Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izabrala Crnu Goru

Odbila igrati za Hrvatsku! U Savezu imaju dokaz, a ona tvrdi da je nisu zvali

Matea Pletikosić
Foto: Facebook
1/5
19.05.2020.
u 07:00

Savjest nam je čista i nije točno da je nitko iz Saveza nije zvao. Pa ona bi išla na EP s Hrvatskom

Matea Pletikosić (22), mlada hrvatska rukometašica, odlučila je igrati za Crnu Goru. U razgovoru za crnogorski portal dnevnik.me rekla je: “Bilo je i prije priče da igram za Crnu Goru, a nitko me u međuvremenu nije zvao iz Hrvatskog rukometnog saveza. Imala sam želju igrati za Hrvatsku, ali nisu me stavljali na popis. Odlučila sam zato što je za moju budućnost bolje prihvatiti poziv Crne Gore jer se ovdje osjećam kao kod kuće.”

Matea je 2015. kao 17-godišnjakinja došla u Budućnost, nakon što je bila najbolji srednji vanjski Europskog kadetskog prvenstva u Sjevernoj Makedoniji. Ispunjava sve uvjete da igra za Crnu Goru čim počnu službene utakmice.

Naime, nije igrala za Hrvatsku od ljeta 2016., a više je od tri godine registrirana za Budućnost, što je preduvjet da može promijeniti sportsku nacionalnost.

Pet sezona u Budućnosti

“S većinom djevojaka igram u klubu, neće mi se biti teško prilagoditi. Tu je sada i Marta Žderić, bivša hrvatska reprezentativka koja brani za Crnu Goru, i sve će mi biti puno lakše nego nekome tko dođe sa strane. Poznajem i sistem, sigurno ću se lako priključiti ekipi. Čula sam se s dosta suigračica iz Budućnosti, i bile su sretne što sam odlučila igrati za Crnu Goru”, dodala je Pletikosić.

Matea je u dresu Budućnosti u pet sezona postigla 43 gola u Ligi prvakinja. Trebala bi debitirati za Crnu Goru na Europskom prvenstvu u Norveškoj i Danskoj u prosincu. Imat će, naravno, i šansu nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.

“To će biti veliki izazovi za mene. Želim pratiti svoje ciljeve i graditi karijeru, mislim da je zbog toga za mene puno bolje igrati za Crnu Goru”, zaključila je Matea.

No, priča ima i drugu stranu. Činjenica je da je Pletikosić bila ključna igračica Hrvatske u kadetskoj dobnoj kategoriji. Igrala je za Hrvatsku na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

– Kada sam bio izbornik seniorki 2016. i 2017. godine, nisam imao potrebe zvati tako mladu igračicu jer sam na poziciji srednje vanjske imao iskusne igračice poput Bašić i Kožnjak. No, zvao ju je Ivan Jerković u juniorsku reprezentaciju, no koliko mi je poznato, nikad nije zaigrala za tu selekciju – rekao je Goran Mrđen, bivši izbornik hrvatske reprezentacije.

Ivan Jerković potvrdio je Mrđenove riječi.

– Naravno da sam je zvao u reprezentaciju jer nam je bila važna igračica. Nekoliko je puta odbila poziv. Jednom jer je imala obveza s klubom u Regionalnoj ligi, a drugi put jer je bila bolesna. Treći put sam je zvao za kvalifikacije za juniorski EP. Trebali smo se okupiti u ponedjeljak u Đurđevcu, a ona mi je u nedjelju, dakle dan prije, poslala poruka da ne može doći zbog ozlijede. Znam da su mi cure iz juniorske reprezentacije govorile kako im je Matea već tada rekla da želi igrati za Crnu Goru. Uostalom, postoje fotografije s treninga rukometašica Crne Gore otprije dvije godine na kojima je Matea – kaže Ivan Jerković.

Šoštarić: Sretno joj bilo

Nenad Šoštarić, izbornik naše seniorske reprezentacije, zvao je Pletikosić u rujnu 2017. kako bi igrala protiv Švicarske. No, rekla mu je tada da ne želi igrati za Hrvatsku.

– Postoji u Savezu njezina pisana izjava o tome da ne želi igrati za Hrvatsku. Za mene je tada sve bilo jasno. Zašto da ubuduće zovem nekoga tko ne želi igrati. Na temelju te njezine izjave više je nisam pozivao. No, onda se u ožujku predomislila i rekla kako bi željela igrati za Hrvatsku. Za mene je to bio znak da je zovem. Pokazala je želju i rekao sam sebi – zašto ne. I bilo je u planu da igra kvalifikacije protiv Islanda i Turske za odlazak na EP. No, kako su te utakmice trajno odgođene zbog pandemije, bila bi sigurno na popisu za Europsko prvenstvo na koje smo se plasirali i koje će se igrati u prosincu – priča Šoštarić.

I onda iznenađenje...

– Da, pročitao sam da se odlučila za Crnu Goru. Naša je savjest čista i nije točno da je nikad nitko nije zvao iz Saveza. Što drugo poručiti, nego – sretno joj bilo – zaključio je Nenad Šoštarić.

Ključne riječi

Komentara 6

JB
josip.barisic512@gmail.com
07:18 19.05.2020.

Osjećaju li sportaši ponikli u Hrvatskoj barem moralnu obvezu igrati za svoju domovinu pod jednakim uvjetima kao i van nje? Ćemu laganje uz obilje dokumentiranih dokaza?

KU
Kultura
07:15 19.05.2020.

Nitko nema obavezu igrati za Hrvatsku ako Hrvatsku nema u krvi.

DV
dvojnica
09:25 19.05.2020.

Ako je uzela crnogorsko drzsvljanstvi -pazi ne svicarsko nego crnogorsko-treba joj oduzeti hrvstsko. Sto ce nam izdajnici imamo ih i ovdje previse..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije