Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdenko antunović

Neće više biti trenera koji se "švercaju", radit će samo oni koji imaju stručnu kvalifikaciju

02.09.2014., Mladost na Savi, Zagreb - IAAF World Challenge Zagreb, 64. memorijal Borisa Hanzekovica, vis, zene. Ana Simic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
22.12.2014.
u 16:30

Europski nastupi: Za međunarodne nastupe u izradi su novi kriteriji, koji će obuhvatiti jačinu natjecanja, financijsku specifikaciju gotovo svakog kola

Smanjenje prihoda u proračunu Grada Zagreba za čak 781 milijun kuna, do kojeg je došlo zbog promjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o porezu na dohodak, i te kako se odrazilo i na prilike u sportu grada Zagreba. Proračun za sport umanjen je na gotovo svim planskim pozicijama.

Deset posto manje plaće

Program javnih potreba u sportu Grada Zagreba s lanjskih 138 milijuna kuna pao je na 110 ovogodišnjih milijuna, velike sportske priredbe sa 15 milijuna na osam, ukinuta je potpora za vrhunski sport, koja je iznosila pet milijuna kuna, a stavka programsko korištenje sportskih objekata sa 38 milijuna kuna palo je na 32 milijuna. Četiri milijuna kuna manje odnosi se i na velike objekte Ustanove za upravljanje sportskim objektima.

U Sportskom savezu Grada Zagreba svjesni su ozbiljnosti situacije i čine sve kako bi u 2015. godini sačuvali sportske programe, plaće trenera, stipendije...

Prema riječima glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba Zdenka Antunovića, smanjenje iznosa za plaće i stipendije iznosit će deset posto, dok će se ostali programi umanjiti za 20 posto ovogodišnjeg budžeta.

– U ovoj godini napravili smo detaljnu analizu većeg broja sportskih programa po gradskim sportskim savezima i u razgovorima s čelnicima sportova uspjeli smo utvrditi prioritete, locirali smo mjesta na kojima se mogu napraviti uštede, a da se pri tome bitno ne naruši funkcioniranje sporta. Pored programa natjecanja, krenuli smo u analizu trenera u zagrebačkom sportu. U idućih mjesec dana završit ćemo zajednički projekt nas i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Izrada stručnih i pedagoških standarda i normativa za rad trenera u zagrebačkom sportu. Na taj način konačno će se urediti pitanje trenera, dobit će se odgovori na pitanje koje stručne kvalifikacije i koliko staža u sportu ima, koliko sati može raditi s kolikim brojem sportaša, u odnosu na sport, dobnu kategoriju i razinu kvalitete sportaša – rekao je Zdenko Antunović.

Zg sport neće propasti

O tome kako će se proračunsko smanjenje odraziti na klubove nositelje kvalitete u zagrebačkom sportu, Antunović kaže:

– Veliki klubovi nisu samo seniori koji nastupaju u europskim ligama, nego i sportske škole, podmladak i selekcije juniora. Svakako ćemo sačuvati bazu sporta, a to su sportski objekti, stručni rad i natjecanja. Unatoč svemu, u Sportskom savezu Grada Zagreba vlada optimizam.

– Kao sportaš naučio sam se boriti, bilo je lakših i težih trenutaka. Ovakvo smanjenje u sportskom proračunu sigurno nije lak zadatak za nas. Unatoč svemu želimo otići i korak naprijed, dati zagrebačkom sportu sve ono što zaslužuje – zaključio je Antunović.

>>Proračun za sport smanjit će se s 138 na 116 milijuna kuna

Komentara 2

Avatar links
links
20:04 22.12.2014.

zašto ovaj lik nije u zatvoru????, on sportaš,hahahahahahahaha

DH
dalibor.hren
09:19 27.12.2014.

Kaj s trenerima koji bez kvalifikacije imaju rezultate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije