Naslovnica Sport Strani nogomet

Nema Kineza koji ne zna za Luku Modrića

Uvjeti za rad su takvi da sam sam sebe nekad pitam je li potrebno toliko dvorana koliko ih imaju ovdje u Šangaju
12. rujna 2018. u 19:00 7 komentara 775 prikaza
Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL

Još početkom lipnja ove godine Hrvoje Bušić (41) predvodio je momčad NK Graničara iz Županje s trenerske klupe i počeo slagati momčad za sezonu koja je započela.

Španjolska Hrvatska Zlatko Dalić: Kada krenemo raditi nešto izvan dogovora odmah dobijemo šamar

Nekoliko tjedana poslije isti taj Hrvoje Bušić postao je generalni direktor Jing An Sport Elite Base Scholl u Šangaju gdje je zadužen za rad s mladim igračima uzrasta od osam do 19 godina.

>>Pogledajte kako je poraz komentirao urednik sportske rubrike Igor Flak

Radi sa 180 nadarene djece pri čemu se veliki problem javlja kada želi dovesti neko talentirano dijete iz drugoga distrikta. U isto vrijeme zadužen je i za edukaciju trenera u ovoj školi.

– Šangaj je megalopolis s više od 28 milijuna stanovnika. Podijeljen je u distrikte u kojima škole, poput ove u kojoj sam angažiran, rade s nadarenim igračima. Distrikt u kojem je ova škola ima oko 5 milijuna stanovnika. Iz te i sličnih škola školuju se igrači za klubove. Samo u Šangaju dva su kineska prvoligaša i jedan drugoligaš – objašnjava nam Bušić, koji je po svima jedan od najtalentiranijih mladih trenera u Slavoniji i kojemu se predviđa velika karijera.

Španjolska Hrvatska Nije sve tako sivo Govoriti protiv vatrenih izvan je svake pameti, a ismijavanje je – neukusno!

Kaže i da je u Kini završio zbog dosadašnjeg rada i preporuka. Nije ostalo nezapaženo da je proglašen najboljim trenerom Međužupanijske lige istok kao voditelj Škole nogometa u Cibaliji gdje je bio na korak da postane i trener prvoligaške momčadi. Poslao je životopis i dobio ugovor na godinu dana.

– Ovdje sam skoro tri mjeseca, izuzetno sam zadovoljan. Uvjeti su više nego odlični. Ponekad se i sâm pitam što će im toliki broj nogometnih terena i dvorana. Imamo i teren na trećem katu zgrade s umjetnom travom. Zastrašujuće djeluje sva ta infrastruktura u Kini – kaže Bušić.

>> Pogledajte i što je nakon utakmice protiv Španjolske rekao Luka Modrić

Dodaje i da su im mladi igrači pomalo “zaigrani” te im nedostaje discipline. No vole trenirati i ništa im nije teško. Tome u prilog govori i činjenica da su tijekom ljeta, u vrijeme školskih praznika, tjedno imali 7-9 treninga i utakmicu.

– Mislim da ponekad i previše treniraju. Velik problem nogometa u Kini je nedostatak kvalitetnih trenera. Oni u Kini mogu polagati za trenersku licenciju do naše C kategorije. Za sve više moraju na polaganje u druge zemlje Azije. Taj problem sada pokušavaju riješiti dovođenjem trenera iz inozemstva i poznatih svjetskih igrača. Imaju potpisan ugovor i s njemačkim nogometnim savezom. Očekuju da će sva ta ulaganja tijekom nekoliko godina dati rezultata. Infrastrukturu, temelje, novac i veliku želju imaju, a za sve ostalo treba vremena. Može se očekivati da za nekoliko godina kineska reprezentacija postane respektabilna – kaže Bušić.

Španjolska Hrvatska Modrić REAKCIJE Modrić o razlozima blamaže: To je u ovom trenutku jako bitno

Kaže i da Kinezi ne žele svakoga primiti, ali i da se osoba koja dolazi mora pripremiti na sasvim drukčiji način života, razmišljanje i kulturu. Sve ono na što su navikli sada je najčešće drukčije. Mora se prilagoditi njihovu načinu razmišljanja i idejama. I sam je odlučio napraviti niz koraka u tom smjeru prilagodbe. Ima asistenta koji mu služi kao prevoditelj, ali već je naučio i 50-ak kineskih riječi. Prilagodio se i na hranu, a prije nekoliko dana prvi je put pri objedu koristio vilicu i nož. Naime, jede isključivo uz pomoć štapića.

– Razgovarao sam s puno ljudi koji su radili po svijetu, ali i u Kini. Svi oni, zbog toliko specifičnosti, kažu da jedna godina rada u Kini vrijedi kao tri godine rada bilo gdje drugdje. 

>>Pogledajte Dalićeve izjave nakon debakla

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • ribnikova mama:

  Još malo, pa će ga u Kini gledati uživo.

 • Avatar kamela
  kamela:

  i ja mislim da se Modricu tresu gace, pokupit ce otpremninu, utajiti ce porez i pravac Bosna !!

 • Bo123:

  Jako dobro,svaka pohvala modricu i cast njegovim uspjesima kao i velikim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije. Radim u kini dugi niz godina, nije neka velika stvar da kinezi znaju hrvatsku preko nekoliko nogometnih zvijezda...a ostalo neznaju nista o hrvatskoj..hrvataka nema ni ... prikaži još!i jedan drugi prepoznatljiv proizvod...na zalost.