Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARANJA NA SP-IMA

Neka se dogodi i poraz, ali neka se onda ponovi i zlato

Hrvatska rukometna reprezentacija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
10.01.2019.
u 08:15

Najviše prvih utakmica igrali smo sa Španjolskom – tri. Imamo po pobjedu (2008. na OI), neodlučeno (EP 1998.) i poraz (EP 2000.). Prvu utakmicu na SP-u koje počinje danas hrvatski rukometaši igraju u petak protiv islanda (18 sati)

Mnogi će se rukometni stručnjaci složiti s tvrdnjom da je prva utakmica na svakom velikom natjecanju jako bitna. Ne samo zbog osvojenih bodova već i zbog podizanja morala.

Kako se bliži susret s Islandom (petak) sve se više uvlači i nervoza u naš stručni stožer, igrače pa i navijače. No, ne treba se bojati prve utakmice, pogotovo ako se pogleda statistika.

>> Pogledajte što Lino Červar kaže uoči SP-a

A ona kaže da je Hrvatska od 12 prvih utakmica na svjetskim prvenstvima od 1995. do danas pobijedila u njih 11, a samo je jednom pobijeđena.

Poraz se dogodio 2003. godine u Portugalu kada su nas iznenadili Argentinci (29:30). Taj poraz postao je predmet sprdnje, ali Lino Červar i hrvatska rukometna reprezentacija ipak su došli do finala i na kraju osvojili i svjetsko zlato. I tko onda ne bi potpisao poraz od Islanda, ali samo u slučaju da se ponovi isti scenarij kao te šampionske 2003. godine.

Najteže je bilo 2009.

Od 11 početnih pobjeda na startu svjetskih prvenstava, neke su bile očekivane i lagane.

Više smo puta dobili za suparnike rukometne anonimce poput Kine 1997., Kuvajta 1999., Grenlanda 2001., Maroka 2007., Australije 2013., no bilo je i ozbiljnih suparnika i tijesnih pobjeda kao primjerice nad Slovenijom 1995. (26:24), Južnom Korejom 2009. (27:26) i Austrijom 2015. (32:30).

- Najteže mi je bilo u Splitu 2009. godine. Otvaranje SP-a, Spaladium arena puna kao šipak. Pjesma, navijanje svih 60 minuta, a mi stalno gubimo. Vratar Južne Koreje radio je čuda i već sam vidio poraz na startu. A to nikako ne bi bilo dobro.

Hrvatska rukometna reprezentacija
1/10

Onda je vanjska linija Lacković - Balić - Metličić dala gas i na kraju smo sretno i spretno pobijedili. Odmah je atmosfera bila na vrhuncu, a mi smo igrali sve bolje i bolje i tako sve do finala – prisjeća se izbornik Lino Červar SP-a 2009. godine.

Što se tiče europskih prvenstava i prvih utakmica, tu stojimo lošije. U 13 prvih susreta postigli smo devet pobjeda, jednom smo igrali neodlučeno i tri smo puta pobijeđeni. Ali, zadnji poraz dogodio se davne 2002. godine u Švedskoj. Otad, u sljedećih osam početnih utakmica na europskim prvenstvima postigli smo samo pobjede.

- Bio sam dio reprezentacije koja je igrala prvu, povijesnu utakmicu na jednom velikom rukometnom natjecanju. Izgubili smo, ali od jedne Francuske, koja je godinu dana kasnije postala svjetski prvak. No, nije nas obeshrabrio početni poraz jer smo na kraju osvojili broncu – sjeća se Patrik Ćavar nastupa hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine.

Od pet početnih utakmica na Olimpijskim igrama, izgubili smo samo jednu, od Katara u Riju 2016. godine. Nakon tog poraza, pobijedili smo Dansku i Francusku, u to vrijeme aktualne europske i svjetske prvake.

Treći put s Islandom

Najviše prvih utakmica igrali smo sa Španjolskom – tri. Imamo po pobjedu (2008. na OI), neodlučeno (EP 1998.) i poraz (EP 2000.). Dvaput smo igrali s Argentinom, Južnom Korejom, Bjelorusijom i Islandom.

Dakle, susret s Islanđanima u petak bit će nam treći, barem što se tiče tih početnih utakmica. Prvi put smo s Islandom prvu utakmicu igrali na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine.

Bez već problema pobijedili smo s 34:30, a izbornik je bio Lino Červar. Drugi put smo s Islanđanima igrali na otvaranju naše skupine EP-a 2012. godine. U Vršcu u Srbiji, pod vodstvom Slavka Goluže, pobijedili smo s 31:29. Prvi put igramo s njima na otvaranju Svjetskog prvenstva. I neka bude treća - sreća.

- Gledali smo videozapise, znamo što nas čeka. Suparnik je nezgodan, prepoznatljive kvalitete, bez obzira na poraz od Norveške prije neki dan. Islanđani stalno guraju u leđa, brzi su i bit će puno borbe i trke – zaključio je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.

Hrvatska rukometna reprezentacija Hrvatska rukometna reprezentacija
1/10

Komentara 4

DU
Deleted user
10:29 10.01.2019.

Ii da bar1! Da osvojimo zlato, to bi bio jedini doček na koji bih išao. Idemo dečki! Pokažite hrvatsku snagu jer vi jeste to.

PA
pappmisi
16:49 10.01.2019.

Hrvatska momcad najzad ima vratara Marin Sego !!! Lino je legenda i rukometni genie , mislim da ce Hrvatska igrati finale !!!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
20:57 10.01.2019.

Samo da ne bude lasera ali izgleda neće, sve pokupovale onomad komšije 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije