Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODVIG VATERPOLISTA

Naši klubovi izveli čudo: U srpskoj prijestolnici raduju se Hrvati, opet smo prva sila u regiji

Treća utakmica finala za prvaka Hrvatske u vaterpolu između Juga AO i Mladosti
Grgo Jelavic/PIXSELL
27.03.2023.
u 13:02

Malo sportsko čudo izveli su Jadran i Jug AO plasiravši se u finale završnog vaterpolskog turnira Premijerne lige u Beogradu

Malo sportsko čudo izveli su hrvatski vaterpolski klubovi Jadran i Jug AO na završnom turniru Regionalne premijerne lige u Beogradu. Dok se polufinalna pobjeda Splićana protiv kragujevačkog Radničkog (pojačanog i našim sidrašem Josipom Vrlićem) donekle i očekivala, ulazak Dubrovčana u finale preko domaćina i branitelja naslova, momčadi Novog Beograda, bila je istinska senzacija.

Junak vratar Popadić

Jer, ne zaboravimo, Novi Beograd sastavio je svojevrsnu reprezentaciju svijeta (recimo B vrstu, A garnitura ipak pripada Pro Reccu), zato što u njegovoj momčadi koju vodi bivši reprezentativac Srbije Živko Gocić, osim ponajboljih srbijanskih vaterpolista, igraju i Španjolac Alvaro Granados, Grci Angelos Vlachopoulos i Dimitros Skoumpakis, brazilski vratar Joao Pedro Fernandes... U ligaškom je dijelu natjecanja regionalaca u 11 utakmica postigao 11 pobjeda, a Novobeograđani su i vodeći sastav u svojoj skupini B Lige prvaka. Ali gospari su još jednom iskazali svoj pobjednički mentalitet koji ih krasi od samih početaka.

A zanimljivo je da su oba pobjednika polufinalnih dvoboja dobivena nakon izvođenja peteraca. Najprije je Jadran tako “riješio” Radnički, pobijedivši ga sa 17:15 (12:12), pri čemu su Splićani, zbog isključenja Marina Čaglja, četiri minute u kontinuitetu igrali s igračem manje. Rino Burić postigao je čak pet pogodaka u “regularnom” dijelu, a Mate Anić obranio je Draškovićev peterac u raspucavanju.

Junak jugaške pobjede s 15:13 (11:11) bio je vratar Toni Popadić koji je najprije u 32 minute igre skupio osam obrana, a potom se, u pripetavanju, istaknuo i obranjenim petercima Strahinje Rašovića i Angelosa Vlachopoulosa. U samoj utakmici Jugove strijelce predvodio je Marko Žuvela koji je u ovom dramatičnom okršaju postigao tri pogotka (Loren Fatović i Ivan Vukojević pridodali su po dva).

U Beogradu je, dakle, igran hrvatski finale, bio je to za nas najljepši epilog dvodnevnog završnog turnira. Hrvatski su klubovi tako dokazali da im među regionalcima nema premca. Nakon dvije godine pehar Regionalne lige vraća se u Hrvatsku.      

Srbijanski mediji prilično su teško podnijeli neočekivane poraze svojih momčadi, posebno Novog Beograda koji je bio i domaćin turnira.

Tako su Večernje novosti u naslovu istaknule “dva hrvatska šamara srpskom vaterpolu” i u tekstu pojasnile da je “srpski vaterpolo primio dva teška udarca u jednom danu”. Sportski žurnal istaknuo je da branitelj nije obranio naslov iako je igrao u svom domu, a sportal.rs utakmicu između Juga i Novog Beograda ocijenio je spektakularnom. Najslikovitiji je bio izvještaj na portalu mozzartsport u kojem se između ostaloga kaže:

– Naslov je otplovio iz Beograda, u srpskoj prijestolnici radovat će se – Hrvati! Novi Beograd sastavio je “dream team”, podignuo je momčad u odnosu na prošlu sezonu, a ipak je ostao bez pokala. Kako to u Dalmaciji znaju reći: “Nije u šoldima sve!” Utakmica je završila u ruletu peteraca, a to je carstvo Tonija Popadića. Hrvatski vratar bio je veći od gola, skidao je udarce i odveo Jug u finale!

Jubilarna hrvatska kruna

Osim s iznimkom posljednje dvije sezone, hrvatski su klubovi i inače dominirali regionalnom ligom otkako je ona utemeljena 2008. godine. Jug AO to je natjecanje osvajao četiri puta, Primorje ima tri naslova, a među pobjednike se dva puta upisivala i zagrebačka Mladost. Dva puta je to natjecanje osvajao Jadran iz Herceg Novoga (jednom i Pro Recco), u sezoni 2020./21. pobjednik je bio kragujevački Radnički, lani Novi Beograd, a sada je “dijete opet vraćeno materi”, naslov se seli u Hrvatsku. Bit će to jubilarna 10. kruna (od 15) naših klubova u konkurenciji regionalaca!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
13:31 27.03.2023.

Nismo prva sila u regiji. Mađari su najbolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije