Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORAVAK OD 10 GODINA

Nogometni biznis u najvećoj je krizi od postojanja, bankrota se boje i velikani

Rijeka: Završne pripreme na Rujevici uoči sutrašnjeg susreta Rijeke i Real Sociedada
Goran Kovacic/PIXSELL
22.11.2020.
u 09:00

- Pandemija je unijela velik nemir na mnogo razina, a neki profesionalni klubovi u teškom su stanju i trpe ozbiljne posljedice. Jako sam zabrinut i za omladinske pogone te niželigaše – rekao je Olli Rehn

Pandemija koronavirusa ozbiljno je utjecala na ekonomiju u gotovo svim područjima društva. Sukladno tome, cijelo ovo razdoblje negativno je utjecalo i na situaciju u ekonomiji nogometa, no uistinu je bilo teško procijeniti i donijeti neke konkretne brojke, barem na globalnoj razini. Sve dok ih nije objavila Fifa, a one su zastrašujuće.

– Ukupna vrijednost klupskog nogometa, koja je procijenjena na oko 55 milijardi eura, mogla bi pasti za oko 12 milijardi eura na kraju godine. Pandemija je unijela velik nemir na mnogo razina, a neki profesionalni klubovi u teškom su stanju i trpe ozbiljne posljedice. Jako sam zabrinut i za omladinske pogone te niželigaše – rekao je Olli Rehn, predsjednik spomenute Fifine komisije.

Za rješenje ne morate previše razmišljati. Kao i u ostalim branšama pogođenima koronavirusom, čeka se jedna stvar.

– Najvažnija stvar je eventualni pronalazak cjepiva koje će se moći koristiti. Ne možemo izostaviti loš razvoj događaja i plan bi se potpuno promijenio da se pandemija pogorša sljedeće godine. Trenutačno radimo na temelju sadašnjeg scenarija”, rekao je Rehn.

A gdje je tu zapravo nogomet najviše izgubio? Koji su to elementi gdje se financije počinju lagano ‘topiti’? Detaljnije odgovore na ta pitanja dao je Charlie Marshall, izvršni direktor Udruženja europskih klubova.

– Potpuno ukidanje prihoda od utakmica najveća je bojazan u ovom trenutku jer su ti prihodi jednostavno isključeni. Najpopularniji klubovi u Europi, koji dobrim dijelom žive od utakmica (TV prava, sponzori, ulaznice, prodaja dresova, nap. a.), glavni su pokretači na tržištu transfera i na tržištu medijskih prava, što ima halo-efekt na cijeli nogometni sustav. Ekonomski gledano, što dulje traje kriza, klubovi će imati sve manji ukupni volumen prihoda. Zbog toga postoji puno neizvjesnosti i straha – rekao je Charlie Marshall, izvršni direktor udruženja europskih klubova.

Budućnost je nesigurna, ali jedno je sigurno – nogometu će trebati dugo vremena da se vrati na eru prije pandemije. Neki od engleskih skauta i menadžera, poput Stevea Rowleya i Paula Lamberta, tvrde da im je posao u logističkom smislu znatno zahtjevnije obavljati te da će trebati i deset godina kako bi se stvari vratile u normalu, kakve su bile samo prije devet mjeseci.

Što se, pak, tiče domaćeg nogometa, utjecaj nije ni približno toliko znatan jer hrvatski klubovi ionako nisu zarađivali ozbiljan novac od TV prava, sponzora ili utakmica, već od izlaznih transfera i Uefinih nagrada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije