Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MUNJA' U NOGOMETU

Može li Usain Bolt postati univerzalan poput Zlatka Šimenca i Rusa Bobrova?

01.03.2018.
u 23:43

Zlatko Šimenc svojedobno je bio reprezentativac Jugoslavije u vaterpolu i rukometu. I to jako uspješan.

Nakon što je osvojio devet olimpijskih zlata te još 11 svjetskih, Usain Bolt odlučio je reći zbogom atletici, ali ne i sportu. S 31 godinom na leđima kreće u novu profesionalnu karijeru – i to nogometnu! Svijet će njegovo nogometno umijeće moći vidjeti u lipnju na Old Traffordu kada će nastupati za momčad svjetskih zvijezda. A u međuvremenu će Bolt pokušati pronaći i stalni klupski angažman.

- Moj je san postati profesionalni nogometaš i zato je izvanredno što ću dobiti mogućnost zakoračiti i igrati na kultnom Old Traffordu. Jedan od mojih najvećih snova je potpisati za Manchester United. Razgovarao sam s Alexom Fergusonom i rekao mu da kaže koju dobru riječ za mene – sa smiješkom na licu rekao je Bolt, a onda u ozbiljnijem tonu nastavio:

– U ožujku idem na probu u Borussiju Dortmund i to će odrediti što dalje s karijerom. Ako mi kažu da sam dovoljno dobar i da trebam nastaviti trenirati, tako će i biti.

Hokejaš zabio tri gola Beari

Boltove želje su jedno, a realnost ipak drugo, jer dug je put do toga da ozbiljno igra u nekom europskom prvoligašu. Sigurno je samo to da bi bio najbrži u momčadi.

No, povijest je pokazala da je moguće biti vrhunski u dva različita sporta. Posljednja je to dokazala Čehinja Ester Ledecka, koja je na OI u Pyeongchangu osvojila zlatne medalje u skijanju (superveleslalom) te u snowboardu (paralelni slalom).

No, to su ipak dva srodna sporta, koja se održavaju na snijegu, pa povijest pamti i veće senzacije, odnosno različitosti.

U povijest sporta sigurno je upisan legendarni sovjetski sportaš Vsevolod Bobrov. On je jednako uspješan, i to na vrhunskoj razini, bio i u nogometu i u hokeju na ledu. Cijeli je život paralelno trenirao oba ta sporta, a kao hokejaš dvaput je bio svjetski prvak, a jednom olimpijski prvak.

1/6

U nogometu je pak također nastupao na Olimpijskim igrama u dresu SSSR-a, a najbolju utakmicu odigrao je 1952. u Helsinkiju protiv Jugoslavije. Zabio je hat-trick Vladimiru Beari u utakmici koja je završila 5:5.

Koliko je svestran bio Bobrov, pokazuju brojke koje je ostvario – kao nogometaš zabio je 97 utakmica u 116 golova, a kao hokejaš 343 u 189 utakmica.

No, bilo je još puno sportaša koji su bili jako uspješni u dva sporta.

Primjerice, Talijan Cesare Rubini, koji je u vaterpolu bio olimpijski prvak (1948.), a u košarci europski prvak (1946. godine).

A imala je i Hrvatska svog Bobrova i Rubinija. Zlatko Šimenc svojedobno je bio reprezentativac Jugoslavije u vaterpolu i rukometu. I to jako uspješan.

– Imao sam sreće što je vaterpolo bio isključivo ljetni sport, a rukomet se igrao na proljeće, jesen i zimu. A također, rodio sam se u vremenu kada nije bilo televizije, pa smo kao djeca stalno bili vani – rekao je danas 79-godišnji Zlatko Šimenc.

Za vaterpolsku reprezentaciju nastupio je 25 puta, a za vaterpolsku 101 put.

– S rukometašima sam bio na dva svjetska prvenstva, 1958. i 1961. godine, dok sam se s vaterpolom naosvajao medalja, i na Olimpijskim igrama, i na Europskim prvenstvima, i na Mediteranskim igrama – kaže Šimenc te dodaje:

– Dobar sam bio i u plivanju. Čak sam bio omladinski prvak Jugoslavije u štafeti. No, zamalo sam završio i u nogometu, i to zbog Otta Barića, koji je bio nekoliko godina stariji od mene i divio sam mu se kada smo zajedno igrali nogomet na Keglbajsu.

A otkrio nam je Šimenc da je u njegovo vrijeme odlična u dva sporta bila i Beba Rebernjak. Bila je reprezentativka u rukometu te u skokovima u vodi.

Jordan je bio loš bejzbolaš

Hoće li Bolt putem Bobrova i Šimenca, koji su bili vrhunski u dva sporta, tek ćemo vidjeti. No, realnije je da u nogometu bude ispodprosječan. Kao što je svojedobno u svom drugom sportskom odabiru bio Michael Jordan. Najbolji košarkaš svih vremena okušao se i u profesionalnoj bejzbolaškoj ligi, no kao bejzbolaš Chicago White Soxa nije se proslavio.

A kad smo već kod Amerikanaca, za jednog tvrde da bi zbog fizičkih predispozicija uspio u svim sportovima. Carl Lewis bio je olimpijski prvak u sprinterskim disciplinama, ali i u skoku u dalj, a malo je poznato da je 1984. bio draftiran i za NBA i za NFL. I to su ga odabirali giganti – Chicago Bullsi i Dallas Cowboysi...

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
23:45 01.03.2018.

" Za vaterpolsku reprezentaciju nastupio je 25 puta, a za vaterpolsku 101 put "

80
8.000 eura, 8.000 eura!
00:39 02.03.2018.

Da sam na njegovojm mjestu lijepo bi uživao a ne išao u avanturu sa nogometom. Da netko sa 31 godinom počne igrati nogomet i to na najvišem nivou čista je utopija!

DH
dalibor.hren
19:15 02.03.2018.

Ide "na probu" u Dortmund!" Kaj bu probal, odijelo...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije