Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROBASKET

Nepravda! Hrvatskoj pet utakmica u gostima i samo jedna na domaćem terenu

10.10.2020.
u 16:01

Nadmetanja reprezentacija nastavit će se u minibalonima, pri čemu će prednost imati zemlje domaćini tih četveročlanih turnira poput Turske, domaćina hrvatskoj reprezentaciji

Za predstojeće kvalifikacijske utakmice za nastup na Eurobasketu 2022., Svjetski košarkaški savez (FIBA) donio je rješenje koje se u okolnostima pandemije koronavirusa i svih mogućih ograničenja trenutačno činim logičnim, ali ne i posve pravednim.

Naime, nadmetanja reprezentacija nastavit će se u minibalonima, pri čemu će prednost imati zemlje domaćini tih četveročlanih turnira poput Turske, domaćina hrvatskoj reprezentaciji. A Turci su baš u ovom Fibinu “windowsu” (prozoru) trebali dvaput gostovati, no kako su startali u kvalifikacijama s 0-2, sve su učinili da oni budu domaćini tog turnira.

Puno je toga neizvjesno

A tu dolazimo do točke spora koja kaže da će Turci biti u prednosti domaćeg terena u pravom smislu te riječi ako turske vlasti dopuste navijače na tribinama. A pravedno bi jedino bilo da je Fiba odredila da se te utakmice igraju bez publike tako da taj teren bude što neutralniji.

Povrh toga, još se može dogoditi da Hrvatska u veljači presudnu utakmicu za plasman na Eurobasket igra opet u Turskoj, opet pred njihovom vrlo bučnom i borbenom publikom.

Sve to skupa zacijelo nije dobro sjelo gostujućim reprezentacijama pa tako ni hrvatskom izborniku Veljku Mršiću:

– U kvalifikacije smo startali s dvije pobjede i kao takvi smo krajem studenog trebali kod kuće igrati s Turskom i tu bismo bili u prilici s tom utakmicom riješiti pitanje plasmana na Eurobasket. Ako se nastavi ovo s balonima, i u veljači bismo mogli biti u podređenom položaju jer ćemo opet gostovati pa nam se može dogoditi da u ovim kvalifikacijama odigramo čak pet utakmica u gostima, a samo jednu kod kuće. Kroz ovaj sustav je nemoguće da svi imaju jednak broj utakmica kod kuće i vani.

Za idući “prozor”, onaj u veljači, prednost u organizaciji balona imat će Nizozemska. Tako nam je kazao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković, koji ističe:

– Puno je toga neizvjesno, pa tako i hoće li se ovi baloni u studenome i održati jer do tada je još mjesec i pol dana. Stoga je u pripremi i scenarij prebacivanja utakmica iz studenoga za veljaču, a one iz veljače igrale bi se nakon olimpijskih kvalifikacija u srpnju.

Je li se Hrvatska kandidirala za domaćina balona?

– Mi smo se htjeli kandidirati, no to baš i nije jeftina priča – kazuje Stojko.

Nepoznato je i to na koga će sve, u studenome, moći računati izbornik Mršić. A on se ponadao da bi mogao imati na raspolaganju neke od NBA igrača kojima bi nova sezona trebala početi tek u siječnju.

– S nekima sam već razgovarao, a s nekima ću tek govoriti. Nažalost, Šamanić se baš ovih dana vraća u San Antonio, a Bogdanović će uskoro na kontrolu u New York. Zubac je pak tu do daljnjega.

Planinić je jako bitan

S obzirom na to da će na centre euroligaša Makabija Žižića i Bendera teško moći računati, važno je što će biti s Darko Planinićem. A on se baš razišao sa Zadrom, s kojim je imao otvoreni ugovor, s klubom koji vodi upravo izbornik Mršić.

– Darko je u Hercegovinu otišao zbog obiteljskih problema, a kada smo pokušali s njim dogovoriti angažman za cijelu sezonu, tu se financijski nismo uspjeli dogovoriti. On je igrao prve dvije naše kvalifikacijske utakmice, a hoće li igrati i ove dvije ovisit će hoće li imati klub. Nama će trebati što više igrača koji su u natjecateljskom ritmu – naglasio je Mršić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije