Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTSKA PRIČA Šestogodišnji trud nagrađen prvim osvojenim bodom

Najlošija reprezentacija svijeta osvojila prvi bod

30.10.2008.
u 12:45

Šest je dugih godina skupina sastavljena od mehaničara, prodavača, lučkih radnika i vojnika, a okupljena u reprezentaciju Istočnog Timora, čekala na prve plodove uloženog truda. A trud je bio velik, isto kao što je i njihov put bio težak.

Šestogodišnji post
Reprezentacija koja na Fifinoj ljestvici zauzima posljednje mjesto uspjela je osvojiti prvi bod odigravši 1:1 s podjednako lošom Kambodžom, a samo ih je deset minuta dijelilo od pobjede. Šteta što su sami sebi zabili pogodak jer bi inače slavlje bilo kudikamo veće, ako je to uopće moguće. Trener ove simpatične skupine Pedro Almeida bio je presretan ovim uspjehom:

- Bila je ovo prva utakmica koju nismo izgubili i zbog toga smo svi ponosni. Nismo zadovoljni s našim rankingom na Fifinoj ljestvici i nadam se da ćemo u budućnosti napraviti i korak više - kazao je Almeida za Reuters.

Ono što je u ovoj priči najljepše je silan trud koji ta skupina ulaže u pokušaje da ostvare nešto veliko, nešto poput ovog boda. Mala zemlja u Jugoistočnoj Aziji nezavisna je od 2002. godine i od tada je najmanje novca, koji praktički i nema, uloženo upravo u sport. Svi igrači koji nastupaju za reprezentaciju imaju druge poslove, a tu je i briga za obitelj pa vremena za trening skoro i nemaju. Osim toga, gotovo je nemoguće ljudima koji brinu za napredak ove male reprezentacije dogovoriti prijateljski susret, a na terenima na kojima treniraju gotovo pa uopće nema trave.

- Nemamo resursa kojima bi pomagali reprezentaciji i održali ih na okupu. Jedva da imamo travnatih površina na kojima igramo. Svi se igrači konstantno izmjenjuju jer moraju uskladiti i sve ostale obaveze. Imaju obitelji i moraju raditi kako bi ih prehranili. Čim napune 21. ili 22. godine moraju napustiti reprezentaciju zbog drugih obaveza - požalio se Almeida, čovjek koji je pokazao kako se strpljenje ponekad zaista isplati.

Bolje sutra
Ipak, nazire se svjetlo na kraju tunela. Nogomet je predivna igra, a Fifa već godinama radi na tome da svima pokuša osigurati minimum uvjeta za bavljenje njime. Obećali su unaprijediti terene u Istočnom Timoru do kraja godine, a to je nešto što ljudima u toj maloj zemlji daje za pravo nadati se kako će za godinu-dvije neka druga momčad preuzeti njihovo mjesto na začelju. Bit će teško, ali ako su svi uporni poput Alfreda Estevesa, jedinog igrača koji profesionalno igra nogomet, onda će doći i prva pobjeda, za godinu ili dvije, nije bitno.

- Svi vide koliko smo napredovali. Imamo mnogo mladih igrača i vjerujem kako će nam u budućnosti biti puno bolje. Rast ćemo i pokazati drugima kako i mi znamo igrati nogomet - kaže bivši igrač Minesotte i New Hampshirea.

Međutim, to će buduće generacije morati bez njega,

- Moja cilj je odigrati još nekoliko utakmica. Ne vidim još našu prvu pobjedu, ali nikada nećemo odustati. Dobit ćemo jedan teren, nakon toga još jedan, a kada naši igrači napreduju, onda ćemo se veseliti i pobjedama - u bolje sutra je pogledao Esteves.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije