Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preplovio 66.000 milja

Nakon šest godina vratio se prvi Hrvat koji je jedrilicom oplovio svijet

Leo Lemešić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
08.05.2016.
u 14:59

- Toliko je puno emocija i toliko puno riječi da ne znam koju izabrati. Vratio sam se kući, svome domu! Samo je naše more ovaako plavo i samo naš hrvatski barjak se ovako lijepo vije – u jednom dahu ispričao je kapetan Lemešić

Leo Lemešić, nautičar i pustolov nakon šest godina plovidbe vratio se s puta oko svijeta s 18 metara dugom jedrilicom "Dora" u okviru projekta "Sharedreams". Preplovio je 66.000 milja, pet oceana i "puno malih mora", a na palubi njegovog broda izmijenilo se preko 120 članova posade.

- Toliko je puno emocija i toliko puno riječi da ne znam koju izabrati. Vratio sam se kući, svome domu! Samo je naše more ovaako plavo i samo naš hrvatski barjak se ovako lijepo vije. Bilo je teških trenutaka, čežnja za domom je bila ogromna, ali vjerovao sam da je zemlja okrugla i da sam sa svakom novom miljom prema pučini bliže kući, mada bih realno brže došao da sam okrenuo "timun" i krenuo u drugom smjeru  – u jednom dahu ispričao je kapetan Lemešić nakon što je na Svetog Duju, "Dora" uplovila u splitsku luku. 

Dočekali su ga brojni sugrađani i prijatelji, među njima pustolovi koji su sudjelovali u velikom uspjehu na pojedinim dionicama plovidbe i s kojima je Lemešić podijelio snove svjetskog putnika.

- Problema na brodu uvijek ima. Puklo nam je glavno jedro prije dva dana, u našim vodama, kod Mljeta. Nismo bili nesretni, bili smo spremni na sve i već debelo u našim vodama. Promijenili smo jedra i evo nas, u splitskoj luci okićeni s više od 60 zastava zemalja u kojima smo bili – priča Lemešić i dodaje da nije važan broj  zastava koje doneseš s puta oko svijeta, već su važni ljudi koje upoznaš, ono što dotakneš i vidiš, a najviše ono što naučiš tijekom pustolovine.

- Zaključak na kraju bi bio da mi nismo najpametniji, mi smo jedni od mnogih koji imaju svoj način života i svoj pogled. Ali, sada znam ono što nisam znao, Split i Dalmacija su najljepši na cijelom svijetu! - kaže Lemešić i priznaje da s ovim iksustvom ne zna bi li imao hrabrosti ponoviti pothvat.

- Kada sam krenuo, nisam se bojao ničega, ali kako sam stjecao iskustvo, strah se sve više uvlačio. Danas sam puno oprezniji i puno više pratim prognozu nego nekad. Ispunio sam svoj san, a što će biti dalje, ne znam. Nemiran duh teško je zatvoriti u bocu – kaže morski vuk Leo Lemešić.

- Nadam se da ovako nešto nikada više nikada neće ponoviti i da će njegovi novi projekti biti vezani za jadran i Mediteran. Trebalo je mnogo strljenja, živaca, snage i molitvi, ali vrijedilo je kada ga vidim ovako sretnog – kaže ponosna majka Dragica Lemešić, novinarka Hrvatskog radija.

Ponosan je bio i vlasnik broda, Marin Bosotina, koji je osigurao logistiku cijelog pothvata.

- Leo je majstorski vodio brod, vidite da je u jednom komadu, i Dora će sigurno opet na Pacifik – kaže Bosotina koji je i sam povremeno plovio s Lemešićem.

Stipe Božić zaplovio je skupa s njim na samom početku avanture, posjetio ga je još nekoliko puta, ali kaže da je teško jednog zaljubljenika u planine dugo držati na palubi broda. Dočekao ga je i Vedran Mlikota koji je također sudjelovao u ovoj avanturi.

- Plovio sam s njima na dvije etape, jedna u Meksiku, oko dva tjeda i od Tajlanda do Maldiva, oko dva mjeseca, tako da i ja imam 4-5 tisuća milja s njim. To mi je jedno od najljepših iskustava u životu – rekao nam je Mlikota kojemu je najteže pala morska bolest koja ga je prvih dana mučila.

- Vedran i ja idemo dalje. Sljedeće godine idemo na ekspediciju koju smo nazvali Vlaji na Himalaji – doznajemo od Stipe Božića. Tko zna, možda se Vlajima pridruži i Leo Lemešić, kada mu se nemirni duh iskrade iz boce.

Komentara 6

TO
toljaga22
15:45 08.05.2016.

Bravo majstore ! :-)

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
22:56 08.05.2016.

Prvi Hrvat koji je jedrilicom oplovio svijet ??? Bravo za novinarčića. Puno vas pozdravlja pokojni Joža Horvat i Besa. Da i Joža nije prekidao putovanje i nije se avionom vračao kući pa opet plovio.

ST
Stipan
16:23 08.05.2016.

Vratio se u nered...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije