Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENO POSTAO LEGENDA

Mourinho o Hrvatu: On je jedan od najpodcjenjenijih u povijesti, čudesno je što je radio

FILE PHOTO: Europa League - Final - Sevilla v AS Roma
Foto: John Sibley/REUTERS
1/5
21.03.2024.
u 14:08

Barcelona je na svojim službenim kanalima objavila da je Rakitić uvršten na popis legendi “katalonskog diva”. Tisuće i tisuće velikih igrača nosile su dres Blaugrane, a samo njih 108 službeno ima status legendi kluba. Naravno, Rakitić je tako postao prvi Hrvat s ovom klupskom titulom

U Hrvatskoj smo svi svjesni koliko je velika nogometna karijera legendarnog bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Rakitića (36), trenutačno člana saudijskog Al-Shababa. Međutim, uvijek postoji osjećaj da je u širim svjetskim razmjerima Raketa podcijenjen i da je napravio puno više nego što se misli u nogometnom javnom mnijenju. Ovog je tjedna pak naš veznjak dobio jedno veliko priznanje koje pokazuje Ivanovu veličinu.

Top 5 stranaca Barce

Barcelona je na svojim službenim kanalima objavila da je Rakitić uvršten na popis legendi “katalonskog diva”. Tisuće i tisuće velikih igrača nosile su dres Blaugrane, a samo njih 108 službeno ima status legendi kluba. Naravno, Rakitić je tako postao prvi Hrvat s ovom klupskom titulom, a ušao je u društvo najvećih nogometnih imena kao što su Lionel Messi, Diego Maradona, Johann Cruyff, Ronaldo Nazario, Ronaldinho, Andres Iniesta, Xavi...

Upravo na spomen sadašnjeg trenera Barcelone, čudesnog bivšeg veznjaka Xavija možemo napraviti poveznicu s početkom Rakitićeve priče u Barceloni. U sezoni 2014./2015. Rakitić je iz Seville stigao u Barcelonu i imao ogroman zadatak zamijeniti Xavija u veznom redu koji su činili Xavi, Iniesta i Busquets, a navijači nazivali svetim trojstvom. Mnogi su mislili da je pad Barcelone zbog promjena u veznom redu, a i same sredine terena, neupitan, no zapravo se dogodilo upravo suprotno. S Rakitićem kao najboljim Barcinim veznjakom te sezone Blaugrana je osvojila povijesnu trostruku krunu. U toj sezoni Raketa je bio izabran među 11 najboljih španjolske La Lige, ali i Lige prvaka te je, osim sjajnih igara u veznoj liniji, imao i odlične brojke; sudjelovao je u čak 20 pogodaka (osam golova i 12 asistencija).

Vrijedi spomenuti i Ivanove ukupne brojke u Barceloni. Postigao je 35 golova, upisao 42 asistencije i osvojio ukupno 13 trofeja u crveno-plavom dresu. Od tih trofeja najviše se ističu četiri naslova prvaka Španjolske te jedan naslov u Ligi prvaka u sezoni 2014./2015. kad se dodatno zacementirao u povijest kluba pogotkom u finalu protiv Juventusa. Njegov legendarni status možda i najviše pokazuje i brojka od 310 nastupa, koja nam govori da su samo četiri stranca u povijesti Barcelona odigrala više utakmica za nogometnog velikana; Lionel Messi, Daniel Alves, Marc-Andre ter Stegen i Javier Mascherano. Iako je u ovoj priči fokus na Barceloni, moramo se podsjetiti da je Ivan jedan od rijetkih igrača koji je uspio postati apsolutna legenda dva različita kluba, budući da je i jedna od najvećih legendi u povijesti Seville.

– Želim ovo reći već jako dugo. Rakitić je jedan od najpodcjenjenijih nogometaša u povijesti nogometa. On je fantastičan igrač na svakoj razini. Kako je u obrambenom smislu pokrivao desnu stranu da bi kompenzirao za Messija, to je bilo čudesno, trčao je milje i milje za momčad. S druge strane, u posjedu lopte je fenomenalan. Igra jednostavno, ali efektivno – rekao je o Rakitiću jedan od najboljih trenera svih vremena Jose Mourinho, a vrijedi poslušati još jedno viđenje Rakete:

’Skromni genijalac’

– Nijedan igrač nije ostao zasjenjen kao Ivan Rakitić. Podcijenjen. Krivo procijenjen. Ali usmjerite svjetla reflektora na njega i njegova je veličina jasna kao dan. Njegov period u Barceloni sam po sebi materijal je za Kuću slavnih. Ali među svojim suvremenicima često ostaje samo fusnota. Njegova jedina nagrada za najboljeg hrvatskog igrača godine našla se u sendviču Modrićeve desetljetne dominacije. A sjećate li se Messijeva kultnog gola protiv Bayerna? Rakitićeva centimetarski precizna asistencija kao da je svaki put izrezana iz snimke. Ali skromni genijalac drži stvari pod kontrolom. Protivnicima neprimjetni ulasci iz drugog plana i vidovnjačka dodavanja u prostor punili su police trofejima. Cijenite Ivana Rakitića u sadašnjosti, prije nego što nam zadnji put pobjegne iz vidokruga – piše u jednoj sjajnoj kolumni na britanskom Copa90 portalu, a kada vam netko izvan hrvatskog pogleda na nogomet kaže ovakvo nešto, jasno je koliko bismo trebali cijeniti Rakitića.

>> Hrvatska nogometna reprezentacija na trening

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar dostojevski
dostojevski
19:35 21.03.2024.

@hr-nevini-vites i @pocrn, jadni ste sa svojim nebuloznim komentarima. Jedono sto vam je konstanta je zavist i mrznja prema Hrvatskoj.

AB
allain.biger
19:22 21.03.2024.

Raketa je izvrstan igrac i onda tako dobrog igraca ne staviti da igra za nasu repku je veliki promasaj. On bas fali u nasoj repki. To je zeznuo nas izbornik i nitko drugi.

PO
pocrn
18:01 21.03.2024.

hahahaha….jedino mjesto gdje je ivan bio potcjenjen je u hrvatskoj, i to da bi se napravilo mjesto modricu ! dakako, svi znamo da su nas u rusiji upravo ivanove igre odvela u finale SP, a onda je ivan i izgurann iz repke iz istih razloga ! balkanska posla..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije