Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radi sjajan posao

Niko Kovač je kao Slaven Bilić, ali još nema pobjedu nad velikim suparnikom

27.05.2014., Austrija, Bad Tatzmannsdorf - Jutarnji trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci Svjetskog prvenstva 2014 u Brazilu. Niko Kovac. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.11.2014.
u 20:00

Niko, međutim, nije još ni na polovici Slavenova puta. Iako je dojam impresivan, ovaj izbornik još uvijek nije pobijedio velikog suparnika, momčad iz svjetskoga vrha. Meksikanci su ga pregazili, Talijani su se izvukli

Pir malograđana na San Siru, u trenucima kada su vatreni gazili azzurre kao plitak potok, možda je Niki Kovaču odnio poziciju najuspješnijeg izbornika u Europi.

Baš kada su Talijanima klecala koljena kao Pulevu protiv Klička, poletjela je prva baklja i nokaut bivšeg svjetskog prvaka odgođen je za neku drugu zgodu.

Najveće osvježenje

No, čak i sa "samo" deset bodova u četiri utakmice Nikina momčad spada u sam europski vrh i vjerojatno je najveće osvježenje kvalifikacija.

Sjetite se sraza s Meksikancima i onih protiv Bugara u Sofiji te Talijana na San Siru i dobit ćete dvije dijametralno suprotne slike. Jednu mutnu i nerazumljivu, drugu blistavu i kristalno jasnu.

I dok je polovica Balkana u polumraku (BiH, Bugarska, Srbija), Niko Kovač predstavio je Hrvatsku u sasvim novom svjetlu prezentirajući izvedbe nalik onima iz Bilićeva prvog mandata. Tada smo slavili izbornika s naušnicom uvjereni da smo na čelu reprezentacije dobili Guardiolu i Mourinha u jednoj osobi. Zato bismo možda i trebali suspregnuti euforiju vezanu za Kovača i pričekati Euro 2016.

Međutim, ništa nas ne sprečava da konstatiramo kako je šef vatrenih u prva četiri kola vrhunski rezultatski profitirao i pokazao kako je on najbolje (zapravo i jedino) Šukerovo ulaganje.

Naime, taj izbornik, za kojeg se nagađa da zarađuje 200.000 eura godišnje, iza leđa je ostavio nekolicinu eminentnih svjetskih trenerskih imena.

Izdvojili smo Capella, jer taj trenerski veteran kod Putina radi za 8,5 milijuna eura, a nije više u stanju pobijediti ni Austrijance.

Dalje, Hiddink je na rubu otkaza u Nizozemskoj, Ranieri je u Grčkoj već odletio, kao i Advocaat u Srbiji te Sušić u BiH. Pomor izbornika pa hajka na Bugarina Peneva, Turčina Terima... a naš Niko maršira kao general, sigurniji nego ikada dosad.

Hrvatska je trenutačno u drugoj jakosnoj klasi kvalifikacija s deset bodova, zajedno s Talijanima, Poljacima, Rumunjima i Austrijancima, što je, s obzirom na raspored naših, sjajan domet. Bugari i Talijani dolaze nam u goste i u tim utakmicama trebali bismo osigurati prvo mjesto u skupini.

Perjanice Česi i Slovaci

Posljednji koji je to uspio bio je Bilić u ciklusu za EP 2008.

S tih 10 bodova Niko je i ispred svjetskih velesila kao što su Španjolska (9) i Njemačka (7), ispred izbornika koji zarađuju 2,6 (Löw), odnosno 2,5 milijuna eura (Del Bosque). Perjanice kvalifikacija i dalje su sasvim neočekivano Česi, Slovaci i Englezi s maksimalnim učinkom.

Kad već uspoređujemo Bilića i Kovača, zajednički su im igračka karizma, trenerski talent i neslućen rast popularnosti na početku ciklusa. Niko, međutim, nije još ni na polovici Slavenova puta. Iako je dojam impresivan, ovaj izbornik još uvijek nije pobijedio velikog suparnika, momčad iz svjetskoga vrha. Meksikanci su ga pregazili, Talijani su se izvukli. Bilić je pak dvaput tukao Engleze, a onda si priuštio i Nijemce na EP-u. Niko, to je jako visoko postavljena letvica...

>> Počeo rat s huliganima: HNS objavio fotografije izgrednika iz Milana!

>> Uhićeni hrvatski navijači dobili trogodišnju zabranu odlaska na nogometne utakmice u EU

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije