Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROBLEMI

Novak Đoković odustao od žalbe, više nikad neće igrati na Australian Openu?

Australska vlada ponovno poništila Đokovićevu vizu, prijeti mu deportacija
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.01.2022.
u 08:49

Novak će morati platiti 500 tisuća dolara kazne, a postoji mogućnost da više nikad ne zaigra na Australian Openu s obzirom da ima 34 godine.

Australski savezni sud danas je potvrdio odluku australskog ministra Alexa Hawka da se poništi viza izdana tenisaču Novaku Đokoviću jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Prema pisanjima medija, Đoković i njegov odvjetnički tim imali su 30 minuta da ulože žalbu što nisu učinili.

Novak će uz to morati platiti 500 tisuća dolara kazne, a postoji mogućnost da više nikad ne zaigra na Australian Openu s obzirom da ima 34 godine. Naime, postoji šansa da dobije tri godine zabrane ulaska u državu.

Sud je izvijestio da će obrazloženje odluke biti naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade.

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

"Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera", rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

 Odlukom suda Đokoviću je  onemogućeno da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand Slam.

>> Pogledajte i video

Ključne riječi

Komentara 147

SA
Samuraj3
10:01 16.01.2022.

Znali su da se nije cjepio i da se neće cjepiti, na tome mu naravno svaka čast - pametan čovjek! I onda ga namamili i "dopustili" da dođe i ovako se iživljavali na čovjeku s jedinim ciljem, a to je da pošalju poruku. Klasična zamka sačekuša. Zločesto, jako podlo. Uopće ne sumnjam da će Đoković izaći jači nego ikada poslije ovoga. Antivakseri diljem svijeta su uz tebe Đokoviću, znaj jedno - većina smo. Samo naprijed i svako dobro!

AN
ante555
12:10 16.01.2022.

Dokovicu zalit ce klokani za tobom ali nisu zavrijedili tvoju paznju, zeli im svake godine po pet doza da se cijepe

DU
Deleted user
10:06 16.01.2022.

Ovo je međunarodni skandal, osobito u svjetlu toga da je sport neka spojnica između ljudi i država i da smo u prošlosti bili svjedocima da su sportska zbivanja otoplila diplomatske odnose (npr. ping pong diplomatska epizoda Kina-SAD svojedobno). Uopće nije bitan Đoković kao osoba i njegova pripadnost Srbiji, bilo bi nečuveno da su se ovako ponijeli prema bilo kojem istaknutom sportašu jer on je ugroza nacionalne sigurnosti Australije samo u pokvarenim mislima onih koji su cijelu ovu akciju i osmislili. To je za unutr. pol. potrebe Australije odnosno vlast je razgnjevila pučanstvo i Đoković je naprosto žrtveni jarac tamo. Sjetimo se, franc. ministrica je već najavila koji status će imati Đoković u Parizu - to je država koja je stvorila diplomaciju i kontinentalni pravni sustav, zar ne? Ona je to sažeto izrazila, ne treba ništa dodavati. Australija je time izvojevala neku svoju zadovoljštinu, pučki rečeno neka tikva dobila čepinu, ali su si napravili ogromnu kontrapropagandu na svjetskoj razini jer ipak je ovo prvi put u sportskoj povijesti da ovako brutalno odgurnu jednog od najvećih sportaša danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije