Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog odlaska iz Splita

'Nakon odlaska iz Hajduka bio sam izložen provokacijama Udbe'

Hajduk
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
06.09.2017.
u 22:22

Hajduk je u svojoj bogatoj povijesti znao prodavati igrače u velike europske klubove, poput Buljana u HSV, Šurjaka u PSG, braće Vujović u Bordeaux, Sliškovića u Marseille, Tudora u Juventus...

Transfer tek 19-godišnjeg Nikole Vlašića u redove engleskog premijerligaša Evertona jedan je od najspektakularnijih poslova splitskog kluba, ne samo zbog financijskog efekta od 8,6 milijuna eura nego i golemog iskoraka mlade, tek 19-godišnje zvijezde Hrvatske lige u jednu od najjačih svjetskih nogometnih liga.

Hajduk je u svojoj bogatoj povijesti znao prodavati igrače u velike europske klubove, poput Buljana u HSV, Šurjaka u PSG, braće Vujović u Bordeaux, Sliškovića u Marseille, Tudora u Juventus... a posebno su upečatljivi bili prelasci splitskih igrača u otočke klubove, u kojima su neki od njih ostvarili impresivne igračke karijere po kojima ih pamtimo.

Sve je počelo još 1980. godine kada su Ivan Katalinić i Dražen Mužinić ostvarili transfere u Southampton, odnosno Norwich City, tada članove engleske prve lige. Obojica su bili reprezentativci Jugoslavije i članovi najveće Hajdukove generacije svih vremena.

– Budući da su za engleske klubove u to vrijeme mogla nastupati samo dvojica stranaca, mogli ste gotovo na prste jedne ruke nabrojiti igrače iz Jugoslavije na Otoku: Golac je bio u Southamptonu, gdje mu se priključio Katalinić, Borota u Chelseaju, Jovanović u Manchester Unitedu, Hadžiabdić u Swanseaju, a ja sam prešao u Norwich City – prisjetio se za Max! legendarni igrač Hajduka Dražen Mužinić, danas 64-godišnjak.

Namjestili mu ‘igru’

Kaže da je te 1980. godine već imao dogovoren transfer iz Hajduka u Borussiju Dortmund, no da mu ga je minirao menadžer Branko Perovanović tražeći da posao ide preko njega, a ne preko agencije Sport Travel koja je zastupala Mužinića. I taj je transfer propao Draženu Mužiniću.

Tada je popularni Frfa dobio ponudu West Bromwich Albiona, za koji je odigrao i probnu utakmicu, ali je unosnija bila ponuda drugog engleskog kluba, kanarinaca iz Norwicha.

– Kada sam već bio dogovorio transfer i prikupio svu dokumentaciju, u Splitu su mi bili namjestili igru; pod izlikom da sam vojni obveznik, iako sam bio oslobođen vojske, željeli su mi zapriječiti odlazak u Englesku. Bio je to klasični jal, i to od mojih Splićana, Hrvata, s kojima nikada poslije nisam išao raščišćavati stvari – dodaje Mužinić.

Mužinić je ipak odlučio praktički preko noći pobjeći u Englesku, preko Trsta i Milana završio je u Londonu, odakle je otišao u Norwich, u kojemu je ostao dvije godine. U tom razdoblju upisao je trideset nastupa za ovaj otočki klub, ostao je bez postignutog pogotka.

Adaptacija je lakša

U čemu je bio problem, možda u nepoznavanju jezika?, pitamo Mužinića.

– Ne, jezik nije imao veze sa svim s tim. Jednostavno, nisam se mogao u punoj mjeri posvetiti nogometu s obzirom na to da sam konstantno bio izložen provokacijama jugoslavenskih tajnih službi, Udbe, sve zbog mojeg naprasnog odlaska iz Splita - prisjetio je Mužinić pa nastavio:

- Zbog tog progona nisam se mogao dvije godine vratiti u svoj Split, za kojim sam patio, pa sam ljetovao u Nici i odatle se vraćao u Englesku. Nakon dvije godine pukao mi je film i prekinuo sam taj egzil i vratio se kući. U Hajduku su me dočekali kao državnog neprijatelja i tamo za mene više nije bilo mjesta, no sudski sam bio oslobođen svake krivnje – nastavlja Frfa.

Kako vam je bilo u Engleskoj?

– Danas se nogometnom profesionalcu mnogo lakše adaptirati na engleski nogomet nego u moje vrijeme. Tada je to za mene bio šok; naime, znate da su u Engleskoj ključni igrači bila dvojica napadača i dvojica stopera, da se preskakala igra pasovima od 70 metara i vezni igrač poput mene po dvadeset minuta nije mogao vidjeti loptu. Danas su pak u Engleskoj brojni europski treneri, tržište je otvoreno za nogometaše iz cijelog svijeta, potpuno je promijenjen način nogometnog razmišljanja – dodaje Mužinić.

Sviđa li vam se Nikola Vlašić, novi hrvatski igrač u Engleskoj?

– Znam ga jako dugo, dečko ima karakter, nogometno znanje i – ono najvažnije – čvrst je u glavi. Zato će sigurno uspjeti u Engleskoj i čeka ga velika karijera, uvjeren sam u to. Međutim, imam ipak malu bojazan za njega jer ne znam jesu li ga u Everton doveli da im bude među 18-20 igrača ili će ga dati nekamo na posudbu da “propiva”. Ova druga opcija bila bi pogubna za tako mladog igrača, koji u ovim godinama mora igrati, kao što je za Nikolu bio slučaj u Hajduku – zaključio je Mužinić.

Pašalić bez nastupa

Prvi transfer nekog hajdukovca iz Hrvatske lige u Englesku bio prelazak Igora Štimca 1995. godine. Tadašnjeg Hajdukova kapetana kupio je Derby County, u to vrijeme drugoligaš, s kojim je Igor već u prvoj sezoni ostvario plasman u Premijernu ligu.

Štimac je u četiri godine u Derby Countyju izgradio status klupske ikone, a čitatelji Derby Evening Telegrapha izabrali su ga u najbolju momčad ovnova svih vremena, i danas ga često spominju kao mogućeg trenera tog kluba.

Nakon Štimca, iz Hajduka je u Englesku bio prodan Niko Kranjčar, 2006. godine u Portsmouth za 4,5 milijuna funta, i Niko je do danas jedini hrvatski nogometaš koji je igrao za tri engleska kluba (Portsmouth, Tottenham, Queens Park Rangers).

Blackburn Rovers za hajdukovca Nikolu Kalinića iskrcao je sedam milijuna i pol eura, dok je Chelsea za Pašalića platio 2,5 milijuna eura, a Mario nije upisao nijedan službeni nastup za londonske plave.

Komentara 25

Avatar MK
MK
08:55 07.09.2017.

A i Vedrana Rožića niste spomenuli u tekstu... Za njega je Jugo-Tisak pisao kako je otisao igrati u Ustaski-Klub...

DU
Deleted user
23:20 06.09.2017.

to su bila ta i takva vremena zato se provodi lustracija da se i drugo koljeno makne od politike i svih važnijih funkcije a ne da su utkani generacijski u izvršnu vlast

Avatar lisabon
lisabon
09:37 07.09.2017.

Dasovicu,zasto nisi dao da se komentira clanak o Cacicu?Znas zasto,jer bi procitao svasta ,a tvoj bijedni i uvredljivi clanak dobio bi ocjene i misljenja kakva zasluzuje-mizerne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije