Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO SP

Najbolji su na klupi: Sve golove na utakmici Belgija - SAD postigle su zamjene

Belgija - SAD
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
03.07.2014.
u 10:40

- Svi su izbornici temeljito proučili protivnike. Nogomet je evoluirao i sve su momčadi dobro pripremljene, u svim reprezentacijama prevladavaju igrači koji igraju u ozbiljnim ligama – kaže Čačić.

Od 154 gola postignuta na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, 29 su postigli igrači koji su na teren ušli s klupe, dakle 19 posto, što je rekord svjetskih prvenstava. Na SP-u u Južnoj Africi 2010. udio golova zamjena iznosio je samo 10 posto. Taj je rekord postavljen 2006. zapravo oboren i ranije, još dok se igralo u skupinama, a srušio ga je nitko drugi doli sam James Rodriguez četvrtim golom za svoju momčad protiv Japana, a to nije bilo sve jer je James postigao i dvije asistencije na toj utakmici.

Trend nije slučajan

Memphis Depay ušao je u igru za Nizozemsku protiv Australije i zabio te asistirao, dok je Amerikanac John Anthony Brooks u igri protiv Gane zabio i jednom uklizao kao zadnji čovjek obrane. Zanimljivo je pogledati koliki je taj postotak u vodećim ligama – Premiership 12%, Primera 13%, Bundesliga 11%, Ligue 1 11%, Serie A tek 9%. Da trend nije slučajan govori i izjava belgijskog trenera Marca Wilmotsa. – Govorio sam da će svježina biti važna i tako je i bilo – rekao je nakon 120 minuta epske bitke s Amerikancima, 39 udaraca po golu njegove momčadi i rekordnih 17 obrana američkog vratara Tima Howarda. I ranije je Wilmots isticao da se u pripremi nastoji koncentrirati podjednako na klupu koliko i na prvih 11 jer želi vidjeti istu motivaciju kod jednih i drugih. Polovicu belgijskih golova u kvalifikacijama postigle su zamjene. Doista, Wilmots je do sada koristio 20 igrača. Vrućinu i vlagu u Brazilu ne treba posebno isticati a takvi su uvjeti bili i u Salvadoru gdje se utakmica igrala. Romelu Lukaku ušao je pa svojim prodorom po desnoj strani omogućio De Bruyneu da zabije gol, da bi potom i sam bio strijelac za pobjedu Belgije, a Amerikanci su smanjili također golom zamjene, tinejdžera Juliana Greena, a Chris Wondolowski koji je ušao u drugom poluvremenu propustio je sjajnu priliku da izbaci Belgiju potkraj osnovnog vremena. Osam puta na SP-u dogodilo se da je pobijedila momčad koja je prva primila pogodak. Naš nogometni trener Ante Čačić kaže da takav učinak zamjena ne čudi s obzirom na ritam u kojem se igra.

Priprema je ključna

- Svi su izbornici temeljito proučili protivnike. Nogomet je evoluirao i sve su momčadi dobro pripremljene, u svim reprezentacijama prevladavaju igrači koji igraju u ozbiljnim ligama. Kvaliteta je takva da su sve momčadi pokrivene na svakoj poziciji. O pripremi utakmice ovisi kako će trener reagirati u pojedinoj situaciji, svaki od njih zna koga će kada uvesti. Ne čudi ni to da je James Rodriguez ušao s klupe jer upravo takvi igrači u izjednačenom natjecanju donose prevagu – kaže Čačić.

>> Statistika je neumoljiva, Pletikosa uvjerljivo najgori vratar prvenstva

Komentara 1

JM
Jean-Michel_Nicolier
11:24 03.07.2014.

Naslov je neistinit. Najvažniji prvi gol je zabio De Bruyne koji je igrao cijelu utakmicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije