Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrda iz Banskih dvora

Priznanje Hrvatskoj: Svjetsko prvenstvo u hrvanju 2025. održat će se u Zagrebu

Foto: Vlada RH
1/2
23.12.2023.
u 10:38

Zahvala premijeru Plenkoviću koji nam je pružio apsolutnu podršku od prvog trenutka ovog procesa ali i Nenadu Laloviću, predsjedniku United World Wrestling, koji je prepoznao naše organizacijske kapacitete, ističe predsjednik HHS-a Vladimir Bregović

Iako naši hrvači u 2023. nisu osvojili medalju na Svjetskom prvenstvu, Hrvatski hrvački savez izborio je na svjetskoj sceni veliku pobjedu. Naime, nakon uspješno organiziranog Prvenstva Europe u travnju, Hrvatskoj je dodijeljeno i domaćinstvo Svjetskog prvenstva koje će se održati u Zagrebu, od 13. do 21. rujna 2025. godine.

Nakon dva svjetska prvenstva u rukometu (ženskog 2003. i muškog 2009.) i onog u gađanju letećih meta (2022.), u disciplini trap, ovo će biti tek treće svjetsko prvenstvo u olimpijskom sportu u samostalnoj Hrvatskoj. Nešto o tome, u prigodi Velikog dana hrvatskog sporta, rekao je neki dan premijer Andrej Plenković a detalje nam je prenio predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović koji je ovih dana primljen u Banskim dvorima:

- Dopredsjednik Saveza Ivan Ivančić i ja primljeni smo od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji nas je dočekao s ministrom financija Markom Primorcem i ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac. Vlada je podržala našu kandidaturu s četiri milijuna eura od čega ćemo dva dobiti u 2024. a dva u 2025. godini. Od toga nam za kotizaciju prema Svjetskom hrvačkom savezu treba dva i pol milijuna eura dok nam onih milijun i pol ostaje za organizaciju. Dakle, suglasnost Vlade imamo, novce imamo osigurane i odluku UWW-a imamo i mi smo ti koji će biti domaćini Svjetskog prvenstva.

Tih milijun i pol eura zasigurno neće biti dovoljno za organizirati tako veliko natjecanje pa naš sugovornik ističe:

- Dakako da to neće biti dovoljno. Ukupan proračun organizacije Svjetskog prvenstva bit će osam milijuna eura i mi smo zadovoljni s 50-postotnim sufinanciranjem od strane države a za ostatak ćemo se pobrinuti mi. Osim toga, dobili smo i suglasnost Grada Zagreba koji je prihvatio naš elaborat u kojem stoji i trošak Arene Zagreb. Dakle, mi ćemo u rujnu 2025. ugostiti oko 1200 hrvača i hrvačica iz stotinjak zemalja. Na Prvenstvu koje će trajati devet dana imat ćemo oko 2500 akreditiranih gostiju i predviđamo da će to Zagrebu donijeti oko 10 tisuća noćenja i to samo akreditiranih osoba. No, bit će tu zacijelo i navijača iz zemalja u okruženju ali i iz cijelog svijeta.

Predsjedniik nacionalnog saveza Bregović imao je potrebu zahvaliti na podršci ključnim ljudima procesa kandidature.

- Zahvala premijeru Plenkoviću koji nam je pružio apsolutnu podršku od prvog trenutka našeg procesa ali i Nenadu Laloviću, predsjedniku United World Wrestling koji je prepoznao naše organizacijske kapacitete. Zapravo, ovaj projekt osmišljen je u premijerovu uredu još za vrijeme zagrebačkog Prvenstva Europe kada je hrvatski premijer primio gospodina Lalovića. Na nama je sada da realiziramo najbolje organizirano Svjetsko prvenstvo ikada održano. Vjerujem da u tome možemo nadmašiti Beograd kao prethodnog domaćina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije