Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fifa ukida licencije

Naletilić: Igrače ne prodaju licencije, već kontakti i ugled

Marko Naletilić
Leonard Ninčević/Pixsell
09.03.2010.
u 18:08

Fifa je zbog brojnih sudskih sporova između klubova i igrača odlučila ukinuti licencije za agente koji prodaju nogometaše.

Marko Naletilić, prvi Fifin menadžer s licencijom (dobio ju je 1992. godine), čuo je što priprema Fifa. No, to ga nije odveć zabrinulo:

– Tako je bilo i prije 90-ih godina, pa su igrači prodavani. I bez Fifine licencije igrače će prodavati one osobe koje su sposobne, koje imaju kontakte u svijetu, te što je najvažnije, ugled u klubovima.

Fifa navodi da je jedan od glavnih razloga za to što je bilo puno sudskih sporova.

– I ja sam imao jedan slučaj, nisam od Trabzonspora mogao naplatiti transfer Davora Vugrinca. Naravno da to opterećuje Fifu, jer što je veća financijska kriza, to je slučajeva neplaćanja više.

Fifa misli teret prebaciti na nacionalne saveze. Ondje bi menadžeri trebali biti registrirani.

– To je vrlo važno. Jer ne bi bilo dobro da se stvori džungla, da baš svatko može (dovoljno je imati odvjetnika čiji potpis ima snagu kao i potpis Fifina agenta) prodavati igrače. Tada ta mjera ne bi donijela rezultat.

Primjer kako je odvjetnik mogao prodati igrača je slučaj Nike Kranjačra. Njegov je transfer iz Hajduka u Portsmouth dogovorio odvjetnik Emil Žgur.

Dakle, pri nacionalnim savezima ovjeravat će se dokument s kojim će agenti moći raditi. To će povećati broj agenata, ali igrače će prodavati samo utjecajni ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije