.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u nogometu 2016. u Francuskoj, skupina H, 1. kolo, Hrvatska - Malta. Nikica Jelavic. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
13.10.2014.
u 10:45

Kad je uveo pravilo da iz stožera samo on može javno istupati, izbornik je trebao pravilnikom urediti odnose u reprezentaciji

Nikica Jelavić neodobrenim napuštanjem reprezentacije ilustrirao je problem nedostatka kvalitetne komunikacije s izbornikom. No, nedostaje tu još nešto, o tome nam je govorio naš ponajbolji sportski psiholog Amir Zulić:

- Kada je započeo novi kvalifikacijski ciklus, izbornik je trebao sa svakim od igrača obaviti razgovor o tome što se od njih očekuje i pri tome ih pitati pristaju li u sljedeće dvije godine biti dio reprezentacije na bilo koji način, pa tako i uz mogućnost neulaska u igru. Da se to dogodilo, ili da se to odredilo pravilnikom, onda bi izbornik imao pravo "oplesti" po igraču i reći kako je na nešto pristao, a sada se toga ne pridržava.

A takvo što je, očito, izostalo pa Zulić dodaje:

- Ako toga nema, onda je teško reći što je ispravno. Mi možemo raspravljati je li ispravno ili nije napustiti reprezentaciju zato što ste nezadovoljni statusom jer to je i pitanje toga kako reprezentaciju svaki pojedinac doživljava. I je li spreman osobne ciljeve staviti u njenu koristi. Ako igrač kaže da mu je bitno da igra, izbornik mu može reći da ga onda neće zvati jer mu ne može jamčiti da će uvijek igrati. Ili da će ga zvati samo kada bude siguran da će igrati. Netko može reći da je Jelavić ispao sebičan, no da su se oni o tome dogovorili ranije, onda se taj egocentrizam ne bi vidio. Osim toga, netko treba objasniti igračima da oni koji ne igraju u prvih 11 nisu manje vrijedni od onih koji igraju jer netko može biti jako dobar sparing-partner, a netko jako dobar za stvaranje ugođaja u reprezentaciji što je također važno.

Trebaju li igrači postavljati svoje uvjete ili se bespogovorno odazivati izborniku?

- Igrači ne bi trebali raditi problem oko toga tko je izbornik, no ovdje je Jelavić rekao da odlazi, a Kovač ga je olako pustio pa se postavlja pitanje – ako mu je svejedno, zašto ga je onda uopće zvao. S druge strane, ako je igrač bio nezadovoljan, možda je i dobro da je otišao jer je svojim nezadovoljstvom mogao negativno utjecati na atmosferu.

Po prirodi njihova posla treneri su odgovorni za sve što se u momčadi događa pa tako i za iznenadne odlaske.

- Najvažnije je urediti odnose u momčadi, a sve što se događa u njoj odgovornost je izbornika. Ako su igrači nezadovoljni, ako odlaze, izbornik je najodgovorniji. To vam je kao i kada se sudare vlakovi, itekako je odgovoran i ministar prometa premda on nije vozio vlak. Ako pak izbornik kaže da na nešto nema utjecaja, onda taj posao ne treba raditi.

>>'Žalim zbog odlaska Jelavića, ali on je sada prošlost i to nas neće poremetiti'

>>Kovačevih 44 igrača: Kriterij je upitan – zovu se oni koji ne igraju, a ne zovu oni koji igraju

Komentara 34

PK
PKE
11:20 13.10.2014.

Gospodine Amire, moj pitanje za vas: Kako znate da je Kovač nije to već napravio? Kolliko sam ja čuo on je sve to napravio. Onda odgovornost leži u Jelaviću koji nije mogao kontrolirati svoju taštinu, a nerealno očekivao status zvijezde! Ja osobno mislim da nakon par treninga s Kramarićem on je konačno prokužio da on nema šta nuditi.

GV
golub Vaso
11:16 13.10.2014.

Ako je još tko nezadovoljan treba mu pokazati vrata i gotovo.

SI
simeeee
11:16 13.10.2014.

Ko je tebi da diplomu tele jedno...pa nisu oni kadeti i juniori pa se s njima triba paziti ko sa dječicom...to su ljudi koji igraju u profi ligama di prolaze svakave torture...stvar je u tome sto kad "zvjezde" igraju za reprezentaciju skroz se promjene i postaju bahati i uvredljivi...da su takvi u klubovima nebi dugi igrali profi nogomet.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije