Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kup konfederacija

Kako je Elf osvojio naslov: Löw uveo revolucionaran način vođenja momčadi

18.07.2017.
u 19:00

Na papiru reprezentacija koju već jedanaest godina uspješno vodi Joachim Löw, nekadašnji pomoćnik Jürgena Klinsmanna, nije slovila za favorita budući da nije došla u najjačem sastavu

Osvojivši prvo mjesto na Kupu konfederacija, generalnoj probi za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Rusiji, njemačka nogometna reprezentacija najavila je pohod na obranu titule iz Brazila 2014. i izjednačenje rekorda Brazilaca koji su jedini do sada uspjeli osvojiti pet naslova prvaka svijeta. Na papiru reprezentacija koju već jedanaest godina uspješno vodi Joachim Löw, nekadašnji pomoćnik Jürgena Klinsmanna, nije slovila za favorita budući da nije došla u najjačem sastavu. No, Nijemci su i s nominalno drugom momčadi opet sve iznenadili. I to ne samo igrom i rezultatom...

Naime, kako uvijek nastoje biti korak ispred svih u otkrivanju novih metoda i tehnologija rada, Nijemci su na Kupu konfederacija ovaj put isprobali nešto što je za veliku većinu reprezentacija još “neistraženi svemir”. Izbornik Joachim Löw uveo je novi način vođenja momčadi – preko aplikacije na mobilnim telefonima igrača! Dan njemačkih reprezentativaca “na ruskoj fronti 2017.” počinjao bi tako da bi im svima u isto vrijeme, a bilo ih je ondje 21, stigla poruka istog sadržaja tipa: “Momci, počela je priprema za Meksiko. Kao i obično, imate isječke standardnih kretanja, golova i šansi te analizu udaraca s 11 metara Meksikanaca.”

Löw: Dobra platforma

I tako uoči svake od pet utakmica na Kupu konfederacija koji su Nijemci na kraju osvojili pobjedom u finalu protiv Čilea (1:0) u Sankt Peterburgu. Jogi Löw tako bi detaljno informirao igrače prije nego što bi im na dan utakmice osobno objasnio sve pojedinosti igre na momčadskom sastanku. Elf je bio organiziran poput startup poduzeća koje radi na istom računalnom programu, aplikaciji koju je tjednik Sport Bild nazvao “Jogi-App”.

1/8

– App je za nas jako dobra platforma za međusobnu komunikaciju. Igračima tako možemo podijeliti puno informacija, poput profila suparničkih igrača ili pojedinačnih statističkih podataka naših igrača. Dobro je da igrači ranije dobiju informacije i da ne moramo sve na sastanku još jednom ponavljati. Primijetio sam da su igrači odlično prihvatili način rada preko aplikacije i da je koriste. I to je već dobra osnova – objasnio je Löw.

Aplikacija je u meniju podijeljena na osam rubrika – od dnevnih rubrika poput plana treninga ili dress-codea za taj dan do analiza suparnika. O svemu što šef želi da oni znaju, njemački se igrači informiraju u par klikova.

“Kretanje igrača koje će čuvati ili koji će ih čuvati na sljedećoj utakmici, njihovo postavljenja u defenzivi ili ofenzivi... Vratari su, primjerice, dobili videoanalizu kako meksički igrači pucaju s bijele točke. Ali isto tako igrači dobiju i podatke o vlastitom učinku kao i pregled treninga.”

Tim se videoklipovima igračima skreće pozornost na ono što su dobro napravili ili ono što nikako nisu napravili. A posebno je fascinantno da je na dobro ozračje u momčadi tijekom turnira u Rusiji pozitivan učinak imao chat-forum preko kojeg je izbornik mogao pratiti ne samo formu nego i raspoloženje igrača koji bi se na forumu uglavnom šalili i međusobno zbližavali. No, chatroom bi se koristio i za važne stvari.

– Recimo, ako bismo odlučili igrača pozvati na razgovor, onda bismo samo njemu izravno poslali poruku. U današnje je vrijeme tako najjednostavnije – kaže Löwov pomoćnik Sorg.

Kup konfederacija bio je zapravo generalna proba tzv. Jogi-App aplikacije. Budući da su Nijemci osvojili taj uz svjetska i europska prvenstva najprestižniji turnir reprezentacija, više ništa ne stoji na putu da po istom principu nastave raditi već sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kad projekt obrane naslova prvaka uđe u završnu fazu, Löwovim će izabranicima stići ista poruka: Dečki, počele su pripreme...”

Naravno, na uspjeh će i tada kao i ovaj put utjecati voljnost igrača da prihvate novotariju, a njemački je mentalitet takav da obično nemaju s tim problema.

Kako to konkretno izgleda? Primjerice, jedna od osam “ladica” izbornika donosi video u kojem se analiziraju utakmice, pa čak i treninzi, iz ptičje perspektive! S naglaskom na to kako su se postavljali u prethodnoj utakmici i što mogu još poboljšati. Paralelno, kao u videoigrici, reprezentativci na desnoj strani ekrana mogu pratiti učinak svih 14 igrača koji su nastupili protiv, primjerice, Meksika. U drugoj “ladici” odmah su mogli vidjeti moguće taktičke varijante reprezentacije Čilea za finale.

Već sada najveći izbornik elfa

Nijemce je inače tim programom opskrbila SAP Sports One tvrtka koja se bavi prikupljanjem podataka o nogometnim momčadima u raznim oblicima, a sa svjetskim prvacima surađuje od 2016. Naravno da bi igrači ili golmani i sami mogli naći na YouTubeu kako, primjerice, njihovi suparnici izvode jedanaesterce, no trebali bi im sati i sati pregledavanja snimki, a što im, naravno, ne treba. SAP Sports One sažme podatke u videoklipove trajanja koje njihova koncentracija može podnijeti.

Vodeći njemački komentatori oduševljeni su i unisono su podržali novi način rada svjetskih prvaka. Izvjestitelji iz Sočija, gdje je njemačka reprezentacija bila smještena, pisali su: “Löw preko aplikacije igračima preda cijeli raspored dana utakmice i odmah dobiju obavijest što moraju obući.”

Glavni urednik Sport Bilda Alfred Drexler u svojoj je kolumni istaknuo: “Što si sad misle svi suparnici naše reprezentacije nakon njezina trijumfa na Confederation Cupu u Rusiji? Brazilci, Argentinci, Španjolci, Talijani, Francuzi... svi s kojima desetljećima vodimo velike bitke za naslove. Vjerujem da nas gledaju s puno respekta, ali i brige. Sigurno si misle: Nijemci su već svjetski prvaci, a dolazi im nova zlatna generacija. I bit će ih ubuduće još teže zaustaviti. Otac tog uspjeha je nesumnjivo Jogi Löw koji je već sada najuspješniji izbornik u povijesti reprezentacije. U redu, Helmut Schön bio je i svjetski i europski (Löw nije) prvak, ali ima puno više pobjeda (100) od svih prethodnika i bolji postotak (66,7% ‘osvojenih bodova’)”, piše Draxler uz zaključak:

“Što mi kod tog čovjeka posebno imponira? Da on svoju liniju bez milosti i vrlo hrabro provodi. Max Kruse odigrao je fantastično proljeće u Werderu, ali zbog iskazane nediscipline nije imao šanse. Njemu nije nikakav problem poslati na teren i one koje ćemo jedva prepoznati dok kamera prelazi preko njihovih lica kad svira himna. Momčad koja je istrčala protiv Kameruna imala je manje nastupa za reprezentaciju od samog Lukasa Podolskog.”

Zovu ga i “iJogi”

Vratimo se još malo famoznom iJogiju, kako su također nazvali njemačkog izbornika zbog upotrebe novih tehnologija u vođenju momčadi.

Na pitanje novinara Zeita uoči samog Kupa konfederacija hoće li politička situacija u Rusiji utjecati na reprezentaciju i misli li da bi ruski predsjednik Putin mogao iskoristiti turnir da dodatno potisne opoziciju, Joachim Löw je odgovorio:

– Naravno da o tome razgovaramo. Mi smo pripremili naše igrače na situaciju u Rusiji.

Putem aplikacije poslali smo na njihove mobitele sve informacije koje trebaju znati o pozadini političkih događaja u Rusiji. Dakle, u toj aplikaciji koju koristimo i koju nam je pripremio SAP nisu samo analize suparnika ili poruke naših kondicijskih trenera, glasnogovornika... već i informacije o kulturi i povijesti zemlje u kojoj igramo.

Hoće li to igrači čitati? To je svakako individualna stvar, ali naša je želja da nam se igrači razvijaju i kao ljudi izvan terena. A našu reprezentaciju otvoriti našim domaćinima. U Sočiju smo pozvali lokalne klince na naše treninge, a kad smo bili u Kopenhagenu, press-konferenciju održali smo u jednoj školi.

Komentara 1

SS
sokac sa drave
10:55 19.07.2017.

Talent je samo 10% garant uspjeha onih 90% posto su red,rad ,podredjenje konacnom cilju.Njemci se povode leitmotivom svojih cuvenih mozgova cije naukovanje je i danas trazeno.Johan Wolgang von Goethe je rekao:Ja neznam sve ali sam mnogo toga svjestan.Ja znam jako puno toga ali zelim znati sve.Covjek je uspjesno zavrsio medicinu,filozofiju,psihologiju,teologiju,fiziku i matematiku govorio perfektno latinski talijanski spanjolski francuski starogrcki i jos pokoji jezik.Nije rekao da mu je to dovoljno nego je i dalje ucio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije