Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE BUŠIĆ

Nema Kineza koji ne zna za Luku Modrića

Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
12.09.2018.
u 19:00

Uvjeti za rad su takvi da sam sam sebe nekad pitam je li potrebno toliko dvorana koliko ih imaju ovdje u Šangaju

Još početkom lipnja ove godine Hrvoje Bušić (41) predvodio je momčad NK Graničara iz Županje s trenerske klupe i počeo slagati momčad za sezonu koja je započela.

Nekoliko tjedana poslije isti taj Hrvoje Bušić postao je generalni direktor Jing An Sport Elite Base Scholl u Šangaju gdje je zadužen za rad s mladim igračima uzrasta od osam do 19 godina.

>>Pogledajte kako je poraz komentirao urednik sportske rubrike Igor Flak

Radi sa 180 nadarene djece pri čemu se veliki problem javlja kada želi dovesti neko talentirano dijete iz drugoga distrikta. U isto vrijeme zadužen je i za edukaciju trenera u ovoj školi.

– Šangaj je megalopolis s više od 28 milijuna stanovnika. Podijeljen je u distrikte u kojima škole, poput ove u kojoj sam angažiran, rade s nadarenim igračima. Distrikt u kojem je ova škola ima oko 5 milijuna stanovnika. Iz te i sličnih škola školuju se igrači za klubove. Samo u Šangaju dva su kineska prvoligaša i jedan drugoligaš – objašnjava nam Bušić, koji je po svima jedan od najtalentiranijih mladih trenera u Slavoniji i kojemu se predviđa velika karijera.

Kaže i da je u Kini završio zbog dosadašnjeg rada i preporuka. Nije ostalo nezapaženo da je proglašen najboljim trenerom Međužupanijske lige istok kao voditelj Škole nogometa u Cibaliji gdje je bio na korak da postane i trener prvoligaške momčadi. Poslao je životopis i dobio ugovor na godinu dana.

– Ovdje sam skoro tri mjeseca, izuzetno sam zadovoljan. Uvjeti su više nego odlični. Ponekad se i sâm pitam što će im toliki broj nogometnih terena i dvorana. Imamo i teren na trećem katu zgrade s umjetnom travom. Zastrašujuće djeluje sva ta infrastruktura u Kini – kaže Bušić.

>> Pogledajte i što je nakon utakmice protiv Španjolske rekao Luka Modrić

Dodaje i da su im mladi igrači pomalo “zaigrani” te im nedostaje discipline. No vole trenirati i ništa im nije teško. Tome u prilog govori i činjenica da su tijekom ljeta, u vrijeme školskih praznika, tjedno imali 7-9 treninga i utakmicu.

– Mislim da ponekad i previše treniraju. Velik problem nogometa u Kini je nedostatak kvalitetnih trenera. Oni u Kini mogu polagati za trenersku licenciju do naše C kategorije. Za sve više moraju na polaganje u druge zemlje Azije. Taj problem sada pokušavaju riješiti dovođenjem trenera iz inozemstva i poznatih svjetskih igrača. Imaju potpisan ugovor i s njemačkim nogometnim savezom. Očekuju da će sva ta ulaganja tijekom nekoliko godina dati rezultata. Infrastrukturu, temelje, novac i veliku želju imaju, a za sve ostalo treba vremena. Može se očekivati da za nekoliko godina kineska reprezentacija postane respektabilna – kaže Bušić.

Kaže i da Kinezi ne žele svakoga primiti, ali i da se osoba koja dolazi mora pripremiti na sasvim drukčiji način života, razmišljanje i kulturu. Sve ono na što su navikli sada je najčešće drukčije. Mora se prilagoditi njihovu načinu razmišljanja i idejama. I sam je odlučio napraviti niz koraka u tom smjeru prilagodbe. Ima asistenta koji mu služi kao prevoditelj, ali već je naučio i 50-ak kineskih riječi. Prilagodio se i na hranu, a prije nekoliko dana prvi je put pri objedu koristio vilicu i nož. Naime, jede isključivo uz pomoć štapića.

– Razgovarao sam s puno ljudi koji su radili po svijetu, ali i u Kini. Svi oni, zbog toliko specifičnosti, kažu da jedna godina rada u Kini vrijedi kao tri godine rada bilo gdje drugdje. 

>>Pogledajte Dalićeve izjave nakon debakla

Komentara 7

RM
ribnikova mama
19:04 12.09.2018.

Još malo, pa će ga u Kini gledati uživo.

Avatar kamela
kamela
19:43 12.09.2018.

i ja mislim da se Modricu tresu gace, pokupit ce otpremninu, utajiti ce porez i pravac Bosna !!

KH
Khala
21:18 12.09.2018.

Nema stanovnika ovog planeta koji ne zna za maestra Luku Modrica, najboljeg igraca Europe, i top3 kandidata najboljeg igraca svijeta! Hrvatski ponos, doktor nogometa i najbolji nogometas na ovim prostorima ikada, bez konkurencije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije