Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Kopić

Novi trener bijelih: Senzacionalno rušio Hajduk na Poljudu, otkrio Brozovića...

19.11.2017.
u 16:15

Kopić je u neizvjesnu trenersku avanturu krenuo sam, “inficiran” fenomenom nogometne igre, uvjeren u svoje znanje, predanost poslu, profesionalnost i da će to kad-tad netko prepoznati

Željko Kopić (40) za svoj najveći angažman trenerske karijere saznao je – kod punice na ručku. Na meniju je bila sarma, a ugodno nedjeljno druženje Kopićevih prekinuo je telefonski poziv Hajdukova predsjednika Ivana Kosa.

– Sjedni u auto i kreni u Split...

Sve ostalo je povijest. Sljedeći dan, Željko Kopić predstavljen je na Poljudu kao prvi Slavonac (rođen je u Osijeku) nakon Ante Miše na klupi Hajduka i prvi domaći stručnjak u Hajduku nakon pustolovina sa Slovencem Pušnikom i Španjolcem Carrillom.

Željko Kopić nije tipična hrvatska priča o strelovitom usponu mladoga nogometnog stručnjaka budući da novi strateg bijelih niti je bio veliko igračko ime ili reprezentativac, niti je trofejni trener ili izdanak jakoga pokrovitelja ili nekoga moćnoga nogometno-političko-medijskoga lobija. Jednostavno, Kopić je u neizvjesnu trenersku avanturu krenuo sam, “inficiran” fenomenom nogometne igre, uvjeren u svoje znanje, predanost poslu, profesionalnost i da će to kad-tad netko prepoznati.

Trenirao Marcela Brozovića

Trenersku karijeru počeo je u Hrvatskom dragovoljcu kao trener starijih pionira i iz toga doba datira njegov prvi susret s jednim od današnjih najistaknutijih reprezentativaca.

Marcela Brozovića zatekao sam u starijim pionirima. Jesam li prepoznao da će biti veliki igrač? Naglašavam da trener ne stvara igrača, nego mu samo omogućava da se pravilno razvija. Kod Marcela je odmah bio vidljiv talent, a limitirajući faktor bilo mu je to što je bio mnogo manji od vršnjaka, pa zbog toga možda svima nije bio uočljiv. No, tko ga trenira svaki dan, mora prepoznati takvu nadarenost. Nije bilo upitno hoće li dosegnuti vrhunsku svjetsku razinu – prisjetio se jednom zgodom Željko Kopić, koji je u klubu iz zagrebačkog Sigeta prvi put došao u dodir sa seniorskim nogometom.

Bio je pomoćnik Stjepana Čordaša pa Vjekoslava Lokice, dok je prvi trenerski angažman, kao trener prve momčadi, dobio u krapinskom Zagorcu, u četvrtoj ligi.

Krapina je bila samo prolazna stanica, kao i angažman koji je dobio u drugoligašu Segesti, u kojoj je izdržao samo dva mjeseca.

Prvoligašku trenersku promociju doživio je 27. kolovoza 2011. godine na klupi Lučkog. Tadašnji gazda Lučkog Petar Plahutar imao je hrabrosti u vatru gurnuti trenera tada staroga točno 33 godine, 11 mjeseci i 17 dana, i suprotstaviti ga u debiju Dinamu u Maksimiru. Plavi su svladali Lučko s 1:0. Kopić će u debitantskoj sezoni u Lučkom zauvijek ostati zapamćen kao trener s kojim je momčad uspjela ostati nepobijeđena čak osam prvoligaških utakmica zaredom i, među ostalim, svladati i Hajduk u Poljudu, što je bila senzacija ravna onoj koju je nedavno kreirao Rudeš. Splićane je tada vodio Mišo Krstičević.

Zanimljivo, čim je dobio prvi prvoligaški angažman, Kopić je odmah ugasio sve profile na društvenim mrežama smatrajući da mu ondje nije mjesto. On nije trener samo na treningu i u svlačionici, nego je svome poslu posvećen 24 sata dnevno. Kada ne priprema taktiku za utakmicu, smišlja trening. Kada nema treninga, u stanci između dvije polusezone, priprema – pripreme. I tako unedogled.

Kao vezni igrač s petnaest godina iz Osijeka je došao u Dinamo, no nikada nije igrao za prvu momčad, zagovornik je ofenzivnog nogometa, gradnje igre posjedovanjem lopte, kreacijom...

Uz Medića postao sam bolji

Zapaženu epizodu ostvario je u Cibaliji, u kojoj je u sezoni 2012./2013. promovirao današnjeg reprezentativca Mateja Mitrovića i Rijekina stopera Darija Župarića. Zanimljivo, Kopić je jedini trener Vinkovčana koji je, usred krize, sam dao ostavku želeći izazvati pozitivan šok među igračima, odrekavši se tako otpremnine.

Uslijedila je sezona (2014./2015.) u Zagrebu, gdje je Kopić, u sjeni predsjednika Dražena Medića, stvorio izvrsnu momčad koja je na kraju dohvatila peto mjesto. I u toj sezoni Hajduku se opet “dogodio Kopić”, u studenome 2014. kada su pjesnici pogocima Krovinovića i Mudražije slavili u Poljudu 2:0. Bijele je tada vodio Igor Tudor.

– Medić je čovjek sa širokim spektrom znanja, dane smo provodili u razgovorima o životu, sportu, nogometu..., što me obogatilo i učinilo boljim čovjekom – govorio je Kopić o nekadašnjem šefu Mediću, u čijemu klubu danas igra 11-godišnji Željkov sin Vito.

Kopić u svome stožeru ima dvojicu vjernih suradnika, Zlatka Bašića i Tonija Golema, s kojima će u Hajduku nastojati izboriti svoj prvi izlazak na europsku scenu.

Po starim Uefinim pravilima, Kopić bi u Europu otišao i sa Slavenom Belupom, budući da je u sezoni 2015./2016. farmaceute doveo do finala Kupa. U toj sezoni pokazao se kao penicilin za Kekovu Rijeku ostavši nepobijeđen u sva četiri ligaška ogleda te nadvisivši Riječane u polufinalu Kupa. Kopićeva era u Slavenu bila je obilježena rekordnim učinkom u prodaji igrača, pa su tako transferi Melnjaka, Jambora, Brleka, Crepulje, Savića, Ejupija i Hebera malome klubu iz Koprivnice donijeli nemalu zaradu od gotovo tri milijuna eura - piše u sportskom tjedniku Max.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije