Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GARRINCHA

Ponajbolji nogometaš svih vremena imao je 14 djece i pet žena. Bio je deformiran i umro od alkohola

Screenshot Twitter
24.03.2023.
u 20:48

Bio je član čuvene generacije s Peleom koja je osvojila svjetski naslov 1958. i 1962. godine

Kada je brazilska legenda Garrincha preminuo, na njegov oproštaj stigla je 131 tisuća navijača.Stadion je na ispraćaju bio krcat do krajnjih granica, a umjesto u uživanju i dubokoj starosti, ponajbolji nogometaš svih vremena dane je provodio u ispijanju alkohola što ga je na kraju i ubilo. Osam puta je bio hospitaliziran u godinu dana, a onda je preminuo 20. siječnja 1983. godine od ciroze jetre.

Ostavio je iza sebe najmanje 14 djece, a  brazilska superzvijezda znala je da zasjeni i Pelea kada je bio u naponu snage. Imao je čuveni dribling i 'sambu' je pretvorio u jedan od najprepoznatljivijih nogometnih stilova ikada.

- Ovdje počiva onaj koji je bio radost naroda – Mane Garrincha -  pisalo je nekada na njegovom spomeniku.

Smatraju ga jednim od najboljih driblera ikada, iako je imao ozbiljan deformitet koji ga je umalo zaustavio da postane nogometaš, imao je jednu nogu kraću od druge. Kasnije će u legendama pričati da je upravo zbog toga bio nepredvidiv. U njegovoj biografiji stoji da je navodno i sam priznao da je sa 12 godina izgubio nevinost sa kozom. Sa 14 godina je počeo da radi u lokalnoj tvornici, trpio je nasilje oca koji je bio alkoholičar.

Kasnije je bježao od mafije, pa čak i skrivio prometnu nesreću u kojoj mu je poginula punica. Jednostavno sve što dodirne je ranije ili kasnije postajalo tragedija. Manuel Francisco dos Santos kako je puno ime Garrinche postao je djed sa samo 39 godina, a tijekom godina raskalašenog života je imao pet žena i najmanje 14 djece.

Odrastao je u teškom siromaštvu, a medicina nije bila dovoljna razvijena da mu pomogne kod deformiteta sa šest centimetara kraćom nogom. To danas ne bi bio velikim problem, a ovako je dobio nadimak 'anđeo savijenih nogu“ . Nije planirao da postane profesionalac, smatrali su da je najveći amater među profesionalcima, a suigrač iz Botafoga natjerao ga je da ima profesionalni nogomet.

Kada su rađeni mentalni testovi pred svjetsko prvenstvo 1958. godine, Garrincha je dobio neočekivan rezultat – infantilan, daklem mentalno zaostao...Oprošteno mu je jer je u tom trenutku imao tek 17 godina.

 

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
23:49 24.03.2023.

Koji god članak otvorim dadakanja koliko hoćeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije