Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak McGregora

Najkomercijalniji UFC-ov proizvod: Je li otišao da se vrati za još više novca?

Conor McGregor
Foto: PA Wire/Press Association/PIXSELL
30.03.2019.
u 08:10

– Financijski je moja obitelj osigurana do kraja života. Ja se ne moram boriti, no ja to volim.

Ovih se dana od MMA karijere oprostio jedan od fenomena digitalne revolucije, irski MMA borac Conor McGregor (30), čovjek koji je izgradio svoju popularnost uz pomoć raznih modernih medijskih platformi.

Za razliku od nekih drugih MMA velikana poput Georgea St. Pierrea, a on je sazvao presicu, McGregor je svoje umirovljenje objavio jednim tvitom.

Conor McGregor
1/5

I zato to izaziva skepsu, baš kao i to što je dva dana kasnije viđen u Miamiju kako trenira. Stoga mnogi misle da je sve ovo neko cjenkanje, da će on opet boriti, a naš dugogodišnji UFC borac Igor Pokrajac smatra da to ima veze s poslovnim prijedlogom UFC-u.

– Nedavno je Conor poručio UFC-u da mu, ako žele da se za njih bori, omoguće da bude suvlasnik kompanije, a čelnik Dana White poručio mu je da je to moguće jedino ako svoj udio plati.

Irac se voli boriti

Drugi pak drže da je indikativno to što se nekoliko sati nakon tog tvita pojavila informacija o tome da se protiv Conora u njegovoj Irskoj vodi istraga zbog prijave žene koja ga tereti za silovanje. Da stvar bude čudnija, Conor je samo tjedan dana prije objave gostovao u “Tonight Showu” Jimmyja Fallona pri čemu o umirovljenju nije bilo govora.

– Financijski je moja obitelj osigurana do kraja života. Ja se ne moram boriti, no ja to volim.

Što pak o McGregorovu borilačkom umirovljenju misle hrvatski borci Igor Pokrajac i Zelg Galešić?

– Držim da ovo nije cjenkanje, nego da je oproštaj stvaran jer ga ne mogu platiti koliko on traži. Njemu se ne da boriti za pokoji milijun dolara kada od drugih stvari zarađuje puno više – uvjeren je Pokrajac.

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

– Premda na svojem viskiju Proper No. 12 zarađuje abnormalno, on je fajter i borbe će mu nedostajati pa će se vratiti zbog tog adrenalina – tvrdi Galešić i upozorava na sljedeći detalj:

– Čim ti kod Američke antidoping agencije (USADA) prijaviš umirovljenje, ako se poželiš vratiti, moraš proći proceduru koja prilično dugo traje, mjesecima.

Premda mnogi oko toga nisu suglasni, Galešić drži da je McGregor izniman borac:

– Conor je nevjerojatna kombinacija talenta, genetike, pameti i elokvencije. Kombinacija kakva se rijetko rađa i zato i jest stvorio tako veliku priču oko sebe.

Doduše, u tome mu je uvelike pomogao i UFC koji mu je dopuštao što drugima ne bi jer su u njemu vidjeli “zlatnu koku”. Što god da bi McGregor izveo ili izrekao, MMA fanovi na to su se kačili što je i dovelo do toga da “Ludi Irac” postane najkomercijalniji UFC-ov proizvod u povijesti.

Upravo su njegove četiri borbe među šest najprodavanijih po sustavu “plati pa gledaj” (PPV) u povijesti UFC-a. Od svih njegovih MMA borbi, najgledanija je bila ona protiv Kabiba Nurmagomedova (2,4 milijuna kupljenih prijenosa), a njegov boksački meč s Floydom Mayweatherom drugi je najveći ikad u Sjevernom Americi s 4,3 milijuna PPV kupaca.

Conor McGregor
1/6

Ključna borba McGregorove karijere, u poslovnom smislu, bila je ona ekspresna pobjeda nad Joseom Aldom u kojoj je Irac dotad nepobijeđenog Brazilca završio za samo 13 sekundi. Tu su borbu UFC fanovi kupovali zbog Alda (1,4 milijuna kupaca), a nakon toga je većina njih prešla u McGregorov fan klub.

Baš kao i sam UFC čiji su šefovi trljali ruke čak i kada bi Conor imao neki od svojih vrlo primitivnih trash-talkova. Od tada na pa naovamo McGregor je zahvaljujući svom dugom jeziku u medijskom prostoru postao isto što i Kim Kardashian zahvaljujući svojim oblinama i predimenzioniranoj stražnjici.

No očito je da živimo u vremenu u kojoj su kontroverze i vanjski oblici važniji od supstancije pa vam je i tu odgovor zašto borilački jednako vrijedni, ako ne i vredniji, borci poput Stipe Miočića nisu ni približno popularni kao što je to McGregor.

Conor kao Kim

I Kim i Conor produkt su iznimnog osobnog marketinga pri čemu treba reći da je lukavi McGregor jako dobro koristio prednost svog organizma.

Naime, Irac ima jako veliku moć brze regeneracije pa je on kao netko tko u svakodnevnom životu ima 80 kg s lakoćom skidao na 66 kg te je u kavezu protiv većine od svojih protivnika izgledao kao barem kategoriju teži “stariji brat”.

A svoje fantastične tjelesne predispozicije McGregor još “oplemenio” svojim naglašenim audiovizualom – upečatljivom tetovažom, otrovnim jezikom i bradom kojom je prikrivao svoj baby-face izgled.

I eto, tako vam je u današnje vrijeme nastao jedan stroj za pravljenje novca.

Ključne riječi

Komentara 5

GV
golub Vaso
10:00 30.03.2019.

narkoman i huligan, to je role model današnjeg vremena

Avatar Melankolija
Melankolija
08:31 30.03.2019.

Nije nikoga pobjedio vec 3 godine

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
08:44 30.03.2019.

Bilo bi dobro da se ispuhanko posveti treningu kako bi opet bio naduvanko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije